Nå kan vi endelig få plater fra bloggfavoritter som The Rambelins, Thinkerbell, Unni Wilhelmsen og St. Thomas på vinyl for første gang!
Alt takket være Christer Falck, Big Dipper og en pandemi.

Vi må snakke litt om Christer Falck. Denne duracellkaninen som trolig opererer på et annet astralnivå enn oss andre. Timesvis med Doctor Who-episoder har gitt meg grunnlag til å utforme en teori, og de siste uker og måneders Falck-innsats for norsk musikkhistorie, på toppen av innsatsen med streaming av konserter i starten av pandemien har gjort saken klar. På en eller annen måte klarer Christer Falck å brette tid og rom slik at han har 48 timer (eller mer) å rutte med pr. døgn.

Noen annen forklaring har jeg ikke på den enorme innsatsen som fyren legger ned for å få både musikk og bøker ut i verden i fysisk format. Altså, det er søndager jeg ikke engang rekker å komme meg ut av pysjen før det er sengetid på nytt. Og da er ingenting gjort i løpet av dagen. Samme søndag har Falck fullfinansiert tre nye plater, planlagt en ny boks, fikset par nye bokideer, tatt mopeden rundt til to-tre artister som skal signere plater og bokser, og planlagt sju nye plater for fremtidig finansiering. Før lunsj.

Rett skal være rett, Flack har en rekke entusiaster og ildsjeler rundt seg – og den siste greinen på stammen er “Norske albumklassikere på LP“. En Facebookgruppe som samler vinylentusiaster og musikkelsker fra hele landet, og som de siste ukene har presentert de 20 første platene som skal legges opp på Bidra.no til crowdfunding.

Oppnår platen 150 salg på 30 dager, så presses den på vinyl. Konseptet er et samarbeid med BigDipper, og skulle ikke platen bli fullfinansiert så har du pengene tilbake på konto i løpet av 2-3 dager. Garantert! Man har altså alt å vinne ved å bidra, og alt å tape ved å vente. For de 150 første får også platen på farget vinyl. Opplaget over 150 presses på vanlig svart vinyl (man kan også bytte til svart vinyl om man foretrekker det – selv om man er blant forhåndsbetalerne).

Det høres kanskje komplisert ut, men det er så enkelt at det kan oppsummeres ganske enkelt: ønsker du deg denne plata på vinyl, så forhåndskjøper du. Venter man på at andre finansierer for seg for å “kjøpe seinere”, så løper man riskoen at den ikke trykkes i det hele tatt.

Konseptet er jo kjent for de fleste av våre lesere, dette er måten de fleste av våre favorittband bruker for å finansiere nye plater, og de fleste av oss har bidratt til å finansiere en rekke plater på denne måten de siste årene.

Falck har jo forsøkt dette en gang tidligere, rundt 2011 ble det laget en liste over de 100 beste norske platene noen sinne – og Falck satte seg fore å få trykket opp flest mulig på vinyl gjennom crowdfunding-konseptet NewJelly. Men den gang, for ti år siden, var ikke Norge klar for et slik konsept, og det ble ingen stor suksess.

Norske albumklassikere på CD

Nå, derimot, virker selv de mest skeptiske voksne platekjøpere å omfavne crowdfunding via Bidra.no. Gjennom vinteren og våren har nemlig Christer Falck og John Richard Stenberg samlet over 11.000 CD-entusiaster i en Facebookgruppe som så langt har finanisert over 100 kjente, ukjente og rett ut obskure plater på det antatt utdødde formatet CD. Som viser seg å være mye mer populært enn bransjen kanskje hadde trodd.

Norske albumklassikere på CD har finansiert opptrykk av alt fra Creation, Drama, Tom Mathisen, Saft, KM Myrland, Tramteateret, Backstreet Girls – vel du skjønner tegningen. Nettsiden har full oversikt her.

Personlig har jeg ikke funnet stort å bruke tid og penger på i den gruppen, de få platene som er interessante har jeg allerede på vinyl – og mesteparten er så langt fra min personlige smak som det er mulig å komme. Underlige og direkte dårlige plater fra 80-tallet graves frem, og presses på cd til stor stemning. Misforstå meg rett, jeg applauderer entusiasmen, Men det er jo ganske tydelig på utvalget at målgruppen er relativt smal. Og godt voksen.

