Det er juleplatetid i Redaktør Runes hjem (og bil). Til stor fortvilelse for medkolleger som sitter på hjem fra jobb, så markerer 1. desember frislipp av julesanger på bilstereoen. Stor var derimot gleden hos undertegnede når den nye platen Hem til jul kom dinglende i postkassen som en liten pose med dombjeller.

Utgangspunktet for denne platen er juleforestillingen Hem til jul – som ble spilt første gang i 2011. Når forestillingen nå atter har gått sin seiersgang på Logen Teater i Bergen, så har Voksne Herrers Orkester og vokalistene Egil Eldøen, Elisabeth Moberg og Helge Jordal tatt turen innom Havnelageret studio for å få forestillingens låter bevart for ettertiden. Og takk og pris for det.

Det er viktig å huske på utgangspunktet her. Dette er altså en forestilling som inneholder både humor og alvor – fordelt på opplesing og sang. Personlig kunne jeg spart meg for «Julen rundt på 4 min og 10 sek», som blir litt for revynummer til at det funker for min del. Men etter dette så står høydepunktene i kø.

Helge Jordal skinner som selveste julestjernen på denne platen, og jeg spør meg om når noen skal lage en gjennomført viseplate med Helge Jordal. Med låter spesialskrevet av Gunnar Staalesen og Helge Grønhaug. Make it happen!

Hans «Jul i rom sjø» er hentet fra forestillingen hans «Førstereis» – og han viser hvorfor han er en av våre absolutt største forteller og formidlere. Sterkt og utrolig fint. Han briljerer også som vokalist på «Gamle gris», og løfter rett og slett denne platen til noe helt unikt i den store juleplatebunken.

Like viktig er Egil Eldøen – som med sin versjon av «O helga natt» tar låten tilbake fra alle ubrukelige vokalister som i de siste årene har mishandlet denne i alskens vokalistkonkurranseprogrammer på tv. Eldøen viser hvordan det skal gjøres, og er en av ytterst få vokalister på denne jord som kan yte denne låten rettferdighet. Voksne Herrer-bassist Yngve Moe , som så tragis døde i år, var mannen bak arrangementet på denne låten, som er en veritabel genistrek. Her er den funket opp litt, og gjøres i et format som få gjør bedre enn eminente Voksne Herrers Orkester. Kombinert med «Vi gleder oss vilt til jul i år» – så er disse to låtene verdt hele platen alene.

Og nettopp «Vi gleder oss vilt til jul i år» er verdt å snakke litt mer om. Her er melodien til «Man of Constant Sorrow» brukt som grunnlag for en ellevill julehistorie som levéres med imponerende innlevelse av vokalistene Eldøen, Moberg og Jordal.

Elisabeth Moberg har også et glansnummer her, der hun gjør Kari Ivelands nydelige «Julemysteriet» så vakkert at gåsehuden tar fullstendig overhånd. Hun levérer i et helt annet spekter på «Julehysteriet», der en hysterisk historie beskriver julestresset for mange husmødre rundt om i det ganske land…

Jeg er veldig svak for «The Christmas Song», og Egil Eldøen gjør en fantastisk versjon på denne platen. Med et Voksne Herrers Orkester i storform groovende bak, så annekterer Eldøen denne låten fullt og helt.

Det hele avsluttes med «Det lyser i stille grender», som er min favoritt blant de norske julesangene – og måten det løses på her, med Helge Jordal som forteller, og bandet nynnende i bakgrunnen – minner meg om Simon & Garfunkels versjon av «Silent Night», som er kombinert med en nyhetssending fra radio. Sterkt og fint.

Platen får du hos Egil Eldøen eller f.eks Platekompaniet.

Du finner også platen på Spotify. Sjekk ut!

SHARE
Forrige artikkelAdventskalender 2013: 10. desember: Stephen Simmons
Neste artikkelAdventskalender 2013: 11. desember: Depui
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here