fbpx

Snart klart for Rolling Rootsy Revue 2015

Det nærmer seg årets store americana- og countrybegivenhet i våre tre største byer. Snart går startskuddet for Rootsy sin omreisende endagsfestival, Rolling Rootsy Revue 2015, i Norge og Sverige. Først ut er altså Bergen på selveste St.Hans-aften, 23.juni. Bergen Live har booket festivalen inn på Ole Bull-huset midt i Bergen sentrum og for alle oss som var så heldige å få oppleve noen flotte dager med musikk på Bergenfest, blir RRR 2015 som en søt dessert å regne.

Hovedtrekkplasteret er utvilsomt Justin Townes Earle, nå for første gang i Norge med fullt band på scenen. Earle har gitt ut to album i løpet av det seneste året. Single Mothers anmeldte vi her på siden, men vi følte vel kanskje at det var en Justin som hadde stagnert litt på plate den gang. Absent Fathers, som kom noen få måneder senere, rullet og gikk her på platespilleren uten at noen fant tid til å skrive om den. Historien taler uansett til fordel for Justin, hans to foregående album, Harlem River Blues og Nothing’s Gonna Change The Way You Feel For Me Now, er begge blant våre favorittalbum fra de siste fem årene. Med dagsformen inne og et solid band i ryggen tror vi at dette kan bli en veldig hyggelig opplevelse.

[youtube]https://youtu.be/rA-GU9F6Q1s[/youtube]

Doug Seegers ble vi kjent med i Norge i løpet av fjoråret, vi så han på Bergenfest 2014 og han var innom et par steder til før han la ut på en massiv Sverige-turne. I Sverige toppet han på et tidspunkt det aller meste av salgslister. Fenomenet Doug Seegers er altså tilbake i Bergen igjen, i byen der han gjorde turnestart i fjor på Bergenfest og leverte et strålende show i Magic Mirrors, en konsert du kan lese om her på Dust of Daylight. Seegers var altså bandkompis med Buddy Miller en gang på 70-tallet, så ble han hjemløs og mistet det meste av jordisk gods, og han livnærte seg så som gatesanger i Nashville i mange år. Han ble omtrent plukket rett opp fra gaten over 30 år senere og inn på svensk tv ved Jill Johnson og programmet Jills Veranda, noe som gjorde Seegers til stor stjerne hos söta bror. Nå er han på Rounder Records i USA, har sunget duett med Emmylou Harris og blir intervjuet av landsdekkende radiostasjoner i USA. Sjekk ut hans opptreden og historie i studioet hos KEXP i videoen under.

[youtube]https://youtu.be/7nYIvzKD7os[/youtube]

At en tv-serie kan gjøre mer for et band på noen få måneder enn det bandet har klart på egen hånd i løpet av 20 år er ganske utrolig. Men det å få åpningslyden til en av verdens mest omtalte, mest sette og best likte tv-serier gjennom tidende gjorde dette bandet kjent langt utenfor sin tidligere fanbase. The Handsome Family har vært i Norge ved flere anledninger de siste årene, senest i fjor høst. Deres foreløpige siste album kom i 2013 og heter Wilderness og er en samling av låter om alle de forskjellige dyrene som finnes i villmarken. Bandet fletter på mesterlig vis disse dyrene og insektene inn i historiske hendelser og sammen med det karakteristiske soundet sitt blir resultatet noe av det mest særegne sjangeren har å by på. Gitarlyden på «Frogs» er min favoritt fra det albumet.

[youtube]https://youtu.be/4TE8V4_LUnM[/youtube]