Noen plater finansieres på under et døgn, andre igjen bruker veldig langt tid – og et overraskende lavt antall har ikke blitt finansiert i det hele tatt. Gruppen har et kunnskapsnivå som er enormt høyt, og det er en overraskende stor respekt for andres smak og meninger. De er med andre ord bedre mennesker enn meg, alle som én.

Jeg anbefaler å ta turen innom både gruppen og nettsiden for allerede finansierte plater om du er på jakt etter plater som gjerne går for svimlende summer på Discogs.

Men selv om jeg ikke har funnet noe interessant i CD-gruppen, så har den relativt nye LP-gruppen allerede et knippe plater på listen som jeg gleder meg enormt til å endelig få på vinyl. Flack og Andreas Leine Jacobsen hos Big Dipper samarbeider med Nasjonalbiblioteket og artistene selv om mastertaper.

Flere artister har selv flagget interesse for å bli en del av opptrykket, og Giert Clausen i Fersk Lyd har fått jobben med å mastre platene for nytt opptrykk på vinyl. Og blant de 20 første finner vi flere bloggfavoritter, Thinkerbell, The Rambelins, St. Thomas og Unni Wilhelmsen står øverste på min personlige liste – men her vet jeg det er godbiter som mange har ønsket seg.

Og blir dette en suksess, så kommer det jo mer! Det er en enorm bunke godbiter spesielt fra 90-tallet som kun kom ut på CD i sin tid, og legger man til klassikere som går for tusenvis på bruktmarkedet på grunn av minimal tilgang – så kan vi ha mange fantastiske år foran oss med denne serien. Nå er det vårt ansvar å vise at dette er levedyktig!

Norske albumklassikere på LP, de 20 første:

Boastein – Jeg har min egen luke (1977) 249,- (LP1)
Thinkerbell – Thinkerbell (1998) 249,- (LP1)
When – The Lobster Boys (2001) 349,- (LP3)
Gartnerlosjen – Due (1995) 249,- (LP1)
Unni Wilhelmsen – To Whom It May Concern (1996) 349,- (LP3)
St. Thomas – Mysterious Walks (2000) 299,- (LP2)
The Rambelins – Into the Woods (1993) 349,- (LP3)
Karen Jo Fields – Embrace Me (2000) 249,- (LP1)
Shotgun Sally – Steamy Session (1993) 349,- (LP3)
Per Bergersen – PB (Utvidet versjon) (1990) 399,- (LP4)
Euroboys – Soft Focus (2004) 349,- (LP3)
Peltz – Coma (1996) 349,- (LP3)
Buicken – Priser veiene (2018) 249,- (LP1)
Finn Coren – I Draumar Fær Du (2008) 499,- (LP5)
Warlocks – Top Notch (1997) 249,- (LP1)
Jan Erik Vold – Sannheten om trikken er at den brenner (1990) 349,- (LP3)
Moose Loose – Elgen er løs (1974) 249,- (LP1)
The Mormones – Guide To Good And Evil (2004) 249,- (LP1)
Kjøtt – Op. (1981) 299,- (LP2)
Päronsoda – A Nightclub in Tunisia (1998) 349,- (LP3)

Priskategoriene de legger opp til (hentet fra Facebooksiden):
LP1: 249,- / 140 g, svart vinyl, 3 mm rygg, standard cover med/uten print på innepose
LP2: 299,- / 140 g, svart vinyl, gatefold sleeve
LP3: 349,- / 2 x 140 g, svart vinyl, dobbel cover 5 mm rygg, standard cover med/uten print på innepose
LP4: 399,- / 2 x 140 g, svart vinyl, gatefold sleeve
LP5: ??? / Her kan det hende vi av og til sklir ut med blekker, fanziner, bokser, trippeltalbum og andre DYRE tilleggsgreier i platene, så vi holder prisklassen foreløpig åpen.

DU kan nå bidra til å få noen av norsk musikkhistories beste plater på vinyl for første gang, eller tilbake på vinyl for en del som har vært utilgjengelig i mange år.

Det gjør du ved å bestille DIN(e) favoritt(er) på Bidra.no.
Blir ikke platen fullfinansiert etter 30 dager, så får du hver eneste krone tilbake på konto – så her er det ingenting å tape, men alt å vinne.

Norske albumklassikere på CD – Facebook

Norske albumklassikere på LP – Facebook

Norske albumklassikeres nettside

Forrige artikkelEndre Olsen – Baklengs Tebake
Neste artikkelPremiere: Robert Moses & The Harmony Crusaders – Living is Easy with Heartache
Rune Letrud
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here