Vår gamle venn Steve Earle er tilbake med en låt som har vekket oppmerksomheten til mange av sine trofaste fans. I anledning South Carolina sin avstemming i statens senat tidligere i sommer, der det faktisk ble vedtatt å fire det konføderale flagget (Old Glory, Dixie, Rebel Flag, Southern Cross) en gang for alle fra offentlige bygninger, har Earle tatt pennen fatt og rettet blikket mot den ene staten som fortsatt holder på bruken av dette flagget. Tiden har vært overmoden i mange år for å endre denne bruken av flagget i offentligheten, men Mississippi holder fortsatt fast på tradisjonen.

Den opphetede debatten som fulgte i kjølvannet av avstemmingen i South Carolina viste vel egentlig bare at selv om flagget i seg selv er utformet på vakkert vis, så er det i flere generasjoner blitt til de grader misbrukt av enkelte personer og foreninger som et symbol for hat og rasisme, noe vi dessverre kan garantere at det fortsatt blir brukt til hos mange. Flere av de artistene som har brukt flagget offentlig som et symbol på de gamle Sørstatene, på deres genuine arv og stolte tradisjoner, har selv tatt valget om å fjerne effekter i forbindelse med konserter, plater og merchandise salg. Selveste symbolet på sørstatsrock, legendariske Lynyrd Skynyrd, valgte å fjerne bruken av flagget på scenen helt tilbake i 2012. Dette gikk ikke upåaktet hen blant deler av fansen og på sosiale medier haglet det med kommentarer om bandet der de blant annet ble kalt for imposters, frauds, fakes, wannabes, shadows, skeletons, posers, og mye annet.

“Through the years, people like the KKK and skinheads kinda kidnapped the Dixie or Southern flag from its tradition and the heritage of the soldiers,” –  Gary Rossington

“We are not going to allow this symbol to divide us any longer, the fact that people are choosing to use it as a sign of hate is a something we cannot stand.” – South Carolina governor Nikki Haley

“I lived in the South my entire life. I have ancestors who fought in that ill-begotten war, but it’s way, way past time to move on … That [Civil] War was what, 150 years ago? It’s time to move on. It should have been a moot point years ago. The flag represents an act of war against the United States.” – Patterson Hood

“I grew up in the South and lived there until I was 50 and I know that I’m not the only Southerner who never believed for one second that the Confederate battle flag is symbolic of anything but racism in anything like a modern context. This is about giving those Southerners a voice.” – Steve Earle

I forbindelse med denne saken har altså Earle laget låten «Mississippi It’s Time» for Southern Poverty Law Center, og den skal brukes sammen med andre virkemidler for å legge press på den siste av statene til å gi slipp på bruken av flagget. Og endelig kjenner vi igjen vår mann Earle. Etter flere album i andre musikalske retninger, der han for oss har virket ganske ute av det, kan det virke som han har fått blod på tann i countrysporet og ingenting er mer gledelig enn det. Til L.A. Times uttalte han følgende tidligere i år:

After exploring the blues with “Terraplane Blues” and previous albums that have mined political-folk traditions, Earle said, “I’m going to make a country record next year. I’m making a record with Shawn Colvin, then I’m going to finish this record, which is about half done. “All I can think of [to describe it] is that it’s maybe what I would have done after ‘Guitar Town’ if [former label boss] Jimmy Bowen hadn’t pissed me off,” he said. “I wrote some stuff for ‘Nashville’ because T Bone [Burnett, the show’s original music supervisor] asked me to. And Buddy [Miller, now the show’s music supervisor] asked me to write one, so it’s got me writing more country songs again.”

[youtube]https://youtu.be/Dt_mzTGUomg[/youtube]

 

SHARE
Forrige artikkelFredagsvideo: Unnveig Aas – Run
Neste artikkelRudi Myntevik – My Dearest Kathleen
Kontakt: jan@musikkbloggen.no Southern man. Født på samme dag som Hank Williams, dog ikke samme år. Har hørt på musikk daglig siden 1981. Jobbet på 90-tallet i Flekkefjords største platebutikk. Oppdaget alt.country og bandene Whiskeytown, Uncle Tupelo og Jayhawks på denne tiden. Skriver mest om nye utgivelser innen americanasjangeren. Hører mest på Drive-By Truckers, Son Volt, Steve Earle, Townes van Zandt, Jason Isbell, Neil Young, Guy Clark, John Prine, Warren Zevon og Jason Molina.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here