I år presenterer vi som kjent en felles årsliste her på Dust of Daylight. Andelen norske “americana”-plater er ganske begrenset, vi endte derfor opp med å splitte opp i to lister da den norske listen har et mye større sjangermessig spenn enn den utenlandske.

Samtidig er det på sin plass å komme med et lite hjertesukk. Og en aldri så liten oppfordring til artister som ser listen, ser sine kolleger på listen, og lurer på hvorfor deres egen plate ikke er på listen. Det er stor sannsynlighet for at vi rett og slett ikke har hørt den. Det er ikke til å stikke under en stol at utenlandske artister er noen lysår foran når det kommer til PR og egenpromotering. Det samme gjelder nok dessverre også norske promobyråer. Av de 100-150 mailene vi mottar hver eneste dag, så er det slettes ikke hver dag at det er norske plater innimellom alle mailene. Dessuten virker det å finnes en helt annen pågåenhet hos våre utenlandske venner. De gir sjelden opp om én mail forblir ubesvart. De som virkelig vet de har noe på hjertet, og et produkt å dele med verden – trøkker på frem til de får en form for respons. Nok om det – det er tross alt listen det skal handle om. Men – norske artister der ute – dette er en oppfordring til å faktisk ta kontakt, om dere har noe på hjertet som passer inn her på Dust of Daylight. Det er enormt mye musikk der ute å få oversikt over, så hvis ingen forteller oss om musikken din – så er det slettes ikke sikkert at vi hører om den…

La oss gå over til det viktigste; listen over Årets Norske Album.

Årets liste ble til via Jans masterliste på 50-ish album, som har fått individuelle stemmer, og blitt omregnet i poeng etter Jans system som dynamittsikrer resultatet.

Det er uhyre jevnt på de 20 øverste plassene, men topp 3 utmerket seg tidlig. Ellers håper vi at vi kan by på en liste som innehar det aller aller beste som er kommet ut av norsk musikk i 2015. Takk til alle artistene som har laget så mye god musikk, og gjort jobben med denne listen såpass vanskelig!

Årets Norske Album 2015 – Redaksjonens liste:

ingerlise_front20. Størksen – All The Good Things

Kjærlighet er fundamentet for All The Good Things. På godt, og på vondt. For der den 19 årige Ingerlise skrev tekster til Ephemera, så har den 37 årige Ingerlise mer erfaring og kunnskap å bidra med. Og det kan merkes i tekstene. Det føles mye mer ekte, personlig og utleverende enn Ephemera gjorde. Stemmen hennes må selvsagt også få sin del av æren. Den bidrar med noe inderlig og genuint når følelser blottlegges, og gode og dårlige erfaringer deles med lytteren.

SpotifyAnmeldelse av Rune L.

19. Vidar Vang – Vårres Egen Lille Krig.

Vidar Vang debuterer på norsk, og gir ut et album med et temmelig eksperimentelt lydbildet, målt opp mot hans tidligere album på engelsk. Han lykkes langt på vei med prosjektet sitt, og leverer et fjellstøtt album.

Spotify.

18. Daniel Kvammen – Fremad I Alle Retninga.

Daniel Kvammen fra Geilo har blitt sammenlignet med alt fra Bjella til Jeff Tweedy, men står nok aller best på egne bein med sine hverdagsskildringer.

Spotify.

17. Dig Deeper – How You Spend Your Days

Og om du ikkje har skjønt det, dei tangerer glatt debuten frå 2012. Berre det i seg sjølv er ein prestasjon.

Spotify. Anmeldelse av Roald.

gb_blues_cover16. GB Blues Express – Live from Shack Up Inn.

Dette svinger som «satan i hælvete». Bandet består av fire svært dyktige musikere som kan kunsten å spille på lag for sitt publikum, og det er en «groove» og en «feel» her som får mitt stakkarslige legeme til å riste løs i ren vellyst. Dette er rett og slett saker som folk bør sjekke ut både live og på plate.

Spotify. Anmeldelse av Terje.

15. The Devil & The Almighty Blues – The Devil & The Almighty Blues

The Devil and the Almighty Blues er nok et bevis på at rocken lever, og sammen med dette svært så lovende plateselskapet fra Tromsø har Oslo-bandet bidratt til å holde albumdøden på avstand.

Spotify. Anmeldelse av Johnny.

