Jack Stillwater er et norsk alt.country band som er lokalisert et sted på østlandet. Bandet består av kvartetten, Terje Espenes (vokal, gitar), Erlend Torp (bass), Arne Harald Foss (trommer) og Morten Huseby (gitar). Deres andre album er nettopp sluppet på Inner East Records og tidligere denne uken var det releasefest på Herr Nilsen i Oslo. Albumet heter Muddy River og plasserer seg kjapt og greit som en av mine norske favoritter så langt i år. Dette er stødig alt.countryrock fra en gjeng musikere som virker å funnet sin sound. Jeg kjenner ikke bandet fra tidligere, men registrerer at flere omtaler dette albumet som et steg opp fra debutalbumet, men at sounden og stilen fortsatt er den samme, litt melankolsk, litt gitarrock, til tider litt drømmende og alltid veldig melodiøst.

Selv om musikken er melodiøs og ganske tradisjonell innenfor rammene til kategorien americana/alt.country, så fungerer dette allikevel utmerket på plate og sannsynligvis også i levende live. Dette er en plate av den typen jeg defintivt kunne tenkt meg å ha med i bilen på en lengre biltur. Vokalist Terje Espenes har en stemme og en aksent som kan minne litt om Tom Petty. Krysser man Tom Pettys stemme og delvis musikk, litt Springsteen, en solid porsjon alt.country og henter litt melankoli fra f.eks et band som Deep Dark Woods, da tror jeg du ender opp med noe som kan ligne på Jack Stillwater. Og hvis du forstår meg rett nå, så mener jeg at den blandingen, eller Jack Stillwater da, låter utrolig bra.

1335343567000_Jack-Stillwater---_4275216310x1000rMuddy River er produsert av Jack Stillwater og Freddy Holm og er innspilt av Christer “Grand Cafe” Krogh i Velvet Recording, Jon Anders Narum i Eastlake studio og Freddy Holm i Kleiva Studio. Kvalitet i hvert eneste ledd der altså, noe det levnes lite tvil om når du hører lyden av Jack Stillwater. Jeg synes dette albumet virker veldig gjennomtenkt og er godt utført i alle ledd, teknisk som musikalsk.

Bandet selv sier at de har laget ti låter om kjærlighet, mord, svik, byliv, romantikk og gamle spøkelser. Jeg sier at bandet med dette albumet først og fremst har laget en plate som inneholder stemninger man sjelden hører, i hvert fall fra norske band. Bretteville og Midnight Choir er to norske band som har hatt stemninger og særpreg i bøtter og spann på sine plater, Jack Stillwater har også funnet noen egne stemninger med dette albumet og det er nettopp her de vinner meg, fela, steelgitaren og melankolien er blant de elementene som sørger for det.

Mine foreløpige favoritter er de fire første låtene på albumet, “October”, “Hungry John”, “Cross The Muddy River” og “Sinner”, men resten av låtene er ikke stort dårligere. Sjekk ut Jack Stillwater – Muddy River nå, jeg kan aldri tenke meg du vil angre. Helt til slutt er videoen fra singellåten på albumet, “When Her Eyes Go Black”.

#Artikkelen er en redigert versjon av tidligere publisert artikkel på musikkbloggen No Deal Music 03.05.2012

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here