fbpx

Sommerfavoritter 2021

En sommer står atter en gang for døren og det er så mange valg som skal tas. Solfaktor. Rosè eller hvit. Grill eller salat. Eller begge deler. Solbriller på. Solbriller av. Badetøy eller fiskestang. Flørt eller singel. Cabriolet eller veteran. To hjul eller fire. Bobil eller telt. Valgene er uendelige. Hver dag blir man stilt overfor nye utfordringer som krever at man tar et valg.

Derfor gjør vi i Dust of Daylight det litt enklere for deg. Vi har plukket ut en stor bunke album fra første halvår i 2021 som er verdt å sjekke ut nærmere i løpet av sommeren. Ikke nødvendigvis en best-of-year so-far albumliste, men redaksjonens favoritter så langt dette året. Et variert knippe kvalitetsmusikk som gir deg et lydfølge til de aller fleste opplevelser og situasjoner man møter på i løpet av en sommer.

Dette er alle album som en av oss i redaksjonen har anbefalt til resten i løpet av månedene som er gått siden nyttår og nå deler vi anbefalingene med resten av dere. Dette er så langt i fra en reinspikka americana-/countryliste som man kommer på Dust of Daylight, men stol på oss når vi sier at du får en herlig variert og langt mer komplett sommer med denne bunken plater i ryggsekken.


The Hold Steady – Open Door Policy

Craig Finn følger opp suksessen fra sitt forrige studioalbum, I Need A New War, med å gi ut ny plate med The Hold Steady. Forrige studioalbum med The Hold Steady i 2019, Trashing Thru The Passion, var en solid retur til klassisk Hold Steady nivå og Open Door Policy følger opp den gode trenden. Gjenforeningen med Franz Nicolay, noen år mer med livserfaring og produsent Josh Kaufman, er nok alle faktorer som gjør at The Hold Steady nå fremstår som et enda bedre rockeband enn tidligere.


Dinosaur Jr – Sweep It Into Space

Lyden av jazzmasteren til J. Mascis er vel det nærmeste vi kommer en musikalsk tidsmaskin som er innstilt på de blytunge 90-åra. Dinosaur Jr. sitt album av året, Sweep It Into Space, gir oss gitarrock som er en sommer verdig. Låter som Lou Barlows’ “Garden” eller Mascis’ “I Ran Away”, er begge beviser på at det fortsatt er fullt mulig å lage drivende god og melodiøs gitarrock.

“It takes time living on a razor blade”


Steve Earle – J.T.

På det som skulle ha vært Justin Townes Earle sin 39-årsdag, 4.januar 2021, slapp New West Records albumet J.T. av Steve Earle & The Dukes. Et album det har tatt mindre enn fire måneder å ferdigstille, fra planlegging til digital utgivelse. Et album som aldri skulle eksistert. Et album som eksisterer fordi Justin var elsket og fordi han var en ekstremt begavet og talentfull artist.

“I don’t know why you hurt so bad…”


Julien Baker – Little Oblivions

På Julien Bakers tredje album, Little Oblivions, får vi igjen lov til å komme på innsiden av den verden hun har vokst opp i. I motsetning til tidligere gleder hun oss med å ha et fullt band i ryggen, noe som kler dramaet i historiene hennes veldig fint.

“The only kin I knew
Was who I could see from the gurney”


Zach Schmidt – Raise A Banner

Produsent Sadler Vaden har like godt tatt med seg sine bandkompiser fra ett var vår tids beste band – The 400 Unit inn i studio, og bedt dem kle Zach Schmidts låter inn i det beste de kan lage. Og det har de så til de grader gjort. Raise A Banner byr på låter som gjerne tar utgangspunkt i mellomennesklighet, egne utfordringer og til tross for at den ble innspilt før pandemien, så fungerer den som et skråblikk på samfunnet og utfordringer vi hadde også før alt gikk åt skogen.

“Well my my hands are always tired, my back is always bent”


Fruit Bats – The Pet Parade

Eric D. Johnson har tatt med seg noen gode musikalske venner og laget sitt niende album under navnet Fruit Bats. Blant annet deltar Josh Kaufman, som samarbeidet med Johnson i suksessen med Bonny Light Horseman i 2020. The Pet Parade gir oss mest av den folky siden til Johnson og melodiene er like svale som en norsk sommerkveld.

“These days it’s hard to tell dreams from remembering”


Bob Walkenhorst – A Thousand Words

Vår gamle, gode venn Bob Walkenhorst fra The Rainmakers er ute med albumet A Thousand Words. Den alltid lett gjennkjennelige og unike stemmen til Walkenhorst finner veien til både hjerte og sjel, når han formidler både gode og vonde minner fra alt som skjedde i løpet av 2020.

“I heard the sound of a million voices, Crying for justice and peace”


The Black Keys – Delta Kream

Det handler om Mississippi Delta blues når Auerbach og Carney ruller avgårde med bandets tiende album, Delta Kream. Et coveralbum med låter som er ført i strengene av folk som R.L. Burnside, Junior Kimbrough og John Lee Hooker. Kanskje ikke så innovativt som vi en gang var bortskjemt med at dette bandet kunne være, men The Black Keys bekrefter at de fortsatt er et av verdens aller beste jambands.

