fbpx

Småplukk fra platebunken # 12

Innimellom den store overvekten av mannlige artister, så dukker det opp en og annen kvinnelig artist som ber om litt oppmerksomhet. Og i dagens lille uttrekk fra platebunken så har en av disse fått plass gjennom The Reneaus. Dagens andre plate er noe så sjeldent som finsk Americana fra Jerry Lindqvist.

The Reneaus – Room For Roses

The Reneaus fra Kentucky består av Ashely Cooper Winn på vokal, som samtidig har skrevet alle låtene – backet av sine fettere Steven og David Page på gitar og trommer og ektemann Jon på keyboard. Med seg har de far og datter-duoen Warren og Layne Guyer på fiolin og stå-bass.

Platen er innspilt i et gammelt hus, der bandet selv har gjort alt av innspilling, produksjon og miksing – og laget seg sin helt egenartede sound.

Det er så mange elementer her at jeg ikke helt vet hvor jeg skal starte. Men det første som slo meg var Tom Waits, og da tenker jeg på band-lyden på litt eldre ting fra Hr. Waits. Det er dessuten store mengder Gillian Welch, Lucinda Williams og Emmylou Harris.  Det er islett av bluegrass og country og mørk rock’n’roll. Her er det heftige gitarer men plutselig så er det også en og annen banjo og en pedalsteel.

Og hele veien er det den herlige vokalen til Ashely Cooper Winn som er drivkraften, sammen med den dype bassingen fra stå-bassen. Det er faktisk AKKURAT slik jeg trodde alt. country skulle fortsette og låte når Uncle Tupelo og Son Volt herjet som verst. I det ene øyeblikket er de et rockeband, i neste hører vi et tradisjonelt countryband. Og slik sett minner det meg av og til om Son Volts “Trace”, som virkelig blandet disse to stilartene og var mitt favoritteksempel på alt. country – uten at dette er i nærheten av Son Volt i seg selv. The Reneaus er rett og slett unikt.

Platen er en reise i følelser og er en lang stemning i seg selv, og det å velge ut noen høydepunkter yter  rett og slett ikke platen rettferdighet. Så jeg vil ikke fremheve noe spesielt, og velger å legge ut tittelkuttet som eksempel.

Skal du ta EN sjanse og kjøpe noe du aldri hadde hørt om før, så tror jeg faktisk at dette er platen du skal kjøpe deg. Dette er noe av det mest spennende jeg har hørt på lenge! Anbefales på det STERKESTE!

Kan kjøpes på iTunes. Eller på CD direkte fra The Reneaus.

“Room For Roses”:
[media id=429 width=650 height=20]

Jerry Lindqvist – Rivertown

Dagens andre plate kommer fra Finland. Jada, du hørte rett. Vi skal til Finland, og til Jerry Lindqvist som opprinnelig er fra Vaasa på østkysten i Finland.

Lindqvist er en glitrende Americana-artist som beveger seg i grenselandet mellom singer/songwriter og countryrock sammen med sitt backingband The Grace.
Faren er countryfan, og etter et par opphold i USA på grunn av farens jobb, så utviklet Lindqvist den engelskuttalen som skiller ham fra veldig mange andre finske artister. Lindqvist synger faktisk på engelsk. Skikkelig amerikansk-engelsk til og med.

Og så har han med seg en rekke kvinnelig andrestemmer som virkelig løfter de låtene der de bidrar. Linda Rönnholm, Andrea Hatanmaa og Ksenia Timoshenko leverer på forskjellige låter, og de leverer GODT!

De gode låtene står i kø her, og spesielt må jeg trekke frem “Dancing With April”, “Summer Rain”, “If We Make It To Phoenix” og selvsagt “Into A Stranger” – som nok er platens sterkeste kutt.

Jerry Lindqvist skriver sterke tekster og har tydeligvis hatt utbytte av flere songwriter-camps han har deltatt på de siste årene. Her er det referanser både til tiden i Phoenix, og hvor overveldende det var å se lysene fra flyplassen under innflygingen – til livet på landsbygda i Finland (Funky Country), til kjærlighet og til både generell og spesiell undring over livet.

Platen mister litt av futten mot slutten, og de tre siste låtene føles som de bare er slengt med for å fylle opp – og er den eneste årsaken til at denne platen ikke blir skilt ut i en egen anmeldelse. Men de gode låtene på resten veier nesten opp for dette, og

Platen kjøper du via Jerry Lindqvist (ganske langt ned i høyre kolonne) eller du kan høre den på Spotify.

Hør “Dancing With April”:
[media id=436 width=650 height=20]

Siste artikler

Lest dette?