2018 er på tampen, og vi har opplevd nok et fantastisk norsk musikkår. De siste årene har vi vært bortimot bortskjemt med gode norske plater. Som alltid har diskusjonen gått i lokalene om vi fortsatt skal operere med to lister – og den eneste grunnen til at vi fortsatt opererer med separate lister for norske og internasjonale plater er at vi på den måten kan presentere FLERE plater, og at de norske får mer oppmerksomhet enn de ville fått innimellom platene fra sine internasjonale kolleger. 

Min personlige liste ville nok i år hatt minst to norske plater på topp 5, og det er en fryd å følge det norske americanamiljøet om dagen. Noe tilsvarende har vi ikke sett siden «Rootsbølgen» tidlig på 90-tallet, og dette overgår den bølgen så til de grader. Det er gode tider for norske americanafans i årene som kommer – for det dukker stadig opp nye artister å bli forelsket i. 

Selv om hovedfokus her på Dust of Daylight er Americana og tilstøtende sjangere, så er det andre ting å finne enn Americana og country på denne listen… her burde det være litt for enhver smak. 

Dust of Daylights redaksjon må bare si tusen takk til alle dere som har laget plater i 2018, alle som har sendt oss ny musikk til vurdering – og alle som har planer om å gi ut plater i 2019 og årene fremover! 

Her er årets liste fra en samlet redaksjon. Og helt nederst finner du en fjong spilleliste med låter fra alle platene. 

20. Verdsmannen Thorbjørnsen – Elden Inni 

Verdsmannen Ketil Thorbjørnsen er ute med nytt album.  Han er litt mindre sint, og litt mer personlig enn på forrige plate «Vi treng trøyst», men fortsatt aktuell og velskreven. 
Spotify | CD (Spotify kommer fredag 7/12)

19. The Crates – White Trash Morning

«Noen låter gir en lyst til å hoppe. Noen får du bare lyst til å bøtte en sixpack med øl og sitte i mørket og høre på repeat, noen vil du lytte til for å finne ut hva de har laget.»
Spotify | Omtale | Vinyl (omtale/Spotify kommer fredag 7/12)

18. Hjerteslag – Nattseileren

Energisk rock fra Bergen blir liksom aldri feil. Hjerteslag beviser på sitt tredje album at de vet hvordan den Bergenske rockearven skal videreføres nå som Pompel & The Pilts har lagt inn årene… 
SpotifyVinyl

17. Amund Maarud & Lucky Lips – Perfect Stranger

Når du slår sammen to som egentlig aldri gjør noe feil i musikknorge, så blir det moro! Amund Maarud goes country sammen med Lucky Lips, og sammen har de laget en heit godbit.
SpotifyVinyl

16. Malin Pettersen – References Pt.1

Malin Pettersens debutalbum er ett av de du virkelig skal sjekke ut i år. Hakket hvassere enn Lucky Lips-samarbeidet hennes med Maarud, og virkelig en fryd å lytte til.
Spotify | Vinyl 

15. DumDum Boys – Armer og Bein

DumDum Boys er ute med studioplate nummer 11, og tok alle på senga når de plutselig slapp den uten at noen var forberedt.
Spotify | Vinyl


14. Robert Moses & The Harmony Crusaders – Plutonic Friends

«Med Plutonic Friends har Robert Moses begått kunststykket å overgå seg selv, utvikle sin egen musikkstil, lage noe som utfordrer lytteren og samtidig beholde essensen i det som gjør ham unik.»
Spotify | Omtale | Vinyl

13. Kosmik Boogie Tribe – We’re Not Here to Fuck Spiders

Av og til må vi bare få ristet løs ørevoksen som hoper seg opp hos gamle menn. Og våre kosmiske venner er rett og slett ikke her for å knulle edderkopper. Greit sier vi! Inn på listen med dere!
Spotify | Vinyl

12. Silver Lining – Heart and Mind Alike

«Totalt sett så er Heart and Mind Alike intet mindre enn en imponerende maktdemonstrasjon på sin egen, lavmælte og luftige måte.»
Spotify | Omtale | Vinyl

11. Johan Berggren – For Now I’m Good Right Here

«Johan Berggren debuterer med For Now I’m Good Right Here, og du store americanagud for en plate det har blitt!»

Spotify | Omtale

10. Caddy – Ten Times Four

Caddy er strengt tatt Thomas Dahl, og hans enmannsprosjekt. Dette er tredje plate under Caddy-navnet, og en pop-perle som virkelig fortjener å nå ut til flere lyttere.
Spotify |

9. Erik Lukashaugen – Vi Eier Skogene

«Dette er platen som gir deg som lytter muligheten til å bli kjent med Hans Børli sine dikt, og ikke minst Erik Lukashaugen’s musikalske tilnærming til ordene.»
Spotify | Omtale | Vinyl

8. Endre Olsen – Bøttevis Med Blått

««Bøttevis Av Blått» har som du skjønar blitt eit særs sterkt album. Og beviser det han antyda på «Lenge si’ i går», Ep-en frå 2013. Endre Olsen er best på norsk.»
Spotify | Omtale | Vinyl

7. Hollow Hearts – Annabelle

Vi har gjort Hollow Hearts en stor urett ved å ikke gi dem mer  velfortjent omtale her på bloggen. For Anabelle er intet mindre enn utsøkt! Vi håper en 7. plass er et lite plaster på såret. 
Spotify | Vinyl

6. Vidar Vang – 8530 Bjerkvik

Vidar Vangs musikalske postkort tilegnet hjemstedet Bjerkvik er en perle, og beviser nok en gang at Vang så til de grader er best på norsk. 
Spotify | Vinyl

5. Anders Dahlberg – Street Serenade

«…at det skulle dukke opp noe på dette nivået er intet mindre enn imponerende.
Det oser erfaring, kunnskap og rå, ubearbeidet kjærlighetssorg.» Spotify | Omtale | Vinyl

4. Northern Belle – Blinding Blue Neon

«The Northern Belle er en oase av harmonier og perfekt instrumentering. De er en fryd å lytte til, og både melodier og arrangementer er grundig gjennomarbeidet.»
Spotify | Omtale | Vinyl

3. Roger Græsberg & Foreningen – Trøst

«Det er ti låter på Trøst. Og når siste låt toner ut, så er det ikke annet å gjøre enn å starte på nytt – for det er bare så fint og så deilig å lytte til.»
Spotify | Omtale | Vinyl

2. Mighty Magnolias – Unknown Skyline

«Unknown Skyline er en maktdemonstrasjon av en plate, og Mighty Magnolias har begått det kunststykket å overgå den eminente debutplaten.»
Spotify | OmtaleCD

1. Bendik Brænne – Benedictionary

Årets album her hos Dust of Daylight var intet mindre enn suveren. Bendik Brænne har kort sagt begått et intenst personlig og vidunderlig fint mesterverk. 

I vår omtale skrev Jan Eiesland:

«Det er blitt et trist, men vakkert album. Et album som gir mening til vanskelige dager. En plate som både er strålende laget, mikset og produsert og som vil treffe bredt blant det norske publikum. Albumet og låtene treffer en nerve hos den gruppen av oss som er opptatt av musikk, både som hobby og som kultur- og kunstformidling, men også fordi det skiller seg tydelig ut fra det meste av annen norsk musikk som lages.»

Spotify | Omtale | Vinyl

 

SHARE
Forrige artikkelDoD Sessions: Allen Thompson
Neste artikkelThe Crates – White Trash Morning
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here