fbpx

Henriksen & Maarud – Alt det som ikke har lyd

Det begynner å bli lenge siden fikk jeg tilsendt platen Alt det som ikke har lyd, med Levi Henriksen og Henrik Maarud. Jeg har gjort gjentatte forsøk på å skrive om den, men uansett føler jeg ikke at mine overfladiske ord rettferdiggjør dette vakre øyeblikket med kunst

For dette er et øyeblikk. 16 spor med tale og musikk utgjør dette øyeblikket i livet ditt, og for alle oss som er glad i Henriksens poesi og diktning, enten det er i bokform eller i låtform – så er Alt det som ikke har lyd en unik reise gjennom Henriksens verden – tonesatt av Henrik Maarud på forbilledlig vis.

Alle menn burde reise alene,
for å forstå sine nederlag

Gjentatte ganger har jeg tatt frem denne platen, lyttet og kost meg og smilt, og startet på en omtale. Underveis eller etterpå. Uten å komme noen vei som kunne tilføre dette noen form for merverdi. Til slutt måtte jeg bare finne en form der jeg relativt kortfattet kan anbefale dere dette verket, fordi det treffer noe inni meg som jeg tror jeg deler med mange andre. Og denne har ikke fått en brøkdel av oppmerksomheten den fortjener.

Bare jeg som er tidlig oppe,
fordi jeg ikke har noe annet å gjøre

Det er vanskelig for en enkel musikkomtaler å snakke om Henriksens lyrikk. Jeg har levd med novellene hans, og låtene hans i mange mange år og er utrolig glad i begge deler. Kanskje mest i bøkene og novellene. Jeg er ingen bok- eller lyrikkanmelder, og kan bare forsøksvis sette ord på egne følelser når noe treffer.

Et av elementene som fascinerer meg ved denne platen er Henriksen som går seg selv i sømmene, snakker om eget liv, egen oppvekst, forfattere som har inspirert ham og funderinger rundt eget liv.

Alt jeg beholdt er ei stripete skjorte,
som får meg til å se ut som den yngste broren i Beach Boys

Maarud ligger hele tiden i periferien rundt ordene, tilpasser instrumentbruken sin til ord og setninger. Noen tangenter her. En gitar der. Toner, mer enn melodier. Men hele veien stemningsbærende sammen med Henriksens stemme. 16 spor, med varierende intensitet, men der alle diktene føles som små noveller som sakte åpenbarer nye lag fra Henriksens historie. Ett sted et øyeblikk fra en låt med gitarer, rytmenistrumenter, som intro inni et nytt dikt. Bakgrunnslyder, rytmer, koring. Det lydmaleri som virkelig definerer ordene.

Jeg som pekte ned i kjølvannet,
og spurte om du noen gang
hadde følt deg fristet til å hoppe

Du må bruke litt tid på dette verket for å få utbytte, men det er den verdt.

Kjøpes hos Big Dipper.

Siste artikler

Lest dette?