Et møte med en arbeidskar fra Froland.

Jan Kristoffer Dale bokdebuterer.

Dust Of Daylights egen Jan Kristoffer Dale, debuterer i dag på Kolon Forlag, med novellesamlingen Arbeidsnever. Dette kan vi selvsagt ikke la gå upåaktet hen. Jan Kristoffer har som kjent stått bak noen av de aller beste plateomtalene her på Dust Of Daylight. Vi som kjenner ham, vet at han har jobbet hardt i flere år med å bli forfatter. Så nå når han i dag endelig har nådd målet sitt og debuterer, er det klart at han må få litt spalteplass, en gratulasjon og en hyllest her hos sin egne.

I dag formiddag presenterte Kolon Forlag sine bøker av året i Hamsunsalen på Gyldendalhuset i Oslo. Jeg var tilstede for å møte Jan Kristoffer, og for å høre han lese fra boken sin. Jan Arbeidsnever Jan Kristoffer DaleKristoffer var selvsagt yr og spent før han skulle inn for å lese for alle de fremmøtte. Han fortalte meg at han kun hadde fått tildelt noen få minutter til å lese, ettersom det var ganske mange som skal presenteres. Hamsunsalen som for øvrig er tegnet av en av landets aller fremste arkitekter, Sverre Fehn, var helt fullsatt.

Jan Kristoffer virket nesten uforskammet rolig da han gikk opp på podiet for å lese, men på innsiden av gutten var det nok alt annet enn rolig. Selv kjente jeg på en aldri så liten stolthet der jeg satt, og hørte en av mine venner lese fra sin egen bok. Han kom seg prikkfritt igjennom opplesningen og kunne motta en velfortjent stor og lang applaus.

Jan Kristoffer skriver om vanlige folk, om arbeidsfolk, og om hva som rører seg på innsiden av disse menneskene og i deres hjem. Han skriver om arbeidsforhold som ikke hører hjemme i dagens samfunn. Om de ufaglærte og om bemanningsbyråene. Dette er den nye arbeiderklassen, og den kjenner Jan Kristoffer fra innsiden. Slik sett mener jeg også at han har en viktig stemme i samfunnsdebatten, med sin arbeiderlitteratur.

Jan KristofferEtter at dagens presentasjon var over, møtte jeg Jan Kristoffer på nytt. Vi gikk ut på Sehesteds plass utenfor Gyldendalhuset for å prate litt. Vi kom oss kun noen få meter utenfor døren før den første leseren dukket opp for å takke og få noen ord med den nybakte forfatteren. Han viste seg å være en tidligere industriarbeider, og synes det er altfor få som skriver bøker om de vanlige arbeidsfolkene og deres liv. Han takket Jan Kristoffer for å ha skrevet disse novellene, og lovet å følge med på hans videre forfatterskap. Jeg og Jan Kristoffer rakk bare en liten kameratslig prat, før han måtte løpe etter sine forfattervenner til lunsj.

Jeg blir sittende en liten stund på en benk ved fontenen på Sehesteds plass, og lese litt i boka hans, før jeg drar meg ut av Oslo by igjen. Han skriver godt, han skriver veldig ærlig og troverdig, og HAN vet – at arbeidsklær og skitne arbeidsnever, aldri har gjort skam på noen.

Dette er ingen bokomtale om Arbeidsnever, den bør nok overlates til andre å skrive.
Dette er rett og slett en skål fra meg og Dust Of Daylight, til en glimrende skribentkollega, og nå forfatter.

Så med disse ordene vil jeg si: Ta en øl for Jan Kristoffer Dale i kveld, og kjøp boka hans i morgen.

På boksiden hos Kolon Forlag finner du linker til steder å kjøpe boken.

Forrige artikkelHelt Texas, uten filter på Buckleys
Neste artikkelBJ Barham – Rockingham
Rune Torsteinsen
Rune Torsteinsen, odøling -67 modell. Har en bakgrunn som dj fra åra rundt 1990 på ei lokal bule hvor blues, sørstatsrock og pubrock sto høyt i kurs. Men selv om bula gikk dukken, så beholdt jeg interessen for musikk. I dag spiller jeg fortsatt gammel Lynyrd Skynyrd og Little Feat. Lone Justice og Maria McKee vil jeg alltid ha med meg. Det samme gjelder for Son Volt og Jason Isbell. Min største hobby og tidstyv er nok jakten på nye og ukjente artister. PS. Jeg liker både country & western.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here