Jeg tror jammen Lucinda Williams har gitt ut sin beste plate siden den genierklærte «Car Wheels On A Gravel Road». På «Blessed» så har hun fått hjelp av den like genierklærte Don Was, og etter et par plater som etter min mening ikke helt har fått ut potensialet så er Lucinda back on track.

Med sin sedvanlige slentrende vokal så triller hun igang den ene perlen etter den andre. Det låter aldeles nydelig. Det er sårt. Det er vakkert. Det er så inderlig og samtidig så majestetisk i all sin enkelhet.

Det er låtene Lucinda handler om. Tekstene. Hun skriver rett og slett som en gudinne. Og synger nesten bedre enn hun skriver. Noe som er ufattelig i seg selv. Og egentlig umulig.

Her får vi like deler rock, blues og country – i retning av det som gjerne kalles alt. country.

Men det er altså tekstene som er Lucindas sterkeste side. Og jeg har vel vært litt spent på hvordan disse tekstene ville se ut, siden Lucinda nå er gift med sin Manager Tom Overby – og har uttalt at «Blessed» ikke fokuserer like sterkt på knuste hjerter som tidligere plater.

Lucinda klarer overgangen med glans. Hun skriver låter som er mye mer universelle, og som også tar opp tunge temaer som selvmord. Det er ikke uten grunn at Time Magazine har kåret henne til Amerikas beste låtskriver.

Som for å gi oss et eksempel på et litt mer positivt syn på livet så gir hun oss et godt ord med på veien i  blueslåten «Born To Be Loved», der hun sier:

«You weren’t born
To be abandoned
You weren’t born
To be forsaken
You were born
To be loved.»

Et USA i krig får også et skjevt blitt fra Lucinda, gjennom «Solider’s Song og «Blessed».

Elvis Costello bidrar med glitrende gitararbeid på hele plata, og er helt eksepsjonelt fantastisk på «Seeing Black», og synger også duett med Lucinda på «Kiss Like Your Kiss». Hvem skulle trodd det. Elvis Costello som gitarhelt… etter sigende besvarte Costello produsentens forespørsel om å være gitarhelt på platen med «er du sikker på at du sendte disse epostene til rett person??»

Og «Seeing Black» er da også høydepunktet på plata. Temaet er selvmord. Gitarene til Costello river hjertet ditt i filler, og teksten til Lucinda gjør resten av jobben – der hun forsøker å forstå. Inspirasjonen er visstnok Vic Chesnutt, og Lucinda sier:

«Was it too much good you felt you lacked
Was it too much weight riding on your back?
When did you start seeing black?»

Don Was har gjort nok en fantastisk produksjon her, han har evnen til å la musikken få hovedfokuset – og lar instrumentene og teksten flyte inn i hverandre uten at noen av delene overdøver den andre.

Jeg rett og slett elsker denne plata, og hvis du klarer å spore opp bedre låtskrivere enn Lucinda Williams så blir jeg meget imponert.

Og alvorlig talt, har du HØRT noe tøffere enn gitarspillingen til Elvis Costello?

Og ikke glem at deluxe-utgaven har bonusplaten «The Kitchen Tapes», der vi får de samme låtene, men versjoner innspilt med Lucinda ved kjøkkenbordet. Den er på vei i posten sammen med LPene mine, så har man litt å se frem til her i verden…

Platen har lanseringsdato i dag, i følge Platekompaniet – og 1. mars i USA.

Hør «Buttercup»:

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.
SHARE
Forrige artikkelVideo: The Rainmakers – Go Down Swinging
Neste artikkelVideo: Reckless Kelly – Nobody’s Girl
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here