fbpx

Poor Edward – Time Is Gonna Change You


Jeg har gledet meg til platen fra Poor Edward helt siden jeg hørte og anmeldte singelen “Look To The Sky” i september i år. Og for noen uker siden så fikk den analoge postboksen storfint besøk. Der fant jeg både den nye plata og vinylsingelen til “Look To The Sky”.

Platen ble andektig plassert i en dertil egnet avspiller, og allerede på første låt så var gåsehuden et faktum. For der et av deres forbilder i The Jayhawks tidligere i år feilet monumentalt med sin nye plate, så treffer Poor Edward tilsvarende bedre.

Fra den første låten treffer oss med lystige gitarer og en sykt fengende melodi i “Keep From Falling” så er det på det rene at vi har havnet i usedvanlig godt selskap. Poor Edward har laget en perle av en plate som virkelig fortjener umiddelbar nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

Lydbildet er så elegant og lekent, og instrumentene ligger respektfullt bak vokalen – der duettene mellom brødrene Kristian og Martin Rinde fortsatt er det bærende elementet. Samtidig så får instrumentene nok plass til at de kan sette preg på låtene og heve dem opp. Gode eksempler er saksofonen på “Keep From Falling” og den utrolig fete banjoen på “Switzerland” – og ikke minst fiolinene og perkusjonen på “Look To The Sky”, som vi jo kjenner fra før – og som uten tvil er en av årets beste låter.

Tekstene er gode og til tider riktig så snedige. Nevnte “Switzerland” har en av mine favorittlinjer på plata;

“I am Switzerland,
so it’s all the same to me” 

Musikken kan vel beskrives som et drømmende skjæringspunkt mellom poppa Americana og Americanafisert pop, og nevnte Jayhawks er en av de mange tydelige inspirasjonskildene. Men her finner vi alt fra Everly Brother til Bruce Springsteen – samtidig som Poor Edward har etablert seg sin helt unike sound.

Det er en kunstart å skrive så fengede melodier og refenger, og det er en kunstart brødrene Rinde virkelig mestrer med overlegen eleganse.

Låten “Bullets Are Grazin’ Me” er noe av det mest fengende jeg har hørt siden The Margarets jevnlig leverte refrenger-vi-aldri-glemmer som på bestilling.

“I’ve been running for so ling and I’m getting tired
I don’t know just how many shots I’ve fired
Bullets are grazing me
Back and forth, getting hit by my own ricochets
Anytime, shooting night or day
Bullets are grazing me”

Midtveis i platen får vi et pusterom i et par ballader. Personlig styrer jeg helst unna låter som dveler for mye på religion – uavhengig av hvilken – men “Not Better To Go Suddenly” er en utrolig god ballade samme hva teksten velger å forfekte. Og sjelden har vel et tungt orgel passet bedre enn i denne låten. Men jeg falt spesielt for den nydelige “Anybody Seen Her”.

“But it’s another dark day
Whatever poisoned your heart
Whatever turned you away
Whatever tore us apart” 

Enkelt og greit; dette er en av mine absolutte norske favorittplater i år. Takk til Poor Edward for et glitrende bekjentskap.

Platen er ute fredag 18/11, og du får den hos CDON.com, og har du ikke fått tak i vinylsingelen så kan du plukke opp et eksemplar på bandets Bandcamp mens det fortsatt finnes noen igjen (kun 200 eks).

Hør om innspillingen av platen, med fokus på låten “Bullets Are Grazing Me”:
[media id=493 width=650 height=418]

Siste artikler

Lest dette?