Det var en usedvanlig humørfylt og glad gutt som åpnet dag 2 av Bergenfest. Tom Russell, en av 80-tallets store norgesvenner, presenterte seg selv, ikke som Tom Russell, men som Tom Russells “opening act”, Railroad Bill. Så dro han i gang noen linjer fra Townes’ “Pancho & Lefty”, Zevon’s “Carmelita” og litt Dylan og Cohen, før Tom Russell gikk på scenen.

Han åpnet med “Up in the Old Motel” fra hans siste album Folk Hotel og fortsatte deretter med å prate og fleipe med publikum som om det var det mest naturlige ting i verden. Det gikk på engelsk og norsk, mest engelsk, men uansett språk så virket det umiddelbart på publikum som var solgt fra første sekund.

Vi fikk så fortløpende klassikere som “Hair Trigger Heart” og “Guadalupe”, før vi fikk historien om hvorfor Russell og kona flyttet fra El Paso til Santa Fe, etterfulgt av “Leaving El Paso”, som også er fra siste albumet “Folk Hotel”.  Deretter rant det på med et par klassikere som de aller fleste som ble konfirmert på 80-tallet har hørt før. Først “St. Olavs Gate”, som de aller fleste kanskje husker med Nanci Griffith, så fikk vi “Blue Wing”, en låt som nærmest er for en hit å regne for Russell.

Vitsene rant på mellom låtene og latteren satt løst hos publikum. Russell fikk reklamert for maleriene sine og vist fram et par av de. Han ville gjerne møte alle og enhver oppe i merchandise-teltet etter konserten for å signere hva som helst, så lenge vi kjøpte noe. Snakk om kjenne sitt publikum og sin stjernestatus!

Så fikk vi høre “Veteran’s Day” og deretter en Johnny Cash medley, siden Cash spilte inn “Vetran’s Day” selvsagt. Russell klarte å gjøre denne medleyen til ordentlig hyllest til Cash før han stormet av scenen til trampeklapp fem minutter før spillestopp. Han tok seg en kunstpause på ti sekunder før han kom tilbake til mer vitser og til “ekstranummeret” “Tonight We Ride”.

Så langt øye rekker, for anledningen i et helt røykfritt Magic Mirrors, var det bare smil, latter og glede å oppleve blant de av publikum som fikk med seg Tom Russell på dag 2 av Bergenfest.

Forrige artikkelBergenfest 2018 – tirsdag 12. juni
Neste artikkelBergenfest 2018 – John Moreland
Jan Eiesland
Kontakt: jan@musikkbloggen.no Southern man. Født på samme dag som Hank Williams, dog ikke samme år. Har hørt på musikk daglig siden 1981. Jobbet på 90-tallet i Flekkefjords største platebutikk. Oppdaget alt.country og bandene Whiskeytown, Uncle Tupelo og Jayhawks på denne tiden. Skriver mest om nye utgivelser innen americanasjangeren. Hører mest på Drive-By Truckers, Son Volt, Steve Earle, Townes van Zandt, Jason Isbell, Neil Young, Guy Clark, John Prine, Warren Zevon og Jason Molina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here