fbpx

Billy Joe Shaver – Long In The Tooth

Hvis Billy Joe Shaver mener at tittelen på sitt siste albumet oppsummerer hvor han selv står i livet musikalsk i 2014, da bommer han kraftig. Sjelden har en veteran levert et mer levende bevis på at de gamle er eldst. Billy Joe Shaver viser oss hvor viktig livserfaring er når det hele koker ned til troverdig og hardtslående historiefortelling. Long In The Tooth er Billy Joe Shaver sitt første album på sju år, det har vært verdt ventetiden.

Det er ikke snakk om å se seg hverken tilbake eller kaste et aldri så lite blikk i sidespeilet, for Billy Joe Shaver er det den naturligste ting i verden å være i førersetet. Det er nettopp der Shaver sitter på dette albumet, helt fra han tar kommandoen i tospann med selveste Willie Nelson på åpningssporet, “Hard To Be An Outlaw”. Hvis det er to personer som har carté blanche på å hevde at outlaw-livsstilen og musikken er deres domene, så er det disse to. Det er vanskelig å unngå å dra på smilebåndet når de synger om nåtidens latterlige bro-country movement og dens patetiske forsøk på å være hardkokte outlaws.

“Some superstars nowadays get too far off the ground, singin’ bout the backroads they never have been down” 

Long In The Tooth er et album som tar for seg både små og store temaer. I tittelsporet forsøker han å fortelle oss litt om seg selv, at han er ikke lenger den mannen han brukte å være og at det er tøft å leve opp til alle historiene. Det tror jeg Shaver skal få lov å slippe å bekymre seg for, lørdag 16.august fyller han 75 år og pensjonistlivet til Billy Joe Shaver er trolig mer actionfylt enn helgene til 99% av norsk ungdom.

“The Git Go” handler om penger, ondskap og politikk. Et av albumets aller beste spor og med en av de sterkeste tekstene.

Money breeds war, as long as there’s a man alive
Rich kids go to college, and the poor kids fight
High-rollers crap out ev’ry time, roll a soldier’s bones like loaded dice
War is the beast that makes ev’ry mother cry

“Last Call For Alcohol” og “Checkers and Chess” er eksempler på at Billy Joe Shaver har humor og skriver rasende godt selv når det er med glimt i øyet. De er rake motsetninger til kjærlighetsalvoret i “I’m In Love” og “I’ll Love You As Much As I Can”. Men denne variasjonen fra alvor og ballade til honky-tonk og hæla i taket stemning, det er noe av hemmeligheten bak suksessen til disse gamle låtskriverne og artistene. Uansett hvilken kveld det er, går de på scenen og gjør sitt show med hjertet utenpå dongeriskjorta og med øynene lukket, for så i neste øyeblikk å snerre mot urettferdighet, verden og politikere. Townes var slik, Guy Clark er slik, Waylon hadde egenskapen, Jerry Jeff kan det og Willie gjør det. Billy Joe Shaver er ikke et dugg svakere enn den gjengen jeg nevner.

Det låter ofte litt mye country og honky tonk, og kanskje låter det litt vel mye mann av dette albumet, men kombinert med de øyeblikkene der Shaver vrenger sjela og skriker visdomsord mot den store kjærligheten, så balanserer hele albumet allikevel ganske perfekt.

I know you believe you can change me
And make me much more than I am
But you never know the hurt I’ve been through
And what reason can do to a man

Maybe I’ll show you some good times
But before you’ll start making your plan
Remember the chance that you’re taking
I’ll love you as much as I can

Den levende legenden Billy Joe Shaver har i en alder av 74 år gitt ut et av sine aller beste album. Måtte helsen hans holde og hodet hans virke i mange år til, vi trenger slike høvdinger i musikkbransjen. Folk med utholdenhet, artister som har levd og pustet musikk og låtskriving i en mannsalder. Long In The Tooth prøver å formidle at det går mot slutten, men jeg tror egentlig ikke at hovedpersonen selv, innerst inne, vil innrømme det. Jeg ser fram til å følge avslutningen på Billy Joe Shaver sin karriere, men det er godt mulig at jeg både har flyttet på meg, skiftet jobb og blitt bestefar før vi kan sette sluttstrek der.

Kjøp albumet som vinyl og CD hos Lightning Rod Records  – Albumet er pr i dag ikke tilgjengelig på streamingtjenestene, men kan høres i sin helhet på nett hos Garden & Gun eller kjøpes digitalt i iTunes.

[youtube]http://youtu.be/jNppnLZx86Q[/youtube]

 

[youtube]http://youtu.be/HzcaehkPJDo[/youtube]

Siste artikler

Lest dette?