fbpx

Chris Isaak – Beyond The Sun

Musikkbloggens gode venn Eddie Christiansen har tatt ansvar for å anmelde en av årets beste plater, Chris Isaaks “Beyond The Sun”, som også havnet på listen over årets 50 beste plater.

Dumdristighet, overmot – helligbrøde

er ord man kunne knyttet til et coverprosjekt som tar for seg noen av nasjonalskattene skapt av rockens nybrottsmenn under veileding av Sam Phillips i sagnomsuste Sun Studios.

For de aller fleste er Chris Isaak kjent for sin hit Wicked Game som gikk sin seiersrunde på MTV ved inngangen til 90-tallet – hvem kan vel glemme synet av danske Helena Christensen som lettkledd svinset omkring i svart/hvitt på tv skjermen? Men altså, 20 år senere er mannen på banen med en samling låter forbundet med rockens vugge i Memphis, Tennessee. Har han ikke annet å ty til enn godt utprøvede coverlåter fra en svunnen tid spør du kanskje. Vel fra starten i 1985 har mannen gitt ut 8 studioalbum med egne låter, 1 med egne og andres låter, 1 julealbum med egne og andres låter, 2 best of album og 2 live skiver og hatt eget TV show – mannen har med andre ord ikke noe utpreget behov for å låne andres sanger for å få tid i innspillingsstudioet.

Så hvorfor har vi da i 2011 fått et album tuftet på låter fra rockens pionerer? Egentlig holder det å se et bilde av Mr. Isaak – han oser 50-tall, og hans egen musikk taler også sitt tydelige språk – her har vi en mann som forguder tingene som Elvis Presley, Carl perkins, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash og flere andre gjorde i det lille studioet til Sam Phillips. Som han sier selv: “an album I’ve been wanting to do probably my whole life.” Men en ting er å ha et nært forhold til musikken som endret verden, noe annet er det å spille inn de samme låtene et halvt århundre senere. Hvordan går det så for den godeste Chris Isaak når han entrer Sun Studios og hopper etter Wirkola?

Beyond The Sun – tittelen røper at Isaak ikke utelukkende har holdt seg til materiale fra Sun Studios, han har valgt å male et litt bredere lydbilde av Amerika og fulgt Sun artistene etter at de som f.eks Elvis havnet hos RCA.

Første låt ut er “Ring of Fire” (Johnny Cash 1963), og det låter som en kule med intakt trompet intro. Isaak og hans bandkumpaner gjennom et kvart århundre gjør ingen spennende ny vri på musikken, men det lyser en spilleglede gjennom som gjør at det ikke blir kjedelig plankekjøring.

Nestemann ut er Elvis som får to låter på rappen -“Trying to Get To You” og “I Forgot to Remember to Forget”, begge fra 1955.
På tidlig 80-tall var Chris proffbokser i Japan av alle ting og det var her han en dag kom over en vinylskive med Elvis kalt “Sun Sessions” som gjorde et voldsomt inntrykk på unge Chris og fikk ham til å innse at det var musikk han ville holde på med. Chris har uttalt at han spilte og sang med på disse Elvis låtene så ofte at hans japanske husvert etterhvert kunne låtene like godt som han selv. Han har også trukket frem “I Forgot to Remember to Forget” som den låta han liker best – punktum! Og det skal være sagt at i min bok er det ingen som kan måle seg med Elvis, men Chris gjør en formidabel jobb med sistnevnte sang og bringer nesten like mye til bordet som den 20-årige Elvis i sin tid gjorde. Elvis kan forøvrig skilte med å være den mest representerte av de 8 artistene som covres på skiva – 12 av 25 låter på den doble deluxe utgaven. Alt fra hans første egeninitiativ fra 1953 “My Happiness”, via “Doncha’ Think it’s Time” (1958) til “She’s Not You” (1962). Stort sett med meget godt resultat, dog kunne Isaak med fordel latt “It’s Now or Never” og “Can’t Help Fallin’ in Love” ligge.

Med “Great Balls of Fire” (1957) leverer Isaak en versjon som mangler villskapen som kjennetegnet Jerry Lee Lewis, men det svinger brukbart. “That Lucky Old Sun” (1956) som avslutter skiva passer Isaak bedre.

Carl Perkins låta “Dixie Fried” (1956) svinger det ordentlig av, rett og slett moro!

Skivas største overraskelse er kanskje “Miss Pearl” (Jimmy Wages 1957). Her pøser Isaak på med en aggressiv og røff vokal man knapt visste bodde i mannen, her er det milevis unna sårhjertet falsett – rydd dansegulvet og slipp hoftene løs!

Et av de store forbildene til Isaak er Roy Orbison, og “Pretty Woman” (1964) er en sann hyllest som ligger meget tett opptil originalversjonen.

Chris får plass til to egenskrevne låter: “Live it Up” – en uptempo rocker med fint driv, og “Lovely Loretta” en litt nedpå sak med en trist historie lagt oppå en lett pianoboogie. Begge låter som glir fint inn blant de store kanonene og sier sitt om Isaaks kvaliteter som låtskriver og artist.

Vil også trekke frem en ordentlig feel good versjon av “Everybody’s In the Mood” (Howlin’ Wolf 1952) – groove groove groove!

Konklusjon:
Over 25 låter har Chris Isaak svevet ned unnarennet i storbakken og han lander fjellstøtt med telemarknedslag, ikke bakkerekord men med 19,5 i stilpoeng over hele dommerpanelet. Sanger og musikere er gjennomgående inspirert og spillekåte uten å spore av underveis. Vel verdt en plass i musikkhylla og her kan du velge i alle formater fra digitalt til en nydelig vinylpresentasjon!

Hør “I Forgot To Remember To Forget”:
[media id=559 width=650 height=20]

Hør “Miss Pearl”:
[media id=560 width=650 height=20]

Kjøp plata hos Amazon.

Full tracklist deluxe utgave:
Disc 1
“Ring of Fire” (Johnny Cash 1963)
“Trying to Get To You” (Elvis Presley 1955)
“I Forgot to Remember to Forget” (Elvis Presley 1955)
“Great Balls of Fire” (Jerry Lee Lewis 1957)
“Can’t Help Falling in Love” (Elvis Presley 1961)
“Dixie Fried” (Carl Perkins 1956)
“How’s the World Treating You” (Elvis Presley 1956)
“It’s Now or Never” (Elvis Presley 1960)
“Miss Pearl” (Jimmy Wages 1957)
“Live It Up” (Chris Isaak original)
“I Walk the Line” (Johnny Cash 1956)
“So Long I’m Gone” (Warren Smith 1957)
“She’s Not You” (Elvis Presley 1962)
“My Happiness” (Elvis Presley 1953)

Disc 2
“My Baby Left Me” (Elvis Presley 1956)
“Oh, Pretty Woman” (Roy Orbison 1964)
“Doin’ the Best I Can” (Elvis Presley 1960)
“Your True Love” (Carl Perkins 1957)
“Crazy Arms” (Jerry Lee Lewis 1958)
“Lovely Loretta” (Chris Isaak original)
“Everybody’s in the Mood” (Howlin’ Wolf 1952)
“I’m Gonna Sit Right Down and Cry (Over You)” (Elvis Presley 1956)
“Love Me” (Elvis Presley 1956)
“Doncha’ Think It’s Time” (Elvis Presley 1958)
“That Lucky Old Sun” (Jerry Lee Lewis 1956)

...en helt tilfeldig artikkel fra arkivet:

Siste artikler

Lest dette?