First Aid Kit – Bergenfest 11.06.15

Det var damenes aften på åpningsdagen av Bergenfest 2015. Med veteraner som Patti Smith og Grace Jones, samt de unge damene i First Aid Kit, leverte Bergenfest en fargerik musikalsk miks av en åpning som til tider varmet godt på en ellers grå og noe småkjølig junidag. First Aid Kit hadde sin første festivaljobb av mange for året her i Bergen, de skal i løpet av sommeren innom kjente festivaler som Roskilde, Floydfest, Newport Folk og Lollapalooza for å nevne noen få.

First Aid Kit besøkte Bergen senest for et lite halvår siden da de leverte en aldeles gnistrende konsert på Verftet. Ute på Plenen mister de litt av det enorme trøkket de hadde inne i Verftet, ikke unaturlig siden det er litt forskjell på en av Norges beste konsertscener, slik Verftet er, og på en åpen utendørs arena.

Det er allikevel ikke noe galt med låtene til First Aid Kit, de har etterhvert opparbeidet seg et solid arsenal å plukke fra. De åpner, slik de ofte gjør konsertene sine, med “The Lion’s Roar”, før de fortsetter direkte over i “Stay Gold”. De gjør altså begge tittelkuttene til de to siste albumene sine helt i starten, og det er helt greit. Det er to låter som setter tonen og som får vist fram de beste sidene av First Aid Kit, de uslåelig vakre og intense vokalharmoniene mellom søstrene.

Først etter låt nummer to hilser de begge pent og beskjedent på publikum og de innrømmer at det er litt uvirkelig at de står på samme scene som selveste Patti Smith skal på et par timer senere. De fortsetter så med “Master Pretender”, ikke deres aller sterkeste låt, men den sitter bra i kveld og med en pedal steel solo som fort kan bli årets høydepunkt fra akkurat det instrumentet på denne festivalen. Etter en helt grei versjon av “Blue” får vi smellvakre “Waitress Song”, her får Klara virkelig vist fram sin enorme stemmeprakt.

FirstAidKit03

De prater ikke så mye mellom låtene, men når de gjør det bør man høre etter. Johanna forteller om Polar Music Prize som ble delt ut i Stockholm for et par kvelder siden, og at de gjorde en opptreden der de for første gang fikk anledning til å spille sin sang, “Emmylou”, foran kvinnen som fikk prisen i år og som låten har fått navnet sitt fra, selveste Emmylou Harris. Som en hyllest til Harris gjorde søstrene en perfekt coverversjon av “Red Dirt Girl” i Bergen i kveld. Vokalharmoniene satt helt perfekt og det var frysninger gjennom både marg og bein her. Ordentlig grinemateriale og definitivt en av tidenes beste versjoner av denne låten. Dessverre blir det på denne låten litt lite trøkk lydmessig foran en feststemt forsamling slik det var på Plenen i dag. Det blir litt for mye prating og feiring blant folk til at det fungerer med så intense øyeblikk foran en så stor folkemengde.

Da hjelper det godt på med låter som “My Silver Lining” og “Heaven Knows”, spesielt sistnevnte har såpass med trøkk og energi i seg at den overskygger det meste annet. Etter en noe famlende, men veldig rocka til de å være, coverversjon av Black Sabbath’s “War Pigs”, serverer de oss en solid avslutning med “Wolf”, “King of The World” og naturlig nok deres aller mest kjente låt, “Emmylou”, der det ender opp med allsang på refrenget mot slutten. De to søstrene og deres to kompanjonger bukker høflig og takker publikum etter en drøy time på hovedscenen på Bergenfest 2015.

First Aid Kit leverer spesielt godt på de låtene som har ekstra mye trøkk og der vokalharmoniene skinner tydeligst. Begge coverlåtene, “The Lion’s Roar”, “Heaven Knows” og “Emmylou” skiller seg tydelig ut i så måte. Ikke så intenst, intimt og klokkerent som på Verftet før jul, men totalt sett en veldig solid konsert.

FirstAidKit01

FirstAidKit05

FirstAidKit02

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here