I går satt jeg i bilen på vei til fysio, og hørte Doddo som gjestet NRK Hordaland for å fortelle om singelen “Himmelen griner” som slippes idag. 

Og jeg ble ærlig talt litt rørt av å høre engasjementet. For Doddo ble SINT på radio! På vegne av miljøet og naturen. Og fortvilet over at hans (vår) generasjon bare sitter og godtar det som skjer, og gjerne heller kjefter på klimaforskere – mens vi klager over bompengene. Det er jo ganske enkelt, kjære venner. Du kommer til drite hundre null i bompenger den dagen jorda er svidd svart. Fordi da er du enkelt og og greit dau.

Denne situasjonen har vi laget oss selv. Sammen. I felleskap. Og det å høre Doddo rakne litt i raseri var så befriende å høre. Doddo er bare knappe ti år eldre enn meg. Og jeg tenkte tilbake til den gangen jeg selv var ung og engasjert, og Sosialistisk Ungdom kranglet med Unge Høire på Vinstra Vidaregåande Skule. Da var Fredrik Hauge voksen. I hvert fall så virket det sånn, når vi – som den gang var 16-17, og så ham på tv der han var rasende på 50-åringene som dreit tynt i miljøet. Han var bare 10 år eldre enn oss, men likevel et voksent forbilde som GJORDE noe. 

Og nå har Fredrik Hauge passert 50. Han er fortsatt engasjert, men aldri sint på tv lengre. 
Ingen er sinte på tv lengre, med mindre tippekampen hakket når man prøvde å streame, eller feil person ble stemt ut fra Farmen. DA er folk sinte på tv. For vi blir så krenket når noe avbryter flowen i livet vårt. 

Doddo har også passert 50. Han er til og med et par år eldre enn Hauge. Og måten Doddo på vegne av miljøet ble godt gammeldags forbanna var helt nydelig å høre. 
For han sitter der, mens generasjonen vi den gangen på 90-tallet TRODDE skulle redde miljøet og verden, er mest opptatt av hvordan vi skal få skvist mest mulig penger ut av salget av landet for kortsiktig gevinst. Penger NÅ er jo viktigere enn trygghet for felleskapet senere. 

En gammel venn av meg har fulgt våre gamle overbevisninger, og har siden skoletiden reist verden rundt med bistandsarbeid. Av og til blir man motløs over egen innsats, men samtidig vet jeg at Høvdingen står på barrikadene mens vi andre somler. Og det hjelper litt. Doddo snakket også om en felles venn av oss, som har flyttet til Australia for å vie livet sitt til å kjempe mot Plastforurensning i verdenshavene, og fungerte som en inspirasjonskilde for låten. For Anthony Hill drar Australia rundt og holder foredrag og øker bevisstheten gjennom sitt Plastic Pollution Solutions

Uansett. Doddo har sluppet den viktige og vidunderlige singelen “Himmelen griner”. Og den synes jeg du skal lytte til med andektighet. Doddo er samtidig nominert til Spellemann som årets tekstforfatter for platen La oss ta en idealist.

Det har vært mye fokus på at Doddo tidligere var ung og frustrert, men akkurat nå er Doddo voksen og rasende – og det er mye viktigere, for er det ÉN ting verden trenger nå, så er det voksne protestsangere som øker bevisstheten rundt hva som skjer mens folk stort sett sitter med nesa i mobilen og venter på nytt fra Kardashians.

Jeg skal hjem og kildesortere litt ekstra idag. Takk for sparket i ræva Doddo. Jeg tror tiden er kommet for at flere av oss må bli rasende på vegne av miljøet, før det er for seint!

Forrige artikkelMichael McDermott – Orphans
Neste artikkelGratulerer med dagen, Alexander!
Rune Letrud
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here