Høstsesongen er i siget og mange nye platereleaser ser lyset de neste ukene. Personlig har det vært en fryktelig treg start på den musikalske ettersommeren. Det har ikke vært noen plater som helt har truffet den berømte blinken hos meg, men det kan også godt være at det er hektiske hverdager som fortrenger de musikalske gledene?

Det jeg har klart å få til så langt, det er månedens spilleliste. Det krever mest at man følger med på releasefronten og det er ikke så tidkrevende som å sette seg ned med lytteørene og bryte ned et album til setninger som skal gi mening for andre som leser. At noen kan skrive mer enn 2-3 velfunderte meninger og seriøse omtaler av album i uken, album som artister gjerne har jobbet i ett år eller to med, det er for meg helt uforståelig og til en viss grad ganske så nedverdigende. Men samtidig så vet vi at det i det hele tatt er så vanskelig å få omtale for artister i presse og media i dag, at artister og band ofte tar til takke med hva som helst. 

Tilbake til spillelisten. Dette er jo den månedlige listen over nye låter og funn innen folk, country, americana, roots, eller hva man nå skal kalle sjangrene. Fellesnevner for låtene på listen er som alltid at de er de beste nye låtene innen disse sjangrene, og hvis det er noe sted på det store internettet man kan oppdage en samlet liste av nye artister og låter man ikke visste at man elsket, så er det nettopp her.

Noen låter og artister stikker seg ekstra fram, og uten å helt i nostalgifella; Herregud og Allah og Fandens oldemor som vi gleder oss til avskjedsplata til Gregg Allman som gikk bort tidligere i år. Allman covrer Tim Buckley, Dylan, Dead, Muddy Waters, Little Feat, Johnny Jenkins, Percy Sledge og til sist gjør han en duett sammen med Jackson Browne. Southern Blood kommer ut den 8. september og singelen «My Only True Friend» skaper akkurat den stemningen den skal. Bluesy, rocka, emosjonell, alt det en låt trenger. Drit nå for en gangs skyld i nyskapning og originalitet, legg vekk all pretensiøse nykker og frykt for tap av kred. Dette er musikk som samler mennesker. Hvilken annen unnskyldning trenger man egentlig? Gled dere folkens.

Så hopper vi elegant til et av mine favorittband, Futurebirds. Nok en gang er de ute med en EP, noe som er helt greit, men det virker som presse og publikum bryr seg lite om disse mellomutgivelsene, som de strengt tatt må kalles. For det virker som det er blitt en trend å gi ut en EP med 4-5 låter innimellom albumutgivelser. Kanskje inneholder de en ny originallåt fra artisten og så kommer det 3-4 coverlåter. Ofte blir det litt for mye av det gode. Jeg ser behovet for å ha noe nytt å selge på konserter og tekke fansen sin og platesamlere med, men ofte kan det virke litt desperat. Portico II, som den heter, er akkurat som jeg beskriver over, men heldigvis er det tre kule coverlåter man finner på EP’en og «Big A» av Heron som den aller fineste.

Andre artister som har låter ute og som vi gleder oss ekstra til utover høsten er selvsagt Deer Tick. Endelig er John McCauley tilbake og med en singel som heter «Jumpstarting» så er de i gang for fullt igjen. Deer Tick Vol. 1 & 2 er i hyllene den 15. september. Det er også lenge siden vi sist hørte fra Jessica Lea Mayfield, men plutselig dukket det opp en singel i sommer med tittelen «Sorry Is Gone». Det er også tittelen på albumet som kommer på ATO i slutten av september. Produsert av John Agnello, Seth Avett på vokal og tangenter og Steve Shelley på trommer…

Ellers finner vi smakebiter fra vår gode venn Gill Landry, som synger om «Berlin». Vi finner et spor fra den kommende plata til Lilly Hiatt, «Everything I Had» er en råsterk låt. «Wildflowers» kommer fra den Tom Petty produserte plata til legenden Chris Hillman. Nye låter fra talentfulle unge menn som Marlon Williams og Anderson East har kommet og finnes på listen. Og så er det noen smakebiter fra nye album som har kommet de siste ukene, Ray Wylie Hubbard, Will Hoge, Cory Chisel & Adriel Denae og Shane Nicholson, for å nevne noen. Du finner alle låtene på listen og flere kommer til i løpet av måneden.

Minner for øvrig om at det fortsatt er lov å sjekke ut tidligere månedlister og spillelisteposter – egen side med full oversikt her – En unik samling med mer enn 80 månedlister i Spotify, helt tilbake fra mai 2010, fylt med smakebiter fra aktuelle utgivelser fra tidsrommet de ble laget. 

 

Forrige artikkelFredagsvideo: Gill Landry – Berlin
Neste artikkelKickstart Michael McDermott
Jan Eiesland
Kontakt: jan@musikkbloggen.no Southern man. Født på samme dag som Hank Williams, dog ikke samme år. Har hørt på musikk daglig siden 1981. Jobbet på 90-tallet i Flekkefjords største platebutikk. Oppdaget alt.country og bandene Whiskeytown, Uncle Tupelo og Jayhawks på denne tiden. Skriver mest om nye utgivelser innen americanasjangeren. Hører mest på Drive-By Truckers, Son Volt, Steve Earle, Townes van Zandt, Jason Isbell, Neil Young, Guy Clark, John Prine, Warren Zevon og Jason Molina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here