fbpx

Hard Working Americans – Hard Working Americans

Todd Snider har denne gangen funnet seg noen venner på sin egen alder og noen låter som flere andre av hans venner har skrevet. Og hvilke venner og hvilke låter han har klart å samle sammen!

I kjølvannet av den samfunnsrefsende Agnocstic Fables and Stoner Hymns fra 2012 har vår kjære venn Todd tenkt at det er på tide å hylle den virkelig hardtarbeidende amerikaneren. Ikke tro nå at det er den typiske industriarbeideren eller truckdriveren Snider har i tankene. Neida, Snider tenker først og fremst på folk som Tonya Harding, Mike Tyson og Courtney Love, i tillegg til han selv, selvfølgelig. Hardtarbeidende på sin måte og kanskje hans likesinnede på mange måter? I hvert fall har han samlet sammen en del låter fra flere av sine kolleger som kan virke ganske så treffende for denne gruppen mennesker.

Frankie Millers “Blackland Farmer” åpner albumet og en overraskende våken og skarp Snider slentrer seg ufortrødent igjennom låten med den største selvfølge. Snider hadde etter min mening stor suksess med sitt forrige cover/tribute-prosjekt til Jerry Jeff Walker, og han ser ut til å være like mye på hugget innledningsvis på dette albumet. Hard Working Americans er allikevel kanskje ikke bare nok et cover-prosjekt. De folkene som Snider har med seg i bandet burde være rimelig godt kjent for de fleste musikkinteresserte. Gitarist Neal Casal (solokarriere, The Cardinals og Chris Robinson Brotherhood), på tangenter Chad Stealhy (fra Sniders faste backingband Great American Taxi), bassist og produsent Dave Schools (Widespread Panic) og ikke minst trommeslager Duane Trucks fra den berømte Trucks-slekta.

Etter at Snider og bandet har rocket og dunket litt fra seg på de to første låtene, drar de til noe voldsomt med Kevin Gordons “Down To The Well”. Sniders klokkeklare (!) røst og hans tydelige tilstedeværelse i låten gjør at savnet etter Lucinda Williams stemme ikke er så påtrengende som den vanligvis ville ha vært. Neal Casal varter nok en gang opp med sin helt egen sound på gitaren, hvis pedalboksen hans har et navn tipper jeg den heter “The Pacific Ocean”.

“The Mountain Song” av Kieran Kane var en låt jeg absolutt ikke kjente til fra før, men Hard Working Americans tar den noen knepp nærmere 70-tallets countryrock enn det originalen kan by på. Noe som generelt fungerer veldig bra på dette albumet og noe som jeg tror er ganske bevisst fra produsent Schools.

hard_working_americans_band

Det bare fortsetter med godlåter fra forskjellige amerikanske låtskrivere og best av alle er kanskje Sniders hjerteskjærende forsøk på å gjøre Drivin’N Cryin låta “Straight To Hell” til sin personlige livshistorie. For meg er i hvert fall disse seks minuttene et absolutt høydepunkt på albumet. Kevn Kinney kan være stolt av låten sin. Det kan også Brian Hennemann fra Bottle Rockets. Snider og bandet gjør seg ikke bort i sin versjon av “Welfare Music” og er medvirkende til at Bottle Rockets vel fortjent får litt ekstra omtale. Det er svært få artister jeg unner mer en liten suksess enn nettopp Hennemann.

Will Kimbrough, som også er plateaktuell akkurat i disse dager, har skrevet to av låtene som er med på Hard Working Americans. Låt nr 2, “Another Train” fra hans eget album Americanitis og “I Don’t Have A Gun” fra Tommy Womacks album Stubborn. Sistnevnte en strålende sak på alle måter og den kler også Sniders røst veldig fint. Nest best på plata er allikevel versjonen av Gillian Welch “Wrecking Ball”. Nok en gang en låt som passer Sniders stemme og liv som hånd i hanske.

La det imidlertid være sagt, dette er bare et coveralbum, men det er allikevel et veldig bra coveralbum og det er en hyllest til låtskrivere, arbeidere og anti-helter over hele verden. Ikke bare en egotripp fra Todd Snider. Snider kunne på ingen måte gjort dette albumet uten det fantastiske bandet han har med seg og det er først og fremst på grunn av bandet vi sitter og håper på egenprodusert materiale neste gang. Kanskje både fra Casal og Snider? Inntil da får vi altså hygge oss med Hard Working Americans og Sniders uforbeholdne hyllest til sine låtskriverkolleger.

Kjøp albumet her: HWA Store – her finner du t-skjorter og selvfølgelig en nydelig Workman’s Bundle. Eventuelt får du den via Platekompaniet. Selskapet har foreløpig ikke sluppet denne på streaming. Kanskje kommer den heller ikke, inntil videre kan du imdlertid streame hele albumet via nettstedet Jam Base. Eventuelt kan du som et alternativ sjekke ut min Spotify-liste med originalversjonene av låtene på plata. Ta også med dere den offisielle video til Hayes Carll-låten “Stomp and Holler” nedenfor. For en gjeng!

Hard Working Americans – Originals (Spotify)

[youtube]http://youtu.be/2IKZ7Tbqyg4[/youtube]

Siste artikler

Lest dette?