Den ene gamlingen etter den andre har klinket til med fine plater i 2015. Joe Ely, Keith Richards og Don Henley for å nevne noen. Alle disse platene er fryktelig fine, men her er kanskje den aller fineste. Steve Forbert er hakket yngre enn de andre, men han debuterte allerede i 1978 med klassikeren Alive on Arrival og fortsatte med Jackrabbit Slim et par år etterpå. Forbert ble med disse platene tidlig i karrieren et navn å regne med.

Jeg skal ikke påstå at Compromised er like bra som disse to bautaene, men det er helt klart en svært god plate han leverer med sitt album nummer seksten!

Den raspete særegne stemmen fra Meridian, Mississippi har vært i de mørkeste avkroker, men likevel levert en jevnt over solid plateproduksjon hele veien. Han kan å skrive lettbeinte rockpopperler som fester seg til hjernebarken og forblir der. Et usedvanlig godt melodiøre preger Forberts musikk, og Compromised er selvsagt intet unntak.

Som på klassikeren Jackrabbit Slim har han med seg John Simon bak spakene. Mannen som var så sentral på de første platene til The Band, og som selv forsøkte å slå gjennom i 1970 med blant annet låten «Davy’s on the Road Again», har brukt knottene rimelig utsøkt her. Produksjonen er nemlig solid nok.

SteveForbert-2015-byRowland SchermanHistorien bak platen er at Forbert samlet sammen et band for å dra ut på veien med  gamle låter, blant annet fra hans to klassikere. Dette bandet låt riktig så bra og derfor benyttet han anledningen til å snekre sammen ti helt nye låter. Han har så spedd på med evergreenen «Send in the Clowns», en låt som er gjort av blant andre Frank Sinatra og Barbara Streisand med mange flere.

Ut av kofferten plukket han også fram «You’d See the Things that I See», en låt som han lagde for ca fem år siden da han besøkte Liverpool og vandret i Beatles sine spor. Låten har som utgangspunkt i en dag fra 1957, den dagen da John Lennon møtte Paul McCartney for første gang. Etter mine ører er dette en av de beste låtene jeg har hørt av Forbert og derfor var det raust å plassere den som et slags ekstraspor på en plate jeg allerede har rukket å bli veldig glad i.

Høydepunktene kommer tett som hagl. «Big Comeuppance» har et snev av jazz og karibiske rytmer i seg og er en skikkelig fin låt. «Rolling Home to Someone You Love» er et annet blinkskudd med klassikerpotensiale. «Devil (Here she Comes Now)» er platens råtøffe countryrockflørt, med leken mandolin og twangy gitar.

I mine ører er dette ei plate som fortjener å selge til gull og vel så det. Rett og slett storveis greier og ei av de platene jeg vil huske ekstra godt fra 2015.

Steve ForbertKjøp plata på Vinyl – CDSpotify

 

SHARE
Forrige artikkelLillian Samdal – Fire Vintrar
Neste artikkelGood Time Charlie – Jubel og Skrubbsår
Jeg heter Terje Hanstad og er 45 år bosatt på Ringebu i Gudbrandsdalen. Jeg har vært glad i plater så lenge jeg kan huske. Jeg husker at jeg bladde som besatt i eldre brødres samlinger, og etterhvert ble man en ivrig kjøper selv. Musikalsk har jeg mange bein å stå på. Jeg liker country og soul. Jeg må si jeg er blitt et lite retrohode som heller leter tilbake i tid enn å sjekke nymotens greier. Favorittplater: 1.The Rolling Stones - «Exile on main street» 2. Bob Dylan - «Desire» 3. Van Morrison - «Moondance» 4. The Band – «The Band» 5. The Beatles - «Rubber soul» 6. Gram Parsons - «Grievous angel» 7. Son Volt - «Trace» 8. Solomon Burke - «Don't give up on me» 9. Neil Young - «Rust never sleeps» 10. Gene Clark - «No other» 11. Grateful Dead - American beauty

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here