Hvordan skal man følge opp et mesterverk som Den største reisen?

Mange ville brukt control+c på den forrige platen, trykket control+v, gjort noen ørsmå endringer – og surfet på forrige plates suksess.

Benny Borg har valgt å lage en helt ny plate. Både i tema og lydbilde. For Den største reisen var en plate som løftet en byrde fra skuldrene hans. Han fortalte om savnet etter konen Liv, og hvor tungt det var å se fremover. Benny er naturligvis innom denne delen av livet sitt på denne platen, det er helt naturlig – men det har ikke fokus. Benny har laget en plate som livet, om varme, om fremtid og håp og ønsker. Utgivelsen slippes på Lydbroderiet Plateselskap.

Navet på En dag på jorden befinner seg midt på platen. Spor nummer 6 er den Beach Boys og Brian Wilson-inspirerte “Smil”. En vidunderlig perle av en låt, som viser hvor Benny er i dag – og hvordan det faktisk er mulig å gå videre etter å ha mistet sin nærmeste kjære. Den er så enkel, og samtidig så er det i enkelheten at låtens genialitet ligger. Den gjør deg glad, og det er en prestasjon i seg selv.

Brian Wilson hadde vært stolt over både produksjonen og innholdet. Ikke bare har han laget sin egen “Smile”, men han namedroppes i teksten, som seg hør og bør.  

Smil – selv om dagen er grå
Smil – selv om natten er blå
Et smil lager undere i deg selv,
så smil ifra morgen til kveld

Produsentene Rune Berg og Åge Reite har nok en gang levert et lydbilde som så til de grader presenterer Benny på sitt aller beste. De har klart å hente essensen i tekstene, og speile dem i musikken og instrumentene som er brukt. 

Et spennende element er Macedonian Radio Symphonic Orchestra som leverer strykere og blås på flere låter. Ellers møter vi – foruten Berg og Reite selv – et knippe stjernemusikere fra miljøet rundt Lydbroderiet Studio. Per Amund Solberg, Marie Tveiten, Asbjørn Ribe, Johnny Palmar Hide, Martin Winstad, Rudi Myntevik, Peer Nic, Olaf Olsen, Lise Voldsdal og en spennende Sudeshna Bhattacharaya på Sarod – et indisk klimpreinstrument som lager helt vidunderlig lyd i låten “Timeglasset”. 

Jeg nevnte smil, og i teksten sier Benny blant annet “Et smil gjør tilværelsen mindre tung//Et smil gjør at du føler deg ung”. Og når han i den utsøkte “En eldre herre” forteller om han som satt på en benk og sammenlignet sin egen hud med barken til et tre – så får den lille tvisten på slutten oss til å finne frem nettopp det smilet han snakker om.

Det satt en eldre herre på en benk ut i en park
Han sammenlignet huden sin med treets rustne bark,
og tenkte at du verden så radig disse årene har gått
Det var jo ikke lenge siden som han hadde vært så ung og flott

To av låtene på platen, “Fergemann Tid” og “Tidlig Sommermorgen” er tekster av Herman Wildenvey – hvis melodiske diktning er som skapt for å settes til musikk. Dette gjør Benny på et respektfullt vis – og fremfører tekstene som om de skulle være hans egne. 

Visesangeren Benny får slippe litt mer til på “En dag på jorden”. Spesielt i “Sting for sting” og “En sommervals” – som begge er Benny slik vi kjenner ham fra den tidlige karrieren.

Og jeg må få si det – at Benny Borg synger bedre enn noen sinne, ta en lytt på “En sommervals” – og kjenn etter selv. Du kan merke sommersolen som strømmer fra den malmfulle røsten. 

Det er tre låter på denne platen som mest av alt reflekterer Den største reisen, som er viktige for Bennys historie, men som også forklarer hvordan låter som “Smil” og “En eldre herre” er viktigere for denne platen.

Den første er “Starten på en dagbok”, som forteller om dagboken Benny fant i et skrivebord i huset deres i Frankrike. Kona Liv hadde startet å skrive boken da de overtok huset, og Benny skriver om hvordan den aldri ville bli fullført. Sterkt, majestetisk og et viktig steg på reisen videre.

Starten på en dagbok –
så plutselig ble det stopp
Starten på en dagbok
som visnet mens den sto i knopp

Den andre er tittelsporet, den monumentale “En dag på jorden” – som mest av alt kan leses som en bekreftelse på hvordan livet går videre – på godt og vondt, men mest godt…

En dag
Enda en dag
skal våkne opp fra nattens slør
med lys som speiler seg i fjorden

Den tredje er låten som avslutter platen “Mitt liv med deg”, som – til tross for at teksten er skrevet av Alex Scherpf, oppsummerer kjærligheten til livet og følelsen av å kjenne på egen dødelighet i kjølvannet av å miste noen. 

Stadig klarere synger en tone i meg
at jeg elsker mitt liv med deg

Jeg gråt da jeg hørte Den største reisen første gang. Jeg smilte bredt da jeg hørte En dag på jorden for første gang. Vi skal ikke gå så langt som å friskmelde verden, men at det finnes håp det har nasjonalskatten Benny Borg vist oss. 

OG – til høsten kommer den VINYL!! Kan allerede forhåndsbestilles hos Big Dipper.

En liten fugl har også hvisket meg i øret at Den største reisen vil bli tilgjengelig på vinyl samtidig…

(Foto: Asbjørn Ribe og Jørgen Nordby)

Forrige artikkelPremiere: Vebjørn Bråthen – Dæ som eilder vart
Neste artikkelMatthew Milia – Alone at St. Hugo
Rune Letrud
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here