fbpx

Ha Ha Tonka – Blood Red Moon

Seinest for noen uker siden traff jeg tilfeldig noen som hadde sett den nå legendariske konserten med Ha Ha Tonka på nanofestivalen Backyard Barbeque Festival i Bergen, og som ikke kunne glemme energien som slengte et fullstendig uforberedt publikum i veggen.

Nå er de endelig tilbake på plate, ti år etter Lessons fra 2013. Og en ting som ikke har forsvunnet på ti år, er energien. Den formelig flommer ut av høyttalerne fra første låt. Tonka var ett av bandene som stod uten plateselskap da Bloodshot imploderte, og til tross for at Bloodshot nå er i gang med å finne tilbake fotfestet, så har Tonka valgt å slippe den nye platen BloodRedMoon på sitt eget selskap.

Allerede i første låt, “Just Like That”, så funderer de litt over at tiden har gått, og de forteller oss hvorfor de har vært borte så lenge. For helt plutselig, så endrer selv de best lagte planer seg.

Just like that
we got older than
the plans, they changed

Just like that

Now the changes have names
I can see them running
around the house all day

Noen favoritter fra platen er det ellevilt energiske åpningssporet “Just Like That”, det nydelige tittelsporet “BloodRedMoon” – som begge oser Ha Ha Tonka over hele seg, og en av årets fineste låter den vidunderlig vakre “Carry It Around”. Et groove som fester seg i hodet ditt for alltid, og en nydelig tekst om verdens tyngde, og å be om og få hjelp når man trenger.

Det er et veldig elegant element når de henter frem igjen “Just Like That” midtveis i platen, og fortsetter å fundere over egne liv i “Just Like That Again”. Og ikke minst måten låten endrer fullstendig form halvveis. En stilstudie i lekenhet og eleganse. Så smyger den så så elegang over i klassisk Tonkasound, og perlen “”Somehow It Gets Away From You”

De holder fast på teamet om tiden som går, og hvordan vi endrer oss underveis – uten at vi egentlig har merket at tiden har gått. Velskrevet, velspilt og ultrafengende. Jeg må også trekke frem gitarsoloen på “Tired and Stuck”, fordi den er aldeles deilig. Og lydmaleriet “Scattered on the Ground”, som henter elementer fra alle de fineste pop-øyeblikkene jeg kan tenke meg, blander det med Tonkas vakre harmonier og lager en fest av en låt.

Alt i alt har våre venner fra Missouri laget nok en god plate som vil fortsette å definere sjangeren. De tør som alltid å utfordre seg selv, og selv om ikke alt er 100% vellykket, så viser platen nok en gang at Ha Ha Tonka kan utvikle seg selv, og tro på visjonen sin.

Kjøp platen hos Ha Ha Tonka. De har også et “Pay what you want” valg.

(Alle foto: Jon Henrik Kismul)

Siste artikler

Lest dette?