Bergenfest 2015

Da er det snart den tiden på året igjen. Den tiden da Bergen forvandles til noe helt eget, også kalt Bergenfest, Vestlandets største musikkfestival. Som i fjor skal vi i Dust of Daylight prøve å formidle både med bilder og tekst hvordan konsertene oppleves og hvordan stemningen på festningsområdet til enhver tid er. Først skal vi imidlertid guide dere igjennom litt av programmet, og da først og fremst det vi tenker å få med oss og hva som kan være interessant for våre lesere.

Torsdag 11.juni

Matthew E. White i Magic Mirrors er første stopp på vår rute denne dagen. Med White får man en allsidig dose musikk. Det blir nok kosmisk gospel-soul-funk-pop-rock i store mengder fra misjonærsønnen fra Richmond, Virginia. Det kan se ut til å bli en ganske fin start på Bergenfest dersom alt stemmer for White. Forhåpentligvis har han med seg hele bandet sitt inn i det fargerike speilteltet.

[youtube]https://youtu.be/ZBRU902bZOw[/youtube]

First Aid Kit på Plenen er selvskreven på programmet denne første dagen av festen. Sist de besøkte Bergen (Desember 2014 – USF Verftet) leverte de for meg helt i overkant av hva som jeg personlig forventet, det var rett og slett en gnistrende god konsert og en fin opplevelse. Vi tror vel at dette kan bli nesten like bra utendørs og med ti ganger mer publikum enn inne på verftet. Vi gleder oss til å se søstrene Söderberg spre sin glede og musikk ut over hele festivalen.

[youtube]https://youtu.be/9gDUZejkARU[/youtube]

For de av dere som vil ha med et lokalt innslag denne åpningsdagen så spiller Hvitmalt Gjerde sin Bergenfest-debutkonsert i Magic Mirrors denne kvelden. De går på helt mot slutten av First Aid Kit sitt sett og vi blir ikke forundret om teltet blir stappfullt med en gang de unge svenskene er ferdige på Plenen.

Hovedtrekkplasteret denne dagen er allikevel Patti Smith og det som etter planen skal være en full framførelse av hennes største suksessalbum, Horses, fra 1975. Det er riktignok bare tre år siden sist Smith var på Bergenfest, men denne spesielle konserten bør man absolutt få med seg. Det er jo alltid en viss fare for at dette kan være hennes siste konsert i Bergen.

Fredag 12.juni

Norges mest kritikerroste singer-songwriter i 2014 var uten tvil Torgeir Waldemar, og han har fått æren av å åpne konsertprogrammet på fredagen. Vi får håpe at været spiller på lag med Waldemar, noe det som kjent sjelden gjør i Bergen. Han starter allerede klokken tre på ettermiddagen på Bastionen scene og all erfaring sier oss at det kan bli litt lite publikum i starten her. Forhåpentligvis titter solen fram og lokker så mange som mulig ut til en tidlig start på en lang konsertdag. Vi har uansett tenkt å stille opp og oppfordrer alle andre til også å være der tidlig. Torgeir Waldemar i livesammenheng er upløyd mark for oss og vi gleder oss til denne stunden.

[youtube]https://youtu.be/X-zxyu_xcOA[/youtube]

Deretter føler vi nok for å rusle bort til DNB-scenen for å få en lite smakebit av The Dustbowl Revival, før vi tar turen tilbake til samme scene en time senere for å se St.Paul & The Broken Bones. Alabama-bandet som fort kan bli et av festivalens virkelige høydepunkter med sin sørstatlige soul/R&B/Rock ‘n’ roll mix. Bandets gitarist, Browan Lollar, er tidligere kjent fra Jason Isbells backingband, The 400 Unit, men var ikke med til Bergen da Isbell var her i 2011. Lollar sluttet kort tid etter dette i Isbells band. Tilfeldig? Neppe. Vokalist Paul Janeway vil sannsynligvis overraske storparten av publikum med sin hinsides fantastiske stemme. Vårt tips, vær tidlig ute å sikre deg en god plass foran Bastionen her.

[youtube]https://youtu.be/z7s9A3s8iv8[/youtube]

Selvfølgelig skulle vi gjerne ha tatt turen innom Magic Mirrors for å se på Tiebreaker, dette rockebandet fra Odda som Bård Ose mener er Norges nest beste, men dessverre så kræsjer dette med årets hovedattraksjon på Bergenfest, Jackson Browne. Han var sist i Bergen på festivalen i 2009 og spilte den gang i Grieghallen til stor suksess. Denne gangen står han på hovedscenen Plenen og det er vel ikke en eneste person på Bergenfest dette året som ikke gleder seg til å høre en av musikkhistoriens og countryrockens virkelige kjemper i levende live? Vi kan nesten ikke vente!

