fbpx

Wilmer X – Mer för dina pengar

Jeg regner med alle var tidlig oppe i dag for å heise flagg på sine respektive flaggstenger, verandaer og desslike. For i dag er endelig Mer för dine pengar ute til folket, og det har blitt en monumental maktdemonstrasjon av en rockeskive fra – akkurat i dag – verdens aller beste band.

Det er 44 år siden Nisse Hellberg dannet Wilmer X, og det er allerede 17 år siden Nisse samlet Wilmer X på plate, og laget perlen 13 våningar upp. De siste par årene har de endelig spilt sammen igjen, til stor jubel fra fansen og overstrømmende tilbakemeldinger over hele Sverige.

Mer för dine pengar er akkurat den platen du trenger akkurat nå. Den løfter deg opp etter jakkeslagene og klistrer deg på veggen og fillerister deg i førtifem minutter og 46 sekunder. Etterpå ramler du bare sammen som en bylt på gulvet, takker pent for dansen og ber om en til. Det har blitt en skive det er umulig å sitte rolig å lytte til. Det har blitt den perfekte platen til lange bilturer på støvete landeveier. Det har blitt den perfekte platen til treningsturer i skogen. Det har blitt den deiligste rockeplaten jeg har hørt på mange mange mange år.

Nisse synger bedre enn noen gang. Han skriver tekster som slår gnister. Munnspillmaestro extraordinaire Jalle Lorensson legger alltid de perfekte fillsene rundt gitarene til Nisse Hellberg og Janne Lindén. Live er Lorensson den som pisker publikum til ekstase. På plate er han helt fremme i skotuppene, og klinker soloer og fills inn i ørene dine akkurat der de skal være. Hardtslående og dønn solide monstertrommis Sticky Bomb er akkurat det. Han er et konstant bombenedslag på trommene. Bassist Thomas Holst er den perfekte partner til Sticky Bombs hardtslående trommer – han er dønn solid, men litt mer duvende i stilen.

Fra “Nu eller nästa liv” moser igang Mer för dina pengar er det fullt og komplett øs fra en gjeng 60-åringer som har forbannet seg på at de skal høres like friske og spreke ut som de var tidlig i 20 årene. Og det klarer de med bravour. Dette låter ærlig talt like friskt som da vi oppdaget Wilmer X på slutten av 80-tallet, fordi Tore og Knut – som alltid var mer oppdaterte enn vi litt yngre var, pushet det på oss med tydelig melding om at dette var tøffere enn noe av det rasket vi hørte på. Med sine 59 år er bassist Holst den eneste under 60 år, men det er hverken merkbart på plate eller live. Høstens Wilmer-turné i Sverige er på langt nær utsolgt, og bandet sier at de er klar for mer Wilmer i tiden fremover.

Personlige favoritter på platen er “Nu eller nästa liv”, “Slickar den hand som slår”, “Best före dan efter”, “Smycken och juveler (har gjort en trashank av mej)” og den overstrømmende herlige “Fin blick för spelet”.

Tekstene er, i god Hellbergsk-ånd, tvetydige og med overlegg åpne for tolkning. Han uttaler selv at han ikke ønsker å legge alt for tydlige føringer inn mot politikk og aktualiteter i Wilmers tekster, men lytter du så kan du finne grunnlag for å tolke. Det er et par rolige låter innimellom øset, men selv de låtene får i gang rockefoten.

Jeg utfordrer deg til å skru Mer ¨för dine pengar opp på 11, og så forsøke å sitte rolig gjennom hele platen. Hvis du klarer det, så ta kontakt med din fastlege for en grundig sjekk.

Wilmer X og ´Mer för dine pengar er rock’n’roll slik den var ment å låte, og er intet mindre enn imponerende fra et av Skandinavias lengstlevende band. Det er en prestasjon å låte så friskt og aktuelt etter s¨å mange år.

Plata kjøper du hos Big Dipper

Siste artikler

Lest dette?