fbpx

Magnus Eriksson – Porträtt

Jeg har lyst til kuppe litt spalteplass her på Dust of Daylight for gjøre alle dere musikkelskende lesere oppmerksom på en bok som nettopp har kommet ut i vårt naboland i øst. Boken er svært relatert til musikken vi skriver om her til vanlig. Boken heter «Portretter», er skrevet av Magnus Eriksson, og inneholder essays om musikere, låtskrivere og forfattere.

Magnus Eriksson som er navnebror til en av kongene her i landet på 1300-tallet, er selv konge på helt andre felt. Vi snakker om felt som musikk og litteratur. Magnus er lærer i kritisk og kreativ skriving ved Linnèuniversitetet i Sverige. Han har skrevet litteratur og musikkomtaler i 30 år. Han er også kjent som en særdeles innsiktsfull musikkskribent, på svenske Rootsy.nu og i Svenska Dagbladet. Jeg har i flere år hatt stor glede av å lese Magnus Erikssons skriverier om både plater og artister, og det var med stor glede jeg oppdaget at hans fortellinger nå er å finne i bokform.

Forfatter Per Planhammar skriver noe slikt som dette i bokens forord.

Så vidt deg er meg bekjent, har ingen svensk skribent i vår tid et slikt innblikk i røtter og utvikling innen sjangere som americana, country og jazz. Det er mulig det finnes noen, men det er ikke mange som skriver så inderlig og vakkert om folk som Leonard Cohen, Townes Van Zandt eller John Coltrane, som Magnus Eriksson.

I boken kan du lese interessante essays om Townes Van Zandt, Leonard Cohen, BB King og Miles Davies og mange flere. Dette er en samling essays som har stått på trykk i Svenska Dagbladet i tidsperioden 1998 til 2015. Disse er omarbeidet eller delvis omarbeidet, og nå samlet mellom to permer.

magnus eriksson1Etter hvert som jeg leser meg gjennom boken, føles det som jeg er på en liten reise inn i de livene til de som blir portrettert og inn i de innerste tanker, med Magnus Eriksson som guide. Boken er interessant og ikke minst lærerik. Han pirker borti tanker som ligger bak de store sangene. Han forklarer, eller har klare tanker om, hva som ligger mellom linjene i sangtekstene. Eriksson skriver godt og boken gjør meg nysgjerrig og inspirert. Det er for meg noen ukjente navn innen litteraturen i denne boken og jeg kjenner at jeg får lyst til å sjekke disse ut mer på egenhånd.

“Porträtter” av Magnus Eriksson er en bok jeg lett kan anbefale til alle som liker å lese om folk som har bidratt med store tekster innen musikken og litteraturens vidunderlige verden. Løp og kjøp på ditt nærmeste internett eller hos bokhandlere i vårt naboland.

Du finner boken på den svenske internettbokhandelen Bokus.com 

Siste artikler

Lest dette?