Drive-By Truckers, fra den legendariske byen Muscle Shoals i Alabama bestemte seg en dag for å lage den definitive hyllestplata til sørstatsrock og særlig bandet Lynyrd Skynyrd.

Om de har klart akkurat DET skal jeg være forsiktig med å vurdere, da mitt sammenligningsgrunnlag med lignende prosjekter er nær sagt ikke-eksisterende, men at de har klart å lage en sinnsykt god plate som gjør en god jobb med å forklare det amerikanske sørstatsfenomenet og Skynyrds påvirkingskraft DET er helt sikkert. Og for sin egen del, så har de nok også klart å lage den definitive hyllestplaten.

For å gjennomføre sitt prosjekt, så etablerte Drive-By Truckers (DBT) liksombandet Betamax Guillotine. De skrev så låter som forteller historien til dette fiktive bandet. Et fiktivt band som da er tuftet på historien til Lynyrd Skynyrd. Til slutt endte dette opp med å bli et dobbelalbum kalt «Southern Rock Opera».

For å friske litt opp rundt historien til Lynyrd Skynyrd først:

Skynyrd kom fra sørstatene, og ble populære verden over på midten av 70-tallet.

Den 20. oktober 1977 falt flyet med Lynyrd Skynyrd ned i sumpene i Mississippi.

Vokalist Ronnie Van Zant, vokalist Cassie Gaines og gitarist Steve Gaines samt manager Dean Kilpatrick døde momentant. Resten av bandet ble stygt skadet. En myte sier at Van Zant døde av å få flyets videospiller i hodet. Den var montert rett bak der han satt, og stoppet visstnok ikke da flyet stoppet med snuten i sumpen.

Derfra hentet DBT bandnavnet «Betamax Guillotine».
(For yngre lesere; Betamax var en type videoformat som konkurrerte med VHS. VHS var noe vi gamlinger brukte for å se film før DVD. DVD var noe vi gamlinger brukte for å se film før BlueRay. Kampen mellom BlueRay og HDDVD er den samme som var mellom VHS og Beta – et dårligere produkt vant krigen pga. støtte fra store partnere med mye å tape… og de som forsåvidt bestemmer i videovalg: pornobransjen).

Uansett, vi ser historien på platen utspille seg fra vår navnløse helts synspunkt.

Platen starter med låten «Day of Graduation». Vår helts beste venn, Bobby, tok med seg vår helts kjæreste og dro på biltur etter deres store «Graduation party».

Vår helt ser aldri sin beste venn eller sin kjæreste igjen. De dør begge i en bilulykke på morgenkvisten, og låten avsluttes med nok en myte:

«When the story was told the next day at the graduation ceremony,

everyone said that when the ambulance came

the paramedics could hear Freebird still playing on the stereo.

You know it’s a very long song… «

Neste låt tar tak i nok en myte.

«Ronnie and Neil» forteller historien om Ronnie Van Zant og Neil Young. Etter at Neil Young skrev låtene «Southern Man» og «Alabama», svarte Lynyrds Skynyrd i «Sweet Home Alabama»:

«I heard mr. Young sing about her,

I heard old Neil put her down.

I hope Neil Young will remember,

that Southern Man don’t need him around, anyhow».

Dermed mente alle at «krigen» var igang mellom Neil og Skynyrd.

Men Neil Young var stor Skynyrd-fan, og Skynyrd var Neil Young-fans. Neil skrev låten «Powderfinger» for å gi den til Van Zant, som desverre aldri rakk å spille den inn. Neil Young bar derimot kisten til Van Zant i begravelsen, og atter en myte vil ha det til at Van Zant ble gravlagt i en Neil Young t-skjorte.

Og låten Ronnie and Neil forteller denne historien på en fantastisk måte.

Platen(e) forteller så videre om hva som hender med vår helt og bandet Betamax Guillotine, om oppvekst i Muscle Sholes, om bilulykker, om venner som dør, og helt til sist forteller DBT historien om Betamax som går ombord på flyet. Og om dramaet som utspiller seg inne i flyet når passasjerene forstår at det er i ferd med å gå galt.

Den siste låten på platen, «Angels and Fuselage» prøver å sette ord på hvordan Skynyrd må ha hatt det de siste minuttene i flyet, før det traff bakken. Låten avsluttes på denne måten:

«The engines have stopped now.

We all know we are going down.

Last call for alcohol.

Sure wish I could have another round.

And I’m scared shitless of what’s coming next.

Scared shitless, these angels I see in the trees are waiting for me.

Waiting for me.

Friends in the swamp.

Friends on the ground, in the trees.

Angels and fuselage.»

Det hele er pakket inn i Truckernes sedvanlige rufsete sangstil, og musikalsk så låter de som… Drive-By Truckers.

Onde tunger mener jo at dette prosjektet kom istand kun for å gi DBT en grunn til å hyre inn enda en gitarist, så gitartrøkket er godt på plass. Truckerne har dessuten ett ben godt plantet i sørstatsrocken, og det andre i countrymusikk.

Noe som muligens plasserer dem et sted midt i mellom. Dog mer Skynyrd enn Johnny Cash, for å si det slik. For fans av sørstatsrock, så er denne platen sterkt å anbefale!

DBT hadde på det tidspunktet Southern Rock Opera ble laget to faste vokalister, som delte de fleste sangene mellom seg. Vokalistene Patterson Hood og Mike Cooley skriver dessuten de fleste av låtene. På Southern Rock Opera var Rob Malone med på gitar og vokal. Han er i ettertid blitt erstattet av det nye faste medlemmet Jason Isbell, som også skriver låter, deriblant tittelkuttet til DBT album The Dirty South, der også bassisten Earl Hicks fra Southern Rock Opera er erstattet, nå av Shonna Tucker.

(Denne artikkelen er tidligere publisert på nrk.no/herreavdelingen)

SHARE
Forrige artikkelWalkenhorst & Porter – 18.03.2010 – Videolinker
Neste artikkelDrunk On Crutches – People. Places. Things.
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here