“Pull off your clothes and throw ’em in the corner”


Bonnie Prince Billy & Matt Sweeney – Superwolves

Superwolves tar opp igjen tråden fra det legendariske Superwolf-albumet fra 2005. Men det er også noe mer her. Mange flere år med vennskap og konversasjon som danner grunnlag for det Oldham og Sweeney har laget sammen. Et album som utforsker det uutforskede og samtidig klarer de å skape en musikalsk atmosfære som kan være for alle.

“Why can’t a man be accepted for what she has to be?”


John Hiatt & The Jerry Douglas Band – Leftover Feelings

På det som etter sigende er Hiatts 25 studioalbum samarbeider han for første gang i karrieren med sine gode venn og stjerneinstrumentalist, Jerry Douglas og bandet hans. Det er personlig, det er varmt, det er vondt, det er gøy, det er meningsfylt og det er en Hiatt som befester sin posisjon som en av de ledende låtskriverne innen tradisjonell amerikansk musikk.

“Quart of vodka, eight-ball cocaine
Not enough to change my mind”


Israel Nash – Topaz

På sitt nye album er det selvsagt den gjenkjennelige lyden og sounden av Israel Nash som spiller hovedrollen, men samtidig så spriker låtmaterialet såpass mye mer enn på hans forrige utgivelser at det straks blir mer interessant. På «Sutherland Springs» er han nesten tilbake til tiden vi først ble kjent med han. Det virker mer inspirert enn på lenge, andre låter som «Stay», «Indiana» og «Canyonheart» vitner om det samme.

“Our love is like an arrow
It drifts to the left and to the right
But always falls in line”


Olav Larsen – Stream of Consciousness

Vi liker å tenke at Olav er en våre venner og vi er uendelig stolt over å ha venner som har evnen til å skrive låter av det kaliberet som Olav kan. Årets album, Stream of Consciousness, inneholder ni duetter med Olav og forskjellige kvinnelige vokalister. Der de fleste låtskrivere gjerne skriver en eller to mann/kvinne duetter i løpet av en hel karriere, så gjør altså Olav et helt album. Ikke nok med det, han lager også ni ekstremt vakre låter til dette formålet. Stemningsfullt og skjørt, med noen praktfulle vokalprestasjoner som løfter låtene til Olav langt inn i sommernatten.

“Let’s take the easy way out, I don’t want to fight you anymore”


Cooley, Hood & Isbell – Live at the Shoals Theatre

25 låter fra katalogen til våre aller kjæreste artister og låtskrivere. Spilt inn live i Shoals Theatre en junikveld i 2014. Hva er vel en sommer uten Isbell og Drive-By Truckers?

“If I make it through this year, I think I’m gonna put this bottle down”


Mac Leaphart – Music City Joke

Mac Leapheart tar opp stafettpinnen etter kjente låtskrivere som er gått bort det siste året og gir oss et perfekt singer-songwriter album smekkfullt av lyden av country, steelgitar og smarte tekster. Apropos smarte tekster, sjekk ut “Ballad of Bob Yamaha or a Simple Plea i C Major”, om en japansk gitar sin reise gjennom livet.

“I’m just an old guitar
Nobody’s ever played too good”


Britton Patrick Morgan – I Wanna Start a Band

Barndomsdrømmen ligger kanskje bak tittelen på Britton Patrick Morgan sitt andre album, I Wanna Start a Band. Tittelsporet leverer ihvertfall barndomsdrømmen så det holder, men Morgan har fått med seg respektable navn selv, blant annet Darrell Scott som fyller rollen som slide- og steelgitarist på låtene.

“I want rock and roll, and rhythm and blues, and old-time country like Hank used to do”


Hiss Golden Messenger – Quietly Blowing It

Det ferskeste albumet på listen og kanskje det albumet denne sommeren ikke kan klare seg uten. Melankolien og lengselen, sammen med den unike sounden som Hiss Golden Messenger leverer, vil tjene formålet sitt perfekt. MC Taylor gir oss tekster til ettertanke. Personlige refleksjoner som får oss til å tenke på hvor vi som mennesker er på vei i livet.

“Up with the mountains
Down with the system”


Tove Bøygard – Eld

Det norskspråklige alibiet på årets sommerliste. Tove Bøygard lager norsk viserock der tekstene forteller om en artist som reflekterer over mange aktuelle og varierte tema. Den språklige drakten tilfører drama og troverdighet og musikalsk er det svært få som kan matche bandet hennes med Freddy Holm i spissen.

“Veit du koss ein bøte vengji, e har ein som brakk i to”


Queen Esther – Gild the Black Lilly

Har du ikke oppdaget stemmen til Queen Esther bør du gjøre deg klar for en deilig overraskelse. Hun mestrer absolutt alt. Til perfeksjon. Det er svært enkelt å kalle dette albumet for Americana med stor A. Queen Esther dekker de fleste sjangre og retninger som utgjør ingrediensene i dagens moderne amerikansk musikk. Hun gjør det med stor innlevelse og intensitet. Sommeren fortjener en plate som Gild the Black Lily.

“The truth will never lead me astray, The dawn will be endless someday”


Siste artikler

Lest dette?