Chris Stapletons video retter søkelyset på mental helse

Videoen til Chris Stapleton’s gnistrende countryballade, “Fire Away”, fra fjorårets Grammy-vinnende suksessalbum Traveller, er sett over 5,5 millioner ganger på You Tube siden slutten av februar. Regissør Tim Mattia har laget en kraftfull video som tar opp alvorlige tema og som vil røre dypt ved de fleste av oss.

I videoen spiller skuespillerne Ben Foster og Margarita Levieva et ungt ektepar som tilsynelatende er lykkelige og i ferd med å flytte inn og renovere sin første bolig sammen. Etter hvert ser vi hvordan Levieva’s bipolare lidelser trer fram og hennes mentale helse svinger kraftig, fra latter til gråt, fra frustrasjon til kjærlighet og tilbake til et stummende mørke av selvskading og selvmordstanker. Dette er dessverre hverdagen til mange mennesker verden over.

Chris Stapleton, og hans kone Morgane, har valgt å bidra med denne visuelt sterke og følelsesladede musikkvideoen for å rette folks oppmerksomhet på mental helse, og da viktigheten av at folk endrer sin oppfatning og sine holdninger til sykdommen. Terskelen for å involvere seg er i dag fortsatt et hinder for at mange mennesker skal få den hjelpen de trenger. Paret samarbeider med en organisasjon i USA som heter The Campaign to Change Direction – The Campaign to Change Direction is a national initiative designed to change the culture of mental health in America. 

I følge organisasjonen er fem av de mest sentrale faresignalene som ofte går igjen ved psykiske lidelser; endringer i personligheten, agitasjon og uro, innesluttethet, manglende personlig hygiene og opplevelsen av håpløshet. Vet du nok om psykiske lidelser og personlighetsforstyrrelser til å ta vare på de som er rundt deg?

I Norge kan man kontakte organisasjonen Mental Helse for veiledning og hjelp. Med gratistjenester som hjelpetelefonen 116 123 og netttjenesten sidetmedord.no er de tilgjengelig hele døgnet for alle som har behov for, eller ønsker, å ta kontakt med profesjonelle veiledere. Kjenner du noen som trenger deg? Noen som trenger å bli sett og hørt? Det er aldri for sent å bry seg. Ta vare på livet for hverandre.

————

#Folkehelseinstituttet oppgir at det er et sted mellom 5-10% av Norges befolkning som i en eller annen form har en personlighetsforstyrrelse. For USA er tallet nesten 20% ifølge Change Direction. En stor andel mennesker blir dermed berørt av psykiske lidelser, enten som pårørende, venner eller kollegaer hver eneste dag.

Forrige artikkelAll Levon, all the time…
Neste artikkelFra Skogli til Forest Hills og tilbake igjen
Kontakt: jan@musikkbloggen.no Southern man. Født på samme dag som Hank Williams, dog ikke samme år. Har hørt på musikk daglig siden 1981. Jobbet på 90-tallet i Flekkefjords største platebutikk. Oppdaget alt.country og bandene Whiskeytown, Uncle Tupelo og Jayhawks på denne tiden. Skriver mest om nye utgivelser innen americanasjangeren. Hører mest på Drive-By Truckers, Son Volt, Steve Earle, Townes van Zandt, Jason Isbell, Neil Young, Guy Clark, John Prine, Warren Zevon og Jason Molina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here