Todd Snider er en artist som fortjener all den oppmerksomhet han kan få.

Alle som har hørt Todd Snider vet at han er aller aller best live, der han kan fortelle sine unike, fantastiske historier som leder opp mot den påfølgende låten.
Han har i alle år tillatt alle som vil å teipe konsertene sine, både med mikrofoner i salen – såkalt «audience»-opptak – og å tappe miksepulten.

Og som følge av dette – OG at han er USAs beste singer/songwriter live-act, så har unge Snider vært en meget populær og velspredd mann på de forskjellige bootlegsidene på nettet.
Snider selv har hatt glede av dette, og laster selv ned sine egne bootlegs. En av dem, verdens beste bootleg – «Tales From Moodawgs Tavern», har han gitt til en forfatter med ønske om å få tilpasset en novellesamling med utgangspunkt i alle historiene hans.
Så Todd Snider har alltid vært en mann som har jobbet MED og f0r fansen.

Men i fjor høst kom det nye regler på banen.
Etter lengre tids vurdering så har Todd besluttet å prøve å tjene litt penger på musikken sin, og han tillater ikke lengre å tappe miksepulten.
De som vil kan fortsatt teipe med mikrofoner i salen, og noen få gjør det. De kan også fritt dele opptakene på bootlegsidene som før.

Men disse opptakene uteblir faktisk.

Hvorfor?

Jo, Todd Snider satte samtidig opp sin eget webside der han SELGER opptak fra konsertene sine. Han vet selv at han har et unikt produkt, og det som trolig er et av de beste i sin sjanger. Hvorfor ikke tjene noen kroner på det, siden det uansett ikke lønner seg lengre. På konsertene sine så selger han «downloadcards», et kort med en kode som man taster inn på websiden, og får så laste ned konserten man var på kun få dager etterpå. Barenaked Ladies har også gjort dette med stort hell, og 7$ for en slik konsert kan det vel ikke være noe å si på. For artisten som allerede får betalt for konserten så er det  jo strengt tatt gratis penger.

Todd Snider har altså forstått at platebransjen ikke er stedet å tjene penger på musikken sin. Han turnerer stort sett hele tiden, siden han tross alt er profesjonell musiker. Og nå får vi altså kjøpe konsertene digitalt på nett etterpå.

Jeg har fulgt med på siden til Snider siden han etablerte den i fjor høst, og kjøpt en god del av konsertene – som er svinebillige. Og på samme tid så er det da tydelig at de som tidligere delte konsertopptakene sine på nett fortsatt teiper konserten – men unnlater stort sett å dele dem av respekt for en musiker som bare ønsker å tjene til livets opphold samtidig som han hele karrieren har jobbet på lag med fans og entusiaster.

Kanskje det likevel er håp for musikere som tør å tenke nytt?

Norske artister virker stort sett å henge langt LANGT etter på områder der det gjelder å selge seg selv. Hvor mange et er i Norge som faktisk er profesjonelle musikere har jeg ingen anelse om, men når en ser hvordan mange setter all sin lit til en platekontrakt, et plateselskap og en og annen konsert – så vil jeg vel anta at de fleste er hobbymusikere med fast «vanlig» jobb.

Jeg vet ikke, men kanskje man kan lære litt av folk som Todd Snider og ikke minst de som bruker internett som salgskanal og IKKE minst markedsføringsskanal. Hvor mange norske band selger sine egne plater på nett for eksempel? Eller har en webshop der de selger t-skjorter, plakater og effekter?

Stikk innom www.toddsniderlive.com for å kjøpe utsøkte konserter, mens vi venter på at norske artister kommer diltende etter.

SHARE
Forrige artikkelAmerican Aquarium – Small Town Hymns
Neste artikkelFrem Fra Glemselen: Lone Justice – Lone Justice.
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

2 COMMENTS

    • Vel, AtlePatle – det er ingen som har sagt at Todd Snider er pionér på dette området, men sammenlignet med norske band og artister så kan han nok fremstå som det. Barenaked Ladies er nevnt som et annet eksempel, som har gjort dette i mange år allerede.

      Jeg vil gjerne se hvilke norske band du mener som selger konserter på hjemmesidene sine – for nå har jeg sjekket ut websidene til Dimmu Borgir, Enslaved, Gorgoroth, 1349, Emperor, Mayhem, Satyricon og Immortal – og det eneste de selger (de som faktisk har en hjemmeside – de fleste linker bare til Myspace), er studioalbum, tskjorter og tangatruser (I kid you not).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here