fbpx

Kvardagslige tanker fra Bård & Børre Band

Bård & Børre Band har medlemmer som kommer fra hver sin kant av Rogaland og har hver for seg i mange år gitt ut plater og spilt i et eller annet band. Børre Bratland er også kjent som General Forsamling, denne Jærske dommedagspoeten som lager en blues av alt som skjer rundt seg og stadig vekk er bekymret for sitt kompliserte forhold til høyere makter. Vi anmeldte Generalens siste album da det kom i fjor og vi konkluderte med at, “Det er ikke så mange norske artister som våger å formidle så direkte og troverdig som Generalen gjør.”

Bård Halsne er kjent fra Helldorado og har vært med på det eventyret helt siden 2002. Bård er fra Randaberg og er vokst opp med en pietistisk motvind rundt hvert hushjørne. Kenneth Andersen har vært i lokale band som Cpt. Biff & The Seamen og han har vært den uekte broren i Aaslandbros i lengre tid. Sammen utgjør disse tre det urtypiske rogalandsbandet Bård & Børre Band.

Bård & Børre Band spiller en slags fusion-blues, det er rock, det er blues og det er mørkt og de gjør det akkurat så folkelig og bekymringsfullt som Jærbuen vil ha det til at livet er, og akkurat på et slikt nivå at at resten av landets befolkning kan kjenne seg igjen i de aller fleste låtene. Det handler fortsatt om de samme verdiene og frykten vi har hørt hos Generalen tidligere, men det virker som livet er noe enklere i selskap med gode venner.

Det er helt tydelig å høre at kompaniskapet mellom Halsne og Bratland fungerer bra. Med noenlunde samme syn på livet generelt og felles interesser for musikk tok det ikke mer enn et par øvinger før Bård & Børre Band så dagens lys. Rett før jul kom EP’en Sanger i E digitalt på streaming og nedlasting og nå er altså det selvtitulerte fulle debutalbumet ute i dagslys. Bård & Børre Band gis ut på Safe and Sound Recordings og fås også som fysisk format.

Bård & Børre Band Bandbilde

De starter ut med “Kæ Vil Du Gjær Då”, en harmonisk og riktig så fengende, og til og med ganske så original, countryrock låt om å brenne lyset i begge ender og med både Børre og Bård på vokal. Det blir mye mer rocka i den oppløftende og håpefulle “Deg Eg Vil Ha”. Bård beskriver et ganske så harmonisk liv med trivelige gjøremål, i det minste et steg opp fra slik det har vært.

Før va det svart, nå e det grått og kvitt, så nå kan eg ver med å bidra litt

Selvfølgelig er det slik at dette albumet er svært preget av rogalandsmusikk generelt, om det bare er dialekten til vokalistene eller det er arrangementene og melodiene, det er vanskelig å si. Men at Rogaland har sin helt egen stil både innen rock, det er det ingen som helst tvil om. Ompatakten og blåserekka på “Adle Har Någe” gjør sitt til at dette nesten kan høres ut som Helldorado som spiller Kaizers. Vel blåst er det uansett og både Bård og Børre lirer av seg en rekke av de plagene som vanligvis behandles på jærsk legekontor en helt vanlig formiddag.

“Kvardagsliv” er nok den låten som aller best representerer det dette albumet handler om. Folks vanlige hverdagsliv, riktignok fylt med alle de vanskelige og store spørsmålene som til stadighet dukker opp og alle de vanskelige valgene som daglig må tas. Det er store linjer som trekkes opp her og albumets mest filosofiske låt er også albumets lengste.

Eg tenke meg om, e det kvar dag me leve, det e ingen resept som helbrede alt strevet

Avslutningslåtene er også to solide saker, “Gravblues” treffer der det gjør aller mest vondt. En helt vanlig mann gjør som alle andre, men finner ikke ut hvordan han skal passe inn. “Gokvell” er en suveren avslutter og er nok laget med tanke på å avslutte konserter også. Den er en genistrek, ekstremt allsangvennlig, passe skakt og vindskeivt hele veien, garantert suksess.

Bård & Børre Band er et mørkt og stemningsfullt album fra en gjeng med drevne rogalandsmusikere som nok egentlig har det veldig kjekt i lag, virkeligheten virker ikke å være beksvart og at dette bandet kommer til å lage stemning der de spiller denne våren kan det ikke være noen tvil om.

De dukker opp på flere lokale rogalandsscener de nærmeste ukene, men allerede i kveld, 7. mai, spiller Bård & Børre Band sin offisielle releasekonsert på Martinique i Stavanger. Så om du befinner deg i nærheten og trenger påfyll av trøblete tanker og tung tvil, samt også flytende godsaker, da er dette stedet å være i kveld. Vi lever alle i en trengende tid, det er ingen skam å ta imot det Bård & Børre har å by på.

Kjøp Bård & Børre Band – FB Releasekonsert Martinique, Stavanger

 

 

 

 

Siste artikler

Lest dette?