fbpx

Logikal – Stereovision

Logikal er Knut Aafløys alter ego på bandfronten, og vokalisten, bassisten og låtskriveren fra Bergen leverer nok en elegant plate med Stereovision.

Det er 13 år siden forrige plate fra Logikal, den spretne Kevin Keegan, som blant annet inneholdt låten “Justice and Business”, som jeg har spilt i filler og hatt med på stort sett alle samlinger og spillelister siden den kom ut.

I 2007 ga Aafløy ut soloplaten The Sugar & The Salt. Ved siden av solokarriere og Logikal, så spiller Aafløy i en rekke band i Bergen, og er jevnlig å se i backingband rundt omkring. Nå har han fått med seg Bjarte Jørgensen på trommer og Ørnulv Brun Snortheim fra gitar, begge to fra Bjellas Tolv Volt.

Referanserekken er lang når det kommer til Aafløy og Logikal. Han har en særdeles god evne til å smelte inspirasjonskilder i et lydbilde som gjenspeiler hans personlige favoritter. Her er store deler britisk pop og new wave, og solide doser elementer fra progrock og egentlig alt fint som har kommet fra det britiske imperiet. Beatles, XTC, Yes og til og med litt Pink Floyd. Det er både T-Rex og ELO, og litt tidlig Bowie er spredt utover. Og så er det elegant mikset med Beach Boyske harmonier, og til og med litt Byrds her og der. Jeg hadde et og annet “8 Miles High” øyeblikk på vei gjennom platen, og det er slettes ingen dårlig følelse å ha.

Stereovision er utgitt kun på vinyl (cd vedlagt), men kan selvsagt finnes på alle digitale plattformer. Jørgensen og Snortheim har produsert, og platen byr på gjesteopptredner fra såvel Thom Hell og Rune Berg, som Bjarte Aasmul og Henrik Strømme. Sistnevnte spiller banjo på “A New Vibe”. For den må vi dvele litt ved.

For det første er det jo det faktum at den inneholder banjo, som ofte er et kriterie for å bli omtalt på Dust of Daylight. Men mest av alt på grunn av teksten.

Aafløy er også leder i Norsk Artistforbund, og har skrevet en tekst som setter søkelyset på piratvirksomhet – og tilnærmet føles som en kampsang for bransjen han er leder for. Selvsagt er teksten personlig, men i disse valgtider er det jo et fokus rundt hattene man til enhver tid har på.
Teksten fungerer som et element i kampen for at artister skal få betalt for innsatsen og arbeidet de legger ned, samtidig så viser den en litt farlig vinkel som sier “Oss mot dem”. Altså artist mot pirat.
Det er viktig å huske på at pirater også er bevist å være de som kjøper mest musikk, samtidig som veldig mange som stjeler musikk gjør det på grunn av tilgjengelighet.

Jeg personlig ønsker meg like mye en låt som kjefter på bransjens totale mangel på samarbeid for å tilrettelegge og skaffe til veie en plattform som gjør at opphavsperson blir betalt på en rettferdig måte, samtidig som tilgjengelighet er alfa og omega. Og samtidig som man kjefter på piratene så må man (i praksis) gi bort musikken på Spotify for å gjøre seg tilgjengelig (eller utilgjengelig for pirater?) … pest eller kolera – helst ingen av delene, takk. Det er likevel viktig å ikke vri fokus for frustrasjon utelukkende mot de som samtidig er et betalende publikum. Problemstillingen er litt mer sammensatt enn som så.

Men uansett ståsted og personlige meninger; låten er altså en av de beste på platen, med en melodi som sitter i øret og en tekst som både er god og viktig.

We fight for our rights
We fight for our beliefs
I cannot see the day when I’ll 
give in to the thiefs
So we’ll build a fortress
and a better place inside
The little rebels left outside will tire
Goodbye to their empire

Den andre av de tre favorittlåtene mine på platen heter “Brand New Start”. Med Rune Berg på gitar så får den et element av Margarets i seg, og samtidig så minner overgangene meg veldig om tidligere nevnte “Justice and Business” fra forrige Logikal-utgivelse. Aafløy synger jo rett og slett forbasket godt, og har en stemme som er perfekt for gitarbasert poprock, og på “Brand New Start” får han virkelig vist seg frem.

Jeg har også veldig sansen for “Wish Me Luck”, som er en røff sak om et brudd. Der Snortheim virkelig lar gitaren vise hvem som er sjefen i Logikal. For det er gitarlyd og riffene som styrer retningen til låtene og bandet. Gitaren er rett og slett sjefen.

Wish me luck or
wish me nothing.
I have made my mind up
I’m going…

Totalt sett så er Stereovision en bunnsolid og elegang pop-plate fra et band som burde spille mye mye mer. Alle som liker britisk årgangspop, gode harmonier og er glad i alt det fine en saftig gitarlyd kan bistå med bør sette seg ned med de 8 låtene om Logikal har delt med oss denne gangen. Vi krysser fingrene for omfattende turnévirksomhet og ikke minst flere plater!

Kjøp platen hos Big Dipper, eller direkte fra Logikal (send mail) – Knut Aafløy bedriver gjerne gatesalg av platen. Besøk Logikal på Facebook.

Siste artikler

Lest dette?