Torgeir Waldemars melankoli og jernvarer

På forhånd var jeg litt usikker på om dette kunne være et riktig tidspunkt å plassere Torgeir Waldemar på, som startartist klokken tre på ettermiddagen. På grunn av et stramt reiseskjema fikk bandet kun være kort tid i Bergen og kanskje var det derfor de spilte først av alle. Selv om vi gjerne skulle sett Torgeir Waldemar og bandet i Magic Mirrors litt ut på kvelden, så var det helt uvesentlig for bandet som leverte en prima start på dag 2 av Bergenfest 2015

Torsdagen tilhørte damene og fredagen stod i energiens tegn med band som Calexico og Bombino på programmet. Åpningskonserten med Torgeir Waldemar ble på mange måter motvekten til all partymusikken, og det sjelfulle og melankolske i historiene og låtene til Torgeir Waldemar sitter ekstra godt i nå i etterkant. Når åpningslåten inneholder sag-solo, da vet du at det er store muligheter for at det blir en konsert med både sjel og nerve.

Etter åpningen med «Across The River» får vi «Come To Me» som helt klart låter bedre live enn på plate. Et spennende sammensatt band med musikere fra hele landet gjør en formidabel jobb med materialet til Waldemar. Det er allikevel langt i fra ideelt å spille denne typen musikk fra en stor scene på en utendørsfestival, men når vi får konsertens høydepunkt, en knallversjon av «Take Me Home», hører vi hvilket enormt potensiale sounden til Torgeir Waldemar og bandet egentlig har.

«Mystery Song» gav oss den ultimate Torgeir Waldemar meets Neil Young opplevelsen, mens den urvakre sag-introen på «Streets» nok er en tankevekker for mange om hvilket undervurdert instrument en god sag egentlig er. I anledning turen over fjellet så hadde bandet vært innom en instrumentbutikk for å anskaffe seg et nytt instrument, turen gikk innom Biltema og endte med kjøp av en kjetting til 319 kr – Kanskje er det vanskelig å få med seg en kjetting i håndbagasjen på fly? Den kom uansett veldig til nytte for å skape den umiskjennelige lyden på en gnistrende versjon av «Burden».

Det er ingen andre norske singer-songwriters som tilbyr historier og følelser slik Torgeir Waldemar gjør akkurat nå. Han treffer en nerve og et savn hos et kresent publikum, et savn etter den nærheten og smerten som vi har hørt hos så mange av de vi alltid kommer tilbake til på platespilleren. Torgeir Waldemar sørget for at alle de tidlig fremmøtte fikk oppleve et band som gjorde alt riktig for å gi folk en ekstra god start på festivalfredagen.

TorgeirWaldemar02

TorgeirWaldemar03

TorgeirWaldemar04

SHARE
Forrige artikkelJackson Browne forlot Winslow på Bergenfest
Neste artikkelFyrverkeriet St. Paul & The Broken Bones
Kontakt: jan@musikkbloggen.no Southern man. Født på samme dag som Hank Williams, dog ikke samme år. Har hørt på musikk daglig siden 1981. Jobbet på 90-tallet i Flekkefjords største platebutikk. Oppdaget alt.country og bandene Whiskeytown, Uncle Tupelo og Jayhawks på denne tiden. Skriver mest om nye utgivelser innen americanasjangeren. Hører mest på Drive-By Truckers, Son Volt, Steve Earle, Townes van Zandt, Jason Isbell, Neil Young, Guy Clark, John Prine, Warren Zevon og Jason Molina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here