Ønsk Roger Græsberg & Foreningen velkommen på den norske musikkhimmelen. Det nye bandet på meget aktive Safe & Sound Recordings er noe så sjeldent som et countryband som satser på norske tekster OG et lydbilde som ville funnet plass et sted mellom Gram Parsons og Waylon Jennings. I dag har vi verdenspremiere på deres nye single «Hjertebank». Og siden dette bandet er et ubeskrevet blad, så har vi tatt en liten prat med vokalist Roger Græsberg i forbindelse med utgivelsen.

Så, Roger Græsberg & Foreningen. Hvem er dere, og ikke minst hvorfor er dere ? Hvilken bakgrunn har de forskjellige i bandet?

For å begynne med det viktigste: vi skal spille god countrymusikk på norsk.
For å få til det er Foreningen en forening av noe av de mest spennende musikerne i norsk alternativ country. Roger synger, spiller gitar og skriver alle låtene. Fra hans band The anti-music bonanza har han med seg finnskogingen Krister Skadsdammen på gitar og steel. Alexander Lindbäck spiller trommer, slik han har gjort for storheter som St Thomas og The Jayhawks. Fra hans band Seven Doors Hotel har han med seg den stødige pulsen fra setesdølen Tor Ånon Kleivane på bass. I front står dessuten Unnveig Aas med gitar og en av norges aller vakreste stemmer.

Hva er utgangspunktet for navnet? Jeg vet dere kjørte en «hva er vårt nye navn – kampanje» på Facebook. Kom navnet derfra, eller et annet sted?

Vi ønsket et navn som ikke var utpreget country slik at vi ikke låste oss til kun én sjanger, men navnet skulle allikevel formidle noe som kunne representere oss. Foreningen var et internt forslag som føltes bedre enn alle de andre og det stammer faktisk fra en gammel butikk langt inne på Finnskogen. Dens fulle navn er Grue Finnskog Forbruksforening, men den blir bare kalt Foreningen.

I en tid hvor country er i kraftig endring, og listecountry er pop, og kvalitetscountry er mer unntaket enn regelen – hvordan har dere tenkt å posisjonere lydbildet for å få dette til å treffe et publikum som (om man dømmer etter suksessen til f.eks Sturgill Simpson), er sultne på kvalitetscountry?

Lydbildet satt fort i løpet av de tidligste øvingene. Gjennom felles referanser hos alle musikerne var det lett å vite hvor ting skulle. Vi har endt opp med noe som minner om streit country med 70-talls vibber, men med mye mer bråkete og svevende ingredienser. Med forskjellige bakgrunner, men med mange tær plassert i indiescenen blir det fort litt mer til venstre enn det som oppfattes som vanlig country. Vi ønsker også å treffe mange lytter med dette materialet uten å gå på akkord med egne preferanser.

Country på norsk, det kan jo være ekstremsport. Mange har prøvd, noen har lykkes – desto flere har feilet. Hva har det norske språket å tilby countrymusikken, og hvordan skal dere sikre dere at dette fungerer på norsk ?

Å skrive country på norsk er en evig balansegang mellom revy og gravalvor. Det er så mange feller å gå i i tillegg til klisjeer og lette løsninger. Låtmessig har jeg forsøkt å legge meg et sted mellom mine favoritttekstforfattere på engelsk, men med et tydelig ønske om å klare å formidle noe til lytteren. Det er mye tøffere og mer nakent å synge på norsk og god countrymusikk bør røre noe ved lytteren. Det vil si at lista er lagt høyt. Det er nok ikke mulig å skrive like bra tekster som for eksempel Bill Callahan på norsk, men det er lov å prøve og i dette forsøket har det kanskje dukket opp noe nytt.

Hva er planene for bandet fremover ?

Hjertebank er den første singelen av to planlagte. Begge singlene er deler av ei ferdigskrevet plate som preproduseres i disse dager. Så langt ligner ikke plata på noen ting jeg har hørt på norsk noen gang så dette er det bare å glede seg til!

Besøk Roger Græsberg & Foreningen på Facebook.

La oss sjekke hva Roger Græsberg & Foreningen kan by på, her er «Hjertebank»:

SHARE
Forrige artikkelTenderleaves – Dreamweaver
Neste artikkelFredagsvideo: egil olsen – autopilot
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here