Spilleliste – Mai 2016

Plutselig var den skjønne milde her og det lauvast både i lund og li rundt forbi. Håpet om å se grønt bjørkeløv igjen lever for de aller fleste av oss, heldigvis. Mange ser fram til å komme i gang igjen med sesongen for utekonserter og festivaler igjen her i landet. Men først er det 17.mai og før det igjen så er det tid for nok en spilleliste fra denne kanten. Måneden kan by på de snåleste ting og på grunn av at april var stappende full av nye og ganske strøkne utgivelser så er lista allerede temmelig full så tidlig i mai. Så får vi se om resten av måneden kan følge opp.

Vi starter med de aller mest kjente artistene og smakebiter på det som kommer. Colvin & Earle kommer med fullt album i juni og singelen de har sluppet er faktisk ganske tøff. “You’re Right (I’m Wrong)” heter den og er visstnok den mest rocka på det som i følge Earle skulle bli et folk duett album. Så får vi se om de har endret litt på stilen underveis. The Felice Brothers og The Avett Brothers slipper begge album i løpet av sommeren. Begge singlene er på hver sin måte spesielle og har en helt klart misjon om å stikke seg fram for å vekke interessen til publikum. Avett brødrene er veldig rytmefiksert og opptatt av et catchy groove, mens Felice brødrene er mest opptatt av å lage en ganske skakk lyd med trekkspillet.

Av hele album så har selvfølgelig våre gamle helter i The Jayhawks kommet med nytt album, Paging Mr. Proust. Det albumet har ikke bare fått gode omtaler og den virker med det første som et litt under gjennomsnittet Jayhawks-album. Jeg synes åpneren “Quiet Corners & Empty Spaces” er veldig fin, med sine typiske og klassiske Gary Louris harmonier, det samme gjelder for “Lies In Black & White”, men utover det er det foreløpig ikke så mye å hoppe i taket for. Kan den vokse litt med tiden kanskje? Sound of Lies gjorde det i 1997.

Kevin Morby gjør et eksperimentelt indiefolk album og må kunne sies å ha vært en av månedens store kritikerfavoritter i mange musikalske magasiner og nettsteder. Singing Saw inneholder selvsagt en syngende sag, i hvert fall i tittelsporet. Et noe mindre tilgjengelig og nokså annerledes album en det vi vanligvis har på menyen, men det er fryktelig fint da.

Vi har også fått fine plater fra artister som Reagan Boggs, Cave States og Lowbird Highbird, samt to flotte EP’er fra Stovepipe Stover og Rod Melancon. Bluegrassen er representert med en låt fra gamle travere i Del McCoury Band, samt gruppa Town Mountain og låten “I Miss The Night”. I månedens Dave Cobb relaterte utgivelse er kategorien representert med en låt fra den blodferske Cobb-produserte plata til Mary Chapin Carpenter. Et album som etter ryktene absolutt er verdt å sjekke ut.

Men det er først og fremst smakebitenes måned så langt dette her. Vi kan jo ikke annet enn å glede oss til ny Mudcrutch med Tom Petty i en av rollene, ny Hard Working Americans plate med Todd Snider i spissen, Daniel Romano har sluppet sin første singel og albumet Mosey kommer i slutten av mai. Al Scorch er øyeblikkelig klar for verden med sitt Circle Around The Signs på Bloodshot Records og den ekstremt talentfulle Sarah Jarosz kommer med det vi tror kan bli et av årets beste på legendariske Sugar Hill Records.

Blant de norske utgivelsene så er det foreløpig ikke dukket opp så mange i mai, men jeg fant den nye singelen til Twang Gang da den kom i april og “Eg ringer til alle i Oslo” er egentlig en aldeles glimrende rockabilly/rocke-låt som viser Vossingene sine energi. Classic stuff der altså. Bård & Børre Band fra Jæren og Rogaland er ute med helt album og det var selvsagt plass til en låt fra trioen fra det mørke fastland. The Late Great kommer med sitt debutalbum i løpet av mai, ny låt fra denne kommer selvsagt på listen.

Helt til slutt så ber jeg alle å sette seg ned å nyte de ca åtte minuttene med både sorg og glede som skyller over en stakkars sjel når man får servert et par juveler fra avdøde Jason Molina. I forbindelse med Record Store Day gav Secretely Canadian ut en 7″ vinyl med Molina som covrer to Townes van Zandt låter og vi kan ikke annet enn å minnes Molina som en av tidenes største formidlere av følelser når vi hører disse låtene.

Da er det bare å snurre i gang listen, lene seg tilbake med headsettet godt over ørene og nyte mai måned så langt, det kommer flere låter fortløpende, følg med i ukene som kommer. Sjekk også ut tidligere månedslister og bloggposter her – egen side med full oversikt – En unik samling med over 70 månedlige spillelister i Spotify, helt tilbake fra mai 2010 med smakebiter fra aktuelle utgivelser fra tidsrommet den ble laget.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here