Rayland Baxter kommer med nytt album, Imaginary Man, den 14.august og en låt er allerede sluppet på streamingtjenestene. Rayland er sønn av selveste Bucky Baxter og har jobbet sammen med blant annet den talentfulle Caitlin Rose tidligere. Hans forrige album, Feathers and Fishhooks, fikk sin egen anmeldelse her hos oss i februar 2013 og merk mine ord, dette er en artist du absolutt ikke vil gå glipp av på RRR 2015. Hvis jeg med noen enkle sammenligninger skal forklare hvordan musikken til Baxter er, hørtes hans forrige album ut som lyden av forskjellige artister som blant annet Dawes, Doug Paisley, Jeff Buckley og Fleet Foxes + mye pedal steel og et tonn av inspirasjon fra alle de legendariske singer-songwriters, Dylan, van Zandt, Ryan Adams, Steve Earle og mange flere. Dette blir Baxters konsertdebut i Bergen, han har tidligere vært i Oslo og Stockholm, men det er ikke sikkert at dette er en artist vi kommer til å se for ofte rundt dørene her, så her er det viktig å kjenne sin besøkelsestid.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/198761929″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Judah & The Lion er et band som tilfører festivalen en musikk som må sies å være en blanding av folk, bluegrass og pop. De minner nær sagt selvsagt om Mumford & Sons, men de er amerikanske, de har bragt musikkultur fra flere kanter av USA inn i et og samme band og de kommer til festivalen med et seks-mann stort orkester proppfullt av energi. Bandets kjærlighet til southern, bluegrass og country, ispedd popteft anno 2015 gjør dette bandet til en perfekt miks.  Allsangvennlig, tradisjonelt og ungdommelig på samme tid. Judah & The Lion har besøkt Norge tidligere, men vi gleder oss stort til å møte de igjen.

[youtube]https://youtu.be/_Qne5xgTq24[/youtube]

I Bergen og Oslo er det Dig Deeper som skal være det norske alibiet og som skal glede oss med sitt nærvær og sin deilige småpsykedeliske americana-inspirerte rock. Dig Deeper består av Einar Kaupang, Raymond Tungesvik, Ola Grøttvik, Øystein Braut og Jørgen Knutsen. Bandet solgte ut Crossroad Club i februar  og har turnert Norge i vinter og vår. Vår mann, Roald Hansen, skrev i januar om Dig Deepers seneste albumHow You Spend Your Days;  

“Plate nummer to frå det bergensbaserte bandet held fram i same høge kvalitet som på plata frå 2012, «August Afternoon». Men ikkje heilt i same leia. Denne gongen har dei bevega seg litt fram i tid. Til 90- og 2000-talet. Ikkje så ulikt amerikanarane Built To Spill og i følgje dei sjølve, The War On Drugs. Utan at dei er i nærleiken av å vere så kalkulert og preparert som sistnemnde. Sleng også inn Crazy Horse, Grateful Dead, Paisley Underground og Television, så har vi dekka inn det meste.”

I Trondheim skal Sugarfoot, dette flotte countryrock-folk trønderbandet, være festivalens norske innslag. Sugarfoot ble dannet i 2012 av Øyvind Holm (Dipsomaniacs, Deleted Waveform Gatherings) og Hogne Galåen (Deleted Waveform Gatherings). Med hjelp fra en håndfull gode musikervenner spilte bandet inn og gav ut sin kritikerroste debutplaten, This Love That We Outwore, i oktober samme år.
 Blant disse vennene var folk som Bent Sæther (Motorpsycho/The International Tussler Society), Even Granås (The International Tussler Society), Roar Øien (Too Far Gone) og Thomas Henriksen (Dipsomaniacs). Alle disse ble etter hvert faste Sugarfooties da det ble spørsmål om å spille musikken live
 i Sugarfoot. Lyden av Sugarfoot er en fornemmelse av kjente ekko fra fortiden – lyden av band som The Flying Burrito Brothers, The Grateful Dead eller CSN&Y. Allikevel hevder vi hardnakket at du manifestert i de 16 låtene på «Big Sky Country» også finner lyden av noe helt eget – The Sugarfoot sound!

Baskery er festivalens svenske innslag. De tre søstrene Bondesson er midt inne i en storsatsing der de signert med Warner Music i USA, turnert på Europas største scener med Robbie Williams og de har skapt et knallsterkt liveshow som må oppleves. Rootsy har klart å løsrive bandet til RRR 2015 og de skal få vist seg fram på hjemmebane en gang til før turen går ut i verden igjen.

Bli med på Rolling Rootsy Revue 2015:

23. juni – Ole Bull Scene, Bergen – Facebookevent.

24. juni – Vulkan/Pokalen, Oslo – Facebookevent.

25. juni – Byscenen, Trondheim – Facebookevent

[youtube]https://youtu.be/N0bV180xuZI[/youtube]

 

Kilder: Deler av teksten er hentet fra info- og promomail fra Rootsy Live.

Siste artikler

Lest dette?