The Brothers Comatose – City Painted Gold (Swamp Jam Records)

The Brothers Comatose er ute med ny plate i disse dager. City Painted Gold er det tredje albumet fra brødrene Ben og Alex Morrison som sammen med Philip Brezina (fele), Gio Benedetti (bass) og Ryan Avellone (mandolin) utgjør de komatøse brødrene. Men ikke la deg lure av dette bevisstløse navnet, for musikken er langt fra komatøs, den er levende, våken og lettbeint som fy.

Dette San Fransiscobaserte bandet har en line-up av instrumenter som skulle tilsi at de holder på med klassisk standard bluegrass, men disse gutta spiller bluegrass som er godt influert av rock’n roll. Forklaringen ligger nok i at de har vokst opp i et hjem hvor folk-musikken sto høyt i kurs. Mor Morrison hadde sin egen folk-kvartett og holdt stadig vekk jamsessions hjemme. Deler av brødrenes ungdomsopprør ble, lett forståelig, å høre på punk og rock’n roll. Noe som selvsagt setter sitt preg på deres måte å spille på, samt hva låtskrivinga deres angår.

comatose gold coverDet er vanskelig å sette fingeren på nøyaktig hva som gjør at Brothers Comatose stikker seg litt ut i mengden av string-band som har poppet opp de siste åra, men noe er det. Kanskje ligger noe av svaret i måten de omdefinerer bluegrassen i sin noe rustikke og litt fandenivoldske måte. Jeg kjenner i alle fall at musikken deres gjør meg godt. Deres forrige plate, Respect The Van som inneholdt låter som “The Scout” og “120 East” gikk rett hjem hos meg, og helt siden den gang i 2012 har jeg sett frem til at neste plate skulle dukke opp. Og nå fire år etter er City Painted Gold endelig her.

Som brødre flest sloss de så busta føyk og skapte et sabla leven i oppveksten, helt til den dagen de fant en gjenglemt banjo og en kassegitar etter en av morens jamsessions. Brødrene satte i gang med å spille Stones-låter på banjo og gitar, og da de hørte hvordan stemmene deres fant hverandre i harmonier, fant de fort ut hvor veien videre måtte gå. Dette er da også litt om hva åpningslåta Brothers handler om.

Albumets tittelspor “City Painted Gold” er en fantastisk fin og for så vidt viktig låt. En låt om hvordan brødrenes bydel, som har fått sitt særpreg av kunstnere og musikere, har blitt så hip at den blir kuppet av pengesterke folk. Dette har resultert i at de som skapte særpreget ikke lengre har råd til å bli boende. En velkjent og bedriten sak der altså. Skarp tekst, lettbeinte toner, samt at søstrene Erika, Rachel og Chloe Tietjen som utgjør The T Sisters, løfter denne låta rett til himmels.

Andre låter som må trekkes frem er “Angeline” og selvfølgelig den smellvakre coveren “Valerie”. En låt skrevet av britiske The Zutons, men som kanskje ble enda mere kjent når Amy Winehouse kom med sin versjon. Og sist men ikke minst kommer låta “Yohio”, en låt som sender tankene mine sporenstreks i retning Old Crow Medicine Show på sitt beste.

Brothers Comatose svikter altså ikke med sitt rykende ferske album. City Painted Gold er en veldig trivelig sak, som undertegnede helt klart lett anbefaler både til hverdag og fest.

[bandcamp album=1376595480 bgcol=FFFFFF linkcol=4285BB size=grande3]

 

 

Forrige artikkelMargo Price – Midwest Farmer’s Daughter
Neste artikkelHP Blom – My Dog Song EP
Rune Torsteinsen, odøling -67 modell. Har en bakgrunn som dj fra åra rundt 1990 på ei lokal bule hvor blues, sørstatsrock og pubrock sto høyt i kurs. Men selv om bula gikk dukken, så beholdt jeg interessen for musikk. I dag spiller jeg fortsatt gammel Lynyrd Skynyrd og Little Feat. Lone Justice og Maria McKee vil jeg alltid ha med meg. Det samme gjelder for Son Volt og Jason Isbell. Min største hobby og tidstyv er nok jakten på nye og ukjente artister. PS. Jeg liker både country & western.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here