Fra og med sommeren 2012 forsvinner Bergenfest slik vi kjenner den, og erstattes med en storslått festival på Koengen.

På mange måter er det trist, da jeg hadde blitt veldig glad i Bergenfest som festival, og som den musikkfesten det har vært i mange år. Konseptet med en klubb-festival, nesten som en mikroutgave av SXSW har gitt meg en hel rekke herlige og ikke minst overraskende musikkopplevelser. Når det nå klemmes inn på et festivalområde ála Øya så må storkanonene bookes for å fylle området med folk, man kan ikke lengre belage seg på at folk skal gå fra scene til scene for å oppleve bare for musikken sin del.

Samtidig er det jo en av årsakene til at festivalen flytter ut på Koengen. Musikknerdene som gikk fra scenen til scene var ikke mange nok, og festivalen gikk stort sett i null, uten å tjene penger. Arrangementsmessig og inntektsmessig er det et helt forståelig grep, og fra et økonomisk ståsted trolig det eneste fornuftige. Og bare det å kunne selge festivalpass og dagspass innenfor en så fast ramme er nesten grunn god nok til å endre konseptet. Det vil jo også bli mye enklere å skalere antall artister i forhold til antall scener, og dermed faktisk kunne kontrollere at man holder seg innenfor oppsatte økonomiske rammer.

Likevel vil det gå ut over sjarmen til konseptet Bergenfest. Og sjarmen var mye av det som fikk obskure artister til å komme tilbake år etter år, samtidig som de spredte ryktet ute i musikkverden om denne snodige lille byen i Norge som arrangerte en musikkfest der store navn og ukjente artister gikk omhverandre i gangene på Hotell Norge.

Det er jo også en risiko i og med at Bergen jo er kjent for å ha litt lunefullt vær. Og slutten av juni har vel aldri vært det beste tidspunktet, mai er måneden med minst nedbør, så her kan man risikere alt fra nydelig sommer til gjørmebad. Forhåpentligvis vil teltene som de planlegger å sette opp hjelpe til at folk likevel vil trekke til Koengen hvis det regner. Og igjen, for å trekke folk i regnvær så er det de store navnene som må bookes. Som i sin tur vil gjøre festivalen mer interessant for mange, og mindre interessant for atter andre.

Artistene som blir booket er jo de som vil være alfa og omega her, det må være en blanding av store navn og filler-artister som gjør dette like interessant for et bredt spekter med mennesker som det tidligere har vært. Og akkurat der tror jeg nok Bergenfest vil levere. Selv om jeg har savnet mange obskure favoritter, så er det en kjennsgjerning at Bergenfest nesten alltid har hatt landets mest spennende konsertprogram. Så får vi bare håpe at konseptet fenger både artistene og ikke minst publikum.

Det jeg personlig er mest optimistisk til, er utsagnet om at «Når konsertprogrammet på Bergenhus Festning er avsluttet for kvelden vil festivalen fortsette på utvalgte klubber i byens sentrum.» (fra Bergenfests nyhetsbrev). Kan det være et håp om at de disse dagene velger å plassere noen litt mer obskure navn rundt om på scener i byen som en liten mikro-kveldsfestival?

Fjoråret viste jo at det er marked både for gitarheltene (Bonamassa og Haugen trakk godt med folk, og Joanne Shaw Taylor og Vidar Busk leverte varene) og Americana (det var overraskende mange fra hele landet som kom for å se Jason Isbell, Giant Sand, Imelda May, KORT og Los Lobos) og til og med Soulpublikumet fikk sin dose gjennom blant andre Raphael Saadiq.

Så kanskje dette kan bety at vi kan få se 3-4 gode artister fra smale sjangere, der de får litt mer fokus og man slipper å velge mellom to av sine favoritter fordi de har blitt satt opp samtidig.

Uansett så takker jeg Bergenfest for følget så langt, og ønsker lykke til med det nye konseptet. Min første ferieuke i 2012 vil bli lagt til uke 25, så får vi se om konseptet holder… det er uansett bookingen og sammensetningen av artister som vil være alfa og omega her.

Og i DEN anledning, Frank Nes, kan vi nå få Tom Petty til Bergen? Gjerne med Vintage Trouble som oppvarmere, og så kjører vi på med Drive-By Trucker og American Aquarium på Ole Bull seinere på kvelden. Der tror jeg vi har en uslåelig plan…

Men da bare sier vi det sånn? Vi sees på Koengen i juni.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.
SHARE
Forrige artikkelAshes & Fire bonustracks
Neste artikkelOtis Gibbs – Garage, 05.10.2011
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

1 COMMENT

  1. Skjønner behovet for å forandre på formatet, men det er jo unektelig trist at hele festivalen flyttes fra bykjernen og på den måten mister mye av rammen rundt konsertene. Å flytte konserten til juni virker lite gjenomtenkt. I månedskiftet april/mai er det jo ikke så mange andre festivaler å måtte slåss med hva angår artister og publikum.

    Tom Petty til Bergen? Ja, da hadde det blitt fest i ukesvis!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here