14. Texum – Texum

Eit fint kjøleg, roleg westcoast-lydbilete. Som ei blanding av Sky Blue Sky-Wilco og The Band med litt klarinett.

Spotify. Anmeldelse av Roald.

GRLP451813. Rudi Myntevik – My Dearest Kathleen

Rudi Myntevik har virkelig noe å melde. Han skriver tekster som kommer rett fra hjertet, og går rett i hjertet på lytteren. Han lager melodier som lirker seg inn i kriker og kroker i hjernen der du aldri vil klare å få dem ut igjen. Og det er ingen hemmelighet at jeg er veldig veldig glad i Rune Bergs produksjon. Han har en intuitiv evne til å vite akkurat hva en melodi trenger for å bli helt perfekt. 

Spotify. Anmeldelse av Rune.

12. Bjølsen Valsemølle – Tider Skal Komme

Du kjære tid for et album dette er. Bandet som aldri går ut på dato låter som kuler og krutt, og er både hverdagshelter og samfunnsrefsere på nydelige Tider skal komme.

Spotify.

11. Ketil Bjørnstad & Ole Paus – Frolandia

Bjørnstad og Paus hyller landets småsteder i snedige, lille Frolandia. Visetekstkunst som bare disse herrene kan.

Spotify.

10. The Northern Belle – The Northern Belle

Pokker heller, kjære musikkvenner! Dette er en av de fineste platene som er gitt ut i år. Dette er en av de fineste platene som er gitt ut av et norsk band noen sinne! The Northern Belle er her, ønsk dem velkommen!

Spotify. Anmeldelse av Rune.

Tom-Roger-Aadland_Rapport_Front_1400px-500x5009. Tom Roger Aadland – Rapport Frå Eit Grensehotell

Tom Roger Aadland har med «Rapport fra et Grensehotell» levert en tvers gjennom imponerende plate. Jeg har funnet en ny norsk stemme som blir med meg utover våren, og som jeg definitivt skal følge nøye med fremover.

Spotify. Anmeldelse av Pål.

8. Blister – Grizzly Leaving Land

Neil Youngsk countrygitarrock med masse dunder og brak fra stjernelaget bak Blister.

Spotify.

7. De Musikalske Dvergene – Go’e Busser

Jeg har sagt det før, jeg sier det igjen: De Musikalske Dvergene er Verdens Beste Band.

Spotify. Anmeldelse av Rune.

6. Roy Lønhøiden – Du Spør Meg Om Sannhet

Lønhøiden er en av verdens aller beste tekstforfattere, og det faktum sementerer han ganske så effektivt med Du spør meg om sannhet, som i all sannhet har blitt en veritabel fulltreffer.

Spotify.

5. Hjerteslag – Møhlenpris Hotell

Endeleg fortset eit band det beste av bergensrocken frå 80-talet.

Spotify. Anmeldelse av Roald.

Giske vinyl.indd4. GISKE – Carousel Magic Spell

 

Jeg er i perioder tilbøyelig til å hevde at dette er den fineste platen som noen sinne er laget.

 

Spotify. Anmeldelse av Rune.

3. Caddy – The Better End

Dahl har laga ei av årets plater. Ei plate som blir eit paradoks når ei tenker på fortida til Dahl. Det er vanskeleg å forestille at noko så flott og til tider nydeleg, har sitt utgangspunkt i deathpunkgruppa Turbonegro og powerpopheltane The Yum Yums. Men i dei to ligg altså Caddy sitt Ground Zero.

Spotify. Anmeldelse av Roald.

2. Anders Bjørnvold – Drug Natt

Platen åpner kruttsterkt med «Søndagsoppgjør». En historie om å renske ut av stabbur, kjeller og loft – og brenne opp gammal drit. Vi gjør mye sånt på landet. Det er ikke like akseptert i byer å dra hagen full av gamle møbler og skit og tenne på det.

Spotify. Anmeldelse av Rune.

ropstad_big1. Erlend Ropstad – Det Beste Vi Får Til

Ropstad er i ferd med å skrive seg inn i norsk musikkhistorie som en låtskriver og artist som vi henvender oss til når vi har behov for musikk som terapi for å bearbeide våre følelser.

Spotify. Anmeldelse av Jan.

 

Forrige artikkelFredagsvideo: Papa Mule – Black Heart
Neste artikkelSingle, video og julekonsert fra Country Heroes
Rune Letrud
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here