fbpx

Runar Granheim – Ukjent Mann

Lærer og musiker Runar Granheim fra Åraksbø i Setesdal har gitt ut sitt debutalbum, Ukjent Mann. Norske tekster på dialekt fra det indre Sørlandet, en kombinasjon som vi ikke er bortskjemt med å høre for ofte i slike sammenhenger. Det føles veldig bra at Granheim retter opp slike skjevheter, spesielt når han gjør det så overbevisende.

Jeg har registrert navnet til Runar Granheim i sosiale media ved flere anledninger den siste tiden, blant annet har Alexander Lindbäck fra Seven Doors Hotel delt lenken til dette albumet. Noe som kanskje ikke er så rart med tanke på at Lindbäck både har spilt trommer og perkusjon og spilt inn, produsert og mikset albumet. Tor Ånon Kleivane, også han fra Seven Doors Hotel, spiller bass, mens Granheim spiller stort sett selv alle andre instrumenter på Ukjent Mann. Hans fascinasjon for instrumenter går tilbake til både oppveksten og tiden som freelancemusiker og han trakterer derfor med største selvfølge både gitar, pedalsteel, banjo, ukulele, mandolin og trekkspill på plata.

runar_granheimDet å sette musikken til Granheim i bås er noe vanskelig, heldigvis, men han opererer i noe vi godt kan kalle for et vise-folk landskap med spark i mange retninger og til flere kulturer. Mange forbinder Setesdal med urnorsk folkemusikk og steving, sylvsmier, rekruttskolen på Evje eller skiferie på Hovden, eller noen av de andre severdighetene i denne naturvakre dalen. Langt færre forbinder dalen med populærmusikk, men det kan fort endre seg nå som Runar Granheim har kommet på banen. Historien har vist at det norske musikkpublikummet og norske radiostasjoner trenger modige og følsomme menn som synger på norsk. Granheim selv har i intervjuer nevnt Stein Torleif Bjella, Odd Nordstoga, Erlend Ropstad og Jan Eggum som sine store norske forbilder.

Ukjent Mann inneholder noen virkelig fine låter. Den som fanget min interesse var åpningssporet “Du & æ”, og som så mange ganger før var det tonene fra en pedal steel i innledningen av låten, sammen med gitarplukkingen, som fortalte meg at dette albumet kanskje hadde noe ekstra å by på. Noe som skulle vise seg å være en helt riktig antagelse. Tittelsporet “Ukjent Mann” er en radiovennlig låt som tøffer seg med både el-gitarer og et fint orgel-sound i løpet av låten. “Min Beste Venn” handler om Granheims beste venn som døde for noen år siden og beskriver med enkle ord hvor viktig vennskap er for alle oss mennesker og hvor meningsløst livet hadde vært uten at vi var glad i hverandre. “Ran” er en tekstmessig veldig artig og fin historie om det å få nei i det man slipper det store spørsmålet.

For ei gangs skyld så var eg forberedt
Trudde at det skulle bli så lett
Tenkt ut alt eg skulle sei
hadde ikkje trudd ho sku si nei
sette jo ein stopper for min plan
Hjerte mitt blei utsatt for eit ran

Albumet har for meg et slags høydepunkt litt over midten med låtene “Kreativ” og “Ingenting”. To helt forskjellige låter, “Kreativ” er platas roots-låt og “Ingenting” er en nesten en slags ambient-visejazz, men de treffer perfekt på hver sin måte. Alt i alt må man kunne karakterisere Ukjent Mann som en vellykket debutplate. I tillegg skinner det tydelig igjennom at Granheim har mer å komme med som låtskriver, Ukjent Mann er forhåpentligvis bare første stopp på veien.

Siden det er et fåtall album av dette slaget som kommer ut i Norge hvert år så skylder du deg selv å sjekk ut hva Runar Granheim driver med. Du finner albumet på alle de digitale tjenestene SpotifyWiMPiTunes og vil du ha et fysisk eksemplar av cd’en kan du kjøpe den på utvalgte steder i Setesdal, butikken i Grendi, butikken i Byglandsfjord, biblioteket på Evje og selvfølgelig på Tappen der Granheim hadde heime-releasekonserten for Ukjent Mann. 

Følg Runar Granheim på Facebook

[youtube_video]http://youtu.be/ohdaJiZlVDQ[/youtube_video]

 

Siste artikler

Lest dette?