ELVIS – lesestoff

8. januar i år ville Elvis Presley fylt 80 år. Vi markerer Kongens jubileum med et knippe små artikler som tar for seg litt av de forskjellige aspektene rundt fenomenet Elvis Presley.

Elvis Presley er presset mellom to permer utallige ganger, og utgivelsesfrekvensen ser foreløpig ikke ut til å dabbe særlig av. Men selv for den garvede Elvis entusiast er det i overkant mye å presse inn i en normal bokhylle, så her kommer et mer overkommelig antall bøker å forholde seg til:

1. “Last Train to Memphis – The Rise of Elvis Presley” av Peter Guralnick.
Tittelen taler for seg, her får du historien om den lange veien fra fattig Tupelo gutt til The King of Rock’n’Roll. Guralnick har gjort en formidabel research-jobb og skriver gnistrende om årene frem til 1958 og Kongens nedgradering til menig i The US Army.

2: “Careless Love – the Unmaking of Elvis Presley” – del to av Peter Guralnicks biografi om The King.
Der del en var en solskinnshistorie av de sjeldne med full rags to riches pakke for hovedpersonen, får vi etterhvert som del to skrider frem medaljens bakside i fullt monn. Det er ingen sensasjonalisert fortelling av Kongens fall, men det hvitevaskes heller ikke.

3. “Elvis Aaron Presley – Revelations from the Memphis Mafia”.
Alannah Nash formidler “The inside story” via Elvis’ fetter Billy Smith og to av de mest frittalende medlemmene av “The Memphis Mafia” Marty Lacker og Lamar Fike. Her får du servert alt du ønsker (og ikke ønsker) å vite om Elvis på godt og vondt. Fascinerende innblikk i en høyst uvanlig hverdag.

4. “Elvis Presley – A Life in Music” av Ernst Jørgensen.
Ingen musikk, ingen Elvis.Ernst Jørgensen er en ildsjel av de sjeldne og står så og si egenhendig for at musikken til Elvis atter fikk den respekten den fortjener. At han ble ansatt for å rydde opp i katalogen og sto på sitt for å få utgi den applauderte 5 CD boksen “The King of Rock’n’Roll- the complete 50’s Masters” skal alle Elvis fans være høyst takknemlige for.
Her får vår danske venn og redningsmann skrive om det som betyr aller mest, musikken til Elvis og det er en fortelling det er verdt å få med seg!

5. “Elvis”.
Femteplass på lista er norsk og skrevet av Kjetil Rolness, kanskje bedre kjent som Jens Pikenes i Penthouse Playboys. Rolness er sosiolog av profesjon og skrev boka til Gyldendals Ariadne-serie om sentrale diktere, filosofer og kunstnere i vår felles kulturhistorie. Det er nok enkelte som alltid vil betvile Elvis sin posisjon i en slik sammenheng, men Rolness levner liten tvil om verdien av The King som kulturelt og kunstnerisk fenomen. Særdeles velskrevet, med humor og alvor hånd i hånd, og et ganske så essensielt tilskudd til Elvis-biblioteket!

Forrige artikkelThe Monthly Iceberg: Indescreet
Neste artikkelOld Testament – Old Testament (2014)
Eddie Christiansen
Født i feil tid i feil land men forsøker å gjøre det beste ut av situasjonen. Vidtfavnende ører hva musikk angår, i cd hylla finner du alt fra lavmælt Americana via reinspikka pop til ymse metal sjangre. Fikler litt med design, videoredigering og annet kunstnerisk på fritiden. Topp 3 på spillelista: Bronsen går til Chris Isaak, sølvet går til Bob Walkenhorst/The Rainmakers og gullet legges beslag på av Kongen - Elvis Presley.