Du skriver sånn cirka elleve sanger om ditt eget samlivsbrudd og livet borte fra hjemme, får med deg et av verdens beste band, henter en kjent produsent og skriver kontrakt med et av verdens mest suksessrike uavhengige plateselskap. Overgangene i livet til Austin Lucas har vært merkbare, fra barndom og bluegrass i Indiana, til protestferd verden rundt med forskjellige punk- og hardcoreband og nå altså, med sitt femte soloalbum, på en stor label.

Stay Reckless er altså Lucas femte album etter at han fant røttene sine igjen. Mange som kjenner Hot Water Music og Chuck Ragan, vet kanskje at Lucas har samarbeidet med han. Historien til de to er på mange måter ikke så ulik. De har begge laget sine beste album i etterkant av sin «hardere» del av karrieren og er begge vel ansette låtskrivere innen sjangeren i dag.

Tidligere har Lucas hatt med seg folk fra både Magnolia Electric Co., Lucero og Glossary i studio, denne gangen har han kun med seg Glossary som backingband i studio. De som frekventerer The Crossroad Club i Oslo, husker sikkert at Lucas og Glossary var der og spilte for noen få måneder siden. Om det er noen som ikke kjenner til Glossary så kan jeg anbefale på det varmeste å sjekke ut deres egne utgivelser. Deres to siste album, Feral Fire og Long Live All Of Us, er begge blant mine favorittalbum fra dette tiåret.

Jeg elsker når Austin Lucas gjør det kompromissløst og rett på sak. Når han lager rockelåter som «So Much More Than Lonely» for eksempel. Eller åpningssporet, «Let Me In», en låt som nesten føles mer Glossary enn Lucas, sannsynligvis på grunn av Joey Kneisers signaturlyd på gitaren. Ingen gitarer låter nemlig som den Joey Kneiser spiller på. Første smakebiten fra albumet kom for noen uker siden med låten «Alone In Memphis», også den rimelig rett på sak, både musikalsk og i tekst. Han skriker etter en annen type oppmerksomhet enn den trubadurlivet gir.

AustinLucas-2013

Austin Lucas har en stemme som sier country med stor forbokstav. I flere av låtene på Stay Reckless er tempoet trukket ned og mye dreier seg om stemmen og historien Lucas vil fortelle. På disse låtene kommer stemmen til Lucas til sin rett og sammen med et glitrende backingband så låter det meget bra, men jeg savner den ekstra gnisten som de rocka låten gir. De beste av de litt mer rolige låtene er, «Save It For Yourself «, en countryrocklåt som noen burde ha laget for tjue, tredve eller førti år siden og den aldeles strålende «Gift And A Gamble», en umiddelbar countryklassiker. Til slutt,  «Splinters» er kanskje en av hans beste låter noensinne.

 

Mark Nevers fra Lambchop har produsert og det har han jo gjort tidligere for veldig mange, blant annet Caitlin Rose, Andrew Bird og Bonnie «Prince» Billy som de mest kjente. New West Records har tatt Lucas inn på sin label, noe som må sies å være ganske stort i denne delen av musikkverdenen, og som et stort og innflytelserikt selskap bør de klare å gjøre suksess sammen med en så talentfull artist som Austin Lucas.

Jeg må innrømme at jeg var vilt begeistret for Lucas forrige album, A New Home In The Old World, og holder nok den som et fortsatt karrierehøydepunkt for mannen. Stay Reckless er annerledes. Den har andre forutsetninger og låtmaterialet kommer utfra de forutsetningene. Det handler først og fremst om samlivsbrudd, men også om barneår i Indiana og de årene og erfaringene Lucas tok med seg ved å bo noen år i Europa. Det utforsker litt andre sider både ved countrymusikk og av Lucas følelser og gir nok litt større tyggemotstand i første omgang enn A New Home In The Old World gjorde. Dette er som regel en positiv ting og når utgangspunktet er så bra, trenger man nok ikke å tygge så lenge.

Stay Reckless er et album som du kjøper hos Austin Lucas eller på iTunes. Eller du kan strømme det i Spotify.

[youtube_video]http://youtu.be/yxXHwOgmc4Q[/youtube_video]

 

 

SHARE
Forrige artikkelRobbie Fulks – Gone Away Backward
Neste artikkelSons of Bill til Odda
Kontakt: jan@musikkbloggen.no Southern man. Født på samme dag som Hank Williams, dog ikke samme år. Har hørt på musikk daglig siden 1981. Jobbet på 90-tallet i Flekkefjords største platebutikk. Oppdaget alt.country og bandene Whiskeytown, Uncle Tupelo og Jayhawks på denne tiden. Skriver mest om nye utgivelser innen americanasjangeren. Hører mest på Drive-By Truckers, Son Volt, Steve Earle, Townes van Zandt, Jason Isbell, Neil Young, Guy Clark, John Prine, Warren Zevon og Jason Molina.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here