fbpx

Karsten “Kassa” Olsen

En av de aller beste har gått bort. Karsten “Kassa” Olsen, en institusjon i Bergensmusikken har forlatt denne verden til fordel for The Great Gig In The Sky. Og bandet der oppe har fått en av historiens mest unike trommeslagere. Kassa Olsen klarte det som nesten ingen klarte – å bli en akseptert a-ending i Bergen.

Kassaen spilte med alt og alle. Han var popstjerne i Nøkken, og han spilte i Neither Nor – som var forløperen til Saft. Men mest av alt så var han trommis i Dvergene og verdens herligste fyr med et hjerte større enn sol og måne til sammen. Jeg var så heldig å bli kjent med Kassa for en haug år siden, og fikk spille med ham ved et par anledninger, både i Alenemorprodusentene og lokale prosjekter. Spille med Kassa var ikke alltid enkelt for en bassist som ikke kjente stilen hans. For Kassaen, han spilte hele veien på gitaristen. Der en vanlig rytmeseksjon består av en bassist og en trommis som holder takten i en eller annen form for symbiose, så hadde Kassa en helt unik måte å spille på  hvor han tok seg av takten og spilte overganger og fills som hele veien fulgte gitaristen og bygget en helt fantastisk rytme i enhver låt.

Ingen som har sett Dvergene live glemmer Kassaens trommesolo på “Kjøkkenbordet”, ei heller publikums taktfaste rop: “Kassa! Kassa! Kassa! Kassa!”på hver eneste konsert (se videoene nederst i saken). Vi glemmer aldri samspillet med Frode Alnæs i prosjektet Veldig Respektable Menn, maken til samspill har verden sjelden eller aldri sett maken til…

De senere år har Kassa slitt med luftveisproblemer, som satte en kraftig begrensning på trommeaktiviteten. Men han ØNSKET likevel å spille, og ikke minst ønsket han å endelig få bli vokalist i sitt eget band. Så Kassaen samlet sammen sine beste venner, og samtidig noen av Bergens aller fineste musikere. Først i PowerTrioen “MOB”, deretter i bandet “Oxygen” – som selvsagt spilte på humoren i å ha en trommis/vokalist med kraftige luftveisproblemer. Kassa holdt vanligvis ca tre låter, men ga samtidig til beste noe av det fineste vi har sett.

Karsten Kassa Olsen
Klikk på bildet for en stum men heftig trommesolo fra Kassa

Det var ikke enkelt å ta bilder av Kassa, siden han alltid var i bevegelse – og undertegnede er en av historiens dårligste fotografer. Jeg deler likevel et lite album med mine private bilder – stort sett ute av fokus, som viser Kassa i aksjon med Dvergene. Viser også noen fra Backyard Barbeque Festival i 2011, tatt av undertegnede, Jon Henrik Kismul og Endre Juvik.

Vi var så heldige å få Kassa og Oxygen på besøk til Backyard Barbeque Festival, og deler her de tre låtene de spilte med dere. “Jungle To The Zoo”, “Always Lift Him Up”, og det er ikke enkelt å høre denne låten i dag – men han synger så bra at vi deler den likevel: “A Couple More Years”.

En legende har gått bort. Våre tanker går til Lisbeth og Katinka, samt nye og gamle Dverger – og alle berørte musikervenner land og strand rundt…

Takk for turen, Kassa. Det var en ære å kjenne deg.

Det største høydepunktet i BBFs historie:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=C6cM830dZws[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=O1Lt9eoX8QI[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uw5v9_Bikcc[/youtube]

 

De Musikalske Dvergene, Kjøkkenbordet og Kassa!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6rDNYby49bo[/youtube]

De Musikalske Dvergene, Frode Alnæs & Kassa:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OZBKAfz8Yec[/youtube]

Og her er Kassa med Nøkken:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jCkLf3ZBvZs[/youtube]

Siste artikler

Lest dette?