[youtube]https://youtu.be/QE8wTOJ1o70[/youtube]

Vi får bare en ørliten pustepause før vi kan sette nesen mot Bastionen igjen og for noe som vi regner med skal bli et forrykende show fra Calexico. Basert på deres siste album synes det som bandet virkelig er i støtet og vi satser på at de serverer oss en riktig lekkerbisken av en konsert. Anmeldelse – Edge of The Sun

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/192081325″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Bombino er eksotisk, lekent og uttrykksfullt så det holder. At det kommer til å bli trangt i teltet for å få sett denne unike Nigerianske gitaristen og artisten Omar “Bombino” Moctar er det nok ingen tvil om. Den fascinerende blandingen av vestlig rock og afrikansk kultur, språk og rytmer er et av årets mest spennende innslag på Bergenfest.

Lørdag 13.juni

Lørdagsprogrammet til Bergenfest er ikke gjennomsyret av americana for å si det mildt, men det finnes en del saker vi kunne tenke oss å ta en nærmere titt på. For alle som ikke fikk sett Natalie Prass som oppvarming for selveste Ryan Adams tidligere i år her i Bergen, kan dere nå få en ny sjanse i intime Magic Mirrors denne lørdags ettermiddagen. Prass leverer en flott blanding av soul, pop og folk, hennes ferske og selvtitulerte debutalbum er et av året mest kritikerroste i den internasjonale musikkpressen.

Tør vi forsiktig spå at årets lokale sensasjon og største suksess blir Aurora på hovedscenen Plenen, på det som forhåpentligvis blir en solfylt lørdag ettermiddag. Den unge damen, Aurora Aksnes, fra Os, har blitt lagt merke til over hele verden det siste året. Nå er hun klar for å sjarmere en hel by i senk og vi tror hun klarer den oppgaven med glans.

Tori Amos er neste artist ut på Plenen. Vi har vel ikke de helt store forventningene til veteranen Amos, men vi vet jo at dette er i samme liga som artister som Joni Mitchell, Laura Nyro og Kate Bush. Så kanskje, hvis dagsformen til både oss og Tori er tilstede, så kan dette bli en fin musikalsk opplevelse.

Jeg må innrømme at jeg personlig aldri helt har fått taket på bandet Levellers, men vi vet at de nok har potensiale til å løfte stemningen et par hakk ekstra på en lørdagskveld med sin folkpunk-rock stil og sjarme. De er kjent for å være et forrykende liveband, så da må vi vel bare glede oss? Det nærmeste vi kommer låvefest og square-dance på Bergenfest dette året, finner nok sted i Magic Mirrors lørdag kl. 23:00. Bandkollektivet The Dustbowl Revival spiller opp til fest. Bandet kommer fra Venice i California og blander tradisjonell bluegrass, gospel, førkrigsblues og heit swing fra New Orleans til en kruttsterk musikalsk cocktail. OBS: Som nevnt tidligere i posten, dette bandet spiller også på festivalen fredag ettermiddag, kl. 16.15 på DNB-scenen.

[youtube]https://youtu.be/hoPugqYMISM[/youtube]

Søndag 14.juni

Selv om jeg personlig liker best de albumene han har gjort under eget navn og samarbeidsprosjektet Benjamin Gibbard gjorde for noen år siden med Jay Farrar, så er det virkelig verdt å ta turen på festivalens siste dag for å se Death Cab For Cutie spre sin smakfulle, melodiøse og melankolske folkrock. 

[youtube]https://youtu.be/eTbVIfqeDq0[/youtube]

For alle som elsker norsk musikk uavhengig av sjanger og stil så er vel kanskje årets avslutningsprogram med Susanne Sundfør, Razika og Röyksopp rett etter hverandre en av de sterkeste norske festivaldager i Bergenfest noensinne. For oss som har våre musikkinteresser litt til siden for disse artistene blir det nok hjem og sortere inntrykk, skrive anmeldelser og sortere bilder. Årets program er allsidig og holder høy kvalitet. Det er nok litt mindre å glede seg over for oss aller mest americanafikserte dette året, men til gjengjeld har jo Bergen Live booket inn en-dagsfestivalen Rolling Rootsy Revue 2015 for alle oss den 23.juni på Ole Bull-huset. Les mer om den i egen post.

At Bergenfest med sin miks av kommersielle nyheter og mer tradisjonelle og smale artister, er på riktig spor med tanke på å lykkes både økonomisk og publikumsmessig er vi ikke i tvil om, selv om det denne gangen er uten de aller største americana-artistene. Når vi ser på årets store utgivelser fra den kanten, så har vi for eksempel nye plater fra Dawes, The Decemberists, Andrew Combs, Brandi Carlile, American Aquarium og ikke minst et kommende Jason Isbell album blant flere høydepunkter så langt i år. Dette er alle artister som ville kunne gjøre suksess på en slik festival med et kresent og kvalitetsbevisst publikum som det Bergenfest har.

Det er bare å begynne å glede seg til den fire dager lange festen og forhåpentligvis vil vi klare å formidle en del av konsertene og stemningen via konsertanmeldelser. Husk at du også kan følge våre oppdateringer på Dust of Daylight sin egen Instagram-konto, se lenke i kolonnen til høyre. Sjekk også vår Twitter-konto – @dust_daylight.  God fest alle sammen!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here