Spilleliste – Oktober 2016

Oktober er egentlig den måneden der alt snur. Selv om solen først setter kursen tilbake mot oss igjen i desember, er det nå renselsen starter. Løvet faller til bakken og bakken fryser til. Moder Jord er i ferd med å gjøre sine avsluttende forberedelser før den lange vinterdvalen. Slik er det i hvert fall i vårt klimabelte på den nordlige halvkule.

Det som er ganske påfallende er at den musikalske dvalen, som er betraktelig kortere enn en normal norsk vinter, også starter på denne tiden av året. Der vi tidligere fikk nye albumutgivelser til langt inn i adventstiden, er det nå mer eller mindre slutt før november har startet. På alle releaselister er november og desember mer eller mindre kun bestående av juleplater. Så det betyr kanskje at musikk ikke er så viktig som julegave lengre? Man skulle kanskje tro at vinylens fremmarsj inviterte til ekstra salg rundt juletider?

Vi får se om litt over to måneder hva som havner under treet. I mellomtiden kan vi heldigvis fortsatt nyte ny musikk fra både nære og fjerne strøk. Oktober har så langt vært en nærmest utømmelig kilde til ny musikk og kanskje spesielt innen sjangerne vi aller helst streifer innom her på Dust of Daylight.

La oss starte med Canada og Zachary Lucky dere. Er det en plate som passer som en formsydd kalveskinnshanske til denne høsten så er det denne. Nydelig pedal steel fra Aaron Goldstein, Romanos faste mann, og ikke minst noen glitrende melodier, tekster og stemninger fra Zachary Lucky. Hans beste album i karrieren.

Den andre virkelig store greia denne måneden er selvsagt Becky Warren. Redaktør Rune har anmeldt albumet, postet fredagsvideo, laget egen DoD session i Nashville og gjort masse annet rundt hennes solodebut, War Surplus. En strålende alternativ country plate, en av årets aller fineste.

#Becky Warren på Dust of Daylight

Ny låt fra Tift Merritt har vi også fått denne måneden. Et meget hyggelig gjenhør med en av moderne americanas aller beste stemmer og ikke minst er det godt å høre legenden Eric Heywood i storform. Vi gleder oss til å høre hva som kommer når et helt album foreligger.

Silver Tears er bare fjorten dager unna og det siste singelslippet fra Aaron Lee Tasjan setter tankene i sving. Kan “Ready To Die” og resten av låtene på plata leve opp til debuten fra i fjor? Han blir omtalt som det neste store fra americanakretser i Nashville. Hos meg var han stor allerede den dagen for snart to år siden da første EP’en dukket opp.

Nye plater fra Dexateens, Matt Woods, Jonny Fritz, Brent Cobb og Karen Jonas er også blant noen av de man bør legge seg på minnet å sjekke ut grundig denne måneden. Sistnevnte med en ypperlig countryplate som heter nettopp Country Songs. Allikevel, den aller beste countryskiva jeg har hørt så langt i oktober, til og med kanskje i hele år, er Aaron Lewis og hans Sinner. Et gnistrende moderne countryalbum som plasserer seg i et Jamey Johnson kind-of grenseland mellom leirene innen countrymusikkens sfærer.

Blant norsk musikk denne gangen har vi tatt med låter fra St. Thomas sitt album med gamle uutgitte låtet som vi omtalte i forbindelse med utgivelsen for et par uker siden. Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars har levert i fra seg sin første smakebit fra sin sekulære gospelplate. Det blir garantert mer om den plata en gang senere i høst.

Hellbillies rocker i vei på sitt nye studioalbum og Lars Håvard Haugen har tydeligvis nilyttet på Patterson Hood og Drive-By Truckers for å prøve å finne den samme egenartede og råe gitarlyden til Hellbillies også. Det klarer han sånn tålig godt pluss. Med ny bandmedlemmer og tekstforfattere blir det spennende å se og høre Hellbillies gjøre konserter utover vinteren. Stein Torleif Bjella er ute med Gode Liv. Etter en uke i offentligheten må man vel konstatere at hypen i media denne gang gikk over alle støvleskaft. Det er flust av gode låter her og velspikkede historier og fortellinger og drama, men totalt sett har Bjella overrasket og beveget mye tyngre på sine tidligere utgivelser. Jeg elsker imidlertid “Etableringsfasen”, med sin varme humor og sitt betenkte alvor hånd i hånd. Den får meg til å tenke og det er jo en av de tingene musikk skal gjøre.

Jeg skal fylle på listen fortløpende utover måneden, det kommer fortsatt noen plater til i år, selv om jeg spår en stille november i starten av denne artikkelen. Anbefaler bare å følge med og så kan du, mens du allikevel sitter der i mørket og venter, også sjekke ut mine tidligere månedslister og bloggposter her – egen side med full oversikt – En unik samling med nær 80 månedlige spillelister i Spotify, helt tilbake fra mai 2010 med smakebiter fra aktuelle utgivelser fra tidsrommet den ble laget.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here