fbpx

Olav Larsen & Friends – Isolation Blues & Other Songs of Hope (EP)

Vi har sittet hjemme i to måneder. Noen har forsøkt seg som lærer for første gang, noen har blitt gladere, noen har blitt sintere, noen har blitt tristere. Noen har lært seg nye dataspill, noen har drukket opp nesten hele ølsamlingen, og begynner å gå tom for fancy gin. Mange har følt på fortvilelse, ensomhet og depresjon. Noen har lurt litt på hva alle andre stresser med, for “dette er jo helt perfekt”.  Men jeg tror vi alle har lært litt om både oss selv og andre. Selv har jeg vært innom veldig mange av de forutnevnte, men kanskje mest av alt total handlingslammelse når det kommer til kreativitet og produksjonslyst.

I en tid da man burde produsert åttisyv innlegg på bloggen hver uke, så har det blitt lite. Av mange årsaker. I tillegg har jeg lagt på meg nærmere 6000kg, og fremstår som Christoffer Schjelderup stadig har nevnt i min trofaste følgesvenn “Bodshow” – som en kjøtt-saccosekk.

Men noen… noen skriver et knippe låter som kombinerer det meste av det nevnte med både håp, desperasjon og humor og inviterer alle sine venner til å spille inn disse låtene. Hver for seg.

Denne noen er selvsagt Olav Larsen. Det skal ikke stikkes under en stol at det er høytidsstund i stua når Olav slipper nytt materiale, og den siste tiden har han vært mer aktiv enn noen gang. Han har sluppet et knippe utsøkte EPer, og når han nå har spilt inn disse fire låtene som han deler med oss så er det et av mine personlige høydepunkter i Coronatiden.

Grunnstammen til låtene er spilt inn hjemme hos Olav, på utstyret du ser på bildet. Dette har han så sendt til 26 av sine musikalske venner som alle har bidratt med sine instrumenter og mikserferdigheter og hva som nå trengtes. Alt de har hatt er Olavs stemme og gitar, og så er alle bidragene mikset og resultatet har da blitt Isolation Blues & Other Songs of Hope.

Det er jo ingen låter som heter “Isolation Blues” på platen, men denne snopeposen av en EP har låten “Corona Blues” som fort kan sies å være en av de få positive resultatene av vårt velkjente virus.

Olav tar et litt skjevt sideblikk på situasjonen, og virusets herjinger.

I’m stuck at home
with the corona blues
You’re stuck at home
with the corona blues
We’re stuck at home
with the corona blues
The planet is stuck
with the corona blues

Bidragsytere på “Corona Blues”: Akustisk gitar / vokal – Olav Larsen, Piano & kor – Olav Veland Thu,  Bass – Eirik Lye, Lap steel – Arne Skage, Mandolin & andrestemme – Hans Egil Løe Abelsnes, Kor – Mariann Bjørnelv, Kor – Fredrik Sele, Kor – Martin Rinde, Kor – Kristian Rinde , Elektrisk Gitar & kor – Børre (General Forsamling), Kor – Marte Aarseth, Trekkspill – Jonny Engelsvoll, Trommer – Arne Andersen.

Jeg skal være den første til å innrømme at jeg ikke er spesielt flink til å ta initativ til sosiale sammenkomster og generell sosialisering. Hvis jeg selv får velge, så vil jeg helst bare være i fred hjemme med platene mine. Trodde jeg. For om ikke annet så har jeg lært det om meg selv at jeg virkelig savner å møte andre mennesker, både de jeg liker godt og de jeg ikke kjenner.

Olav skriver om dette i “I Miss My Friends”, som med sitt vidunderlige kirkeorgel bare bruser teksten rett inn i blodet, og setter ord på skremmende mange tanker jeg har hatt i denne tiden. Delen om kroppslukten tar jeg dog sterk avstand fra!

I miss my friends
that I never knew I had
I miss the parties
even the ones that made me sad

Bidragsytere på “I Miss My Friends”: Akustisk gitar og vokal – Olav Larsen, Piano – Jonny Engelsvoll, Bass – Øyvind Lende, El-gitar – Gunnar Tønnesen, Duet/kor – Anita Bekkeheien, Kor – Mariann Bjørnelv, Sax x 3 – Jørgen Aasland, Hammondorgel – Ådne Sæverud, Akustisk gitar – Are Sleveland, Trommer – Arne Andersen.

“Stuck at Home” oppsummerer vel på mange måter hjemmesituasjonen for mange. Ensomhet, lengsel og en bekreftelse på at de fleste av oss er sosiale vesener som trenger andre å snakke med for å komme oss gjennom hverdagene.

Bidragsytere på “Stuck at Home”: Akustisk gitar og vokal – Olav Larsen, Piano – Jonny Engelsvoll, Mellotron – Jonny Engelsvoll, Mandolo m/ slide – Erlend Aasland, Mandolo – Erlend Aasland, Duet/kor – Marte Aarseth, Hammondorgel – Ådne Sæverud, Trommer – Arne Andersen, Bass – Jens Boreg, Gunnar Tønnesen – kor. 

Jeg sparer favoritten min til slutt, selv om det er litt feigt å velge favoritter i denne herlige låtkvadruppelen.

“Woke up This Morning” er til tider som å høre meg selv snakke med meg selv sånn halvveis ut i insolasjonen. Jeg elsker linjen “connected by our distance”, og utsagnet “we understand how the lonely ones feel”.

Det er en underlig situasjon, og Olav Larsen har i hvertfall forsøkt å sette ord på noen tanker og funderinger underveis – og ikke bare er dette vakre låter og et nydelig dokument over samarbeid og hva man kan skape sammen – hver for seg. Men det er også en viktig dokumentasjon over en periode i historien som vi alltid vil huske og som vil bli omtalt og dissikert i historiebøker for all fremtid.

Bidragsytere på “Woke up This Morning”: Akustisk gitar og vokal – Olav Larsen, Bass – Torje Fanebust Ås, Piano – Olaug Mundal, Fele – Lillian, Mellotron – Jonny Engelsvoll, Duet/kor – Stina Kjeldstad, Trommer – Arne Andersen, Gitar – Krisa Stemlan, Tor Anders Voldsund – lapsteel og akustisk gitar. 

Så er spørsmålet. Kommer vi til å lære noe av dette?
Vil vi møte et varmere samfunn når vi av-isoleres? Vil vi bli et kaldere samfunn med mer avstand? Vil lærere, helsepersonell, renholdere, butikkansatte og alle som holdt hjulene i gang mens vi hjemmekontorere satt hjemme og ble feite av påskemarsipan få den seksdoble lønnen de faktisk fortjener?

Vil musikere og kunstnere få den oppmerksomhet og inntjening DE fortjener – når vi i ettertid ser tilbake på hva vi faktisk gjorde når vi var innestengt. Alle som én vendte seg mot kunsten – enten det var musikk, film, bøker eller andre kunstformer som gjorde hverdagene enklere for oss alle.

Ikke vet jeg. Men uansett vil jeg takke Olav Larsen for at han har samlet sine venner og laget denne EPen. Det er godt å høre at noen klarte å kanalisere kreativiteten inn i noe positivt.

Siste artikler

Lest dette?