American Aquarium er tilbake med ny plate, etter suksessplata “Dances for the lonely”.
Der de på forrige plate var et rockeband i retning Springsteen og The Hold Steady – og plata bygget på et mindre pent brudd (som gode plater ofte gjør), så har de her tatt et lite steg tilbake – roet ting ned og begått alt.country slik den var når Uncle Tupelo var enerådende på markedet.

Amerika er vel ikke lengre det forjettende land. Småbyer sliter med ekstrem fraflytting, bedrifter legges ned og privatpersoner sliter med å betale lån for å beholde hus og hjem. Og spesielt ille er det selvsagt i småbyer der mye av grunnlaget er bygget rundt en bedrift eller en industri som er i fritt fall.

Tekstene i den originale alt.countrystilen vinklet seg mot arbeiderklassen og var til tider veldig sosialt observant. Dette har American Aquarium hentet med seg, men uten å bli like mørkt og dystert som den kategoriseringen skulle tilsi.

Låtene dreier seg mye om de tunge tider de helt vanlige amerikanerne har. De vi ikke ser i media, vanlige folk som har vansker på helt andre nivåer enn vi med et fungerende sosialt system kan relatere oss til. Tema for platen er småbyer, med alt som foregår i og rundt – fortvilelse, brudd, tap av arbeidsplasser… alt som kan drive en vanlig amerikaner til ytterligheter.

 

Plata starter med en fortelling om en for mange amerikanere “vanlig” hendelse. “Hurricane” forteller om orkanherjinger, men kan også handle om den orkanlignende opplevelsen det kan være å gjennomgå et brudd…

“What took me one whole life to build,
took her one night to fuck up
……
when the wind has lost it’s force
and the rain has run it’s course,
all you’re left with is the name
the name of your hurricane”.

“Nothing To Lose” forteller om et ungt pars forsøk på å rømme fra småbyen de bor i, om de klarer det får vi aldri vite – men det viktigste er å forsøke.

“If we play our cards right,
we just might make it out of here tonight”

Og det er som nevnt småbyene som er gjennomgangstema. Og her kan jo de fleste som har bodd på bygda i Norge kjenne seg igjen; biler er like viktig på landsbygda i USA:

“In a town where what you know don’t make who you are,
it all comes down to the car you drive.”

American Aquarium veksler mellom de helt akustiske låtene med vokal/kor og kassegitar, og fullt band med pedalsteel , hammond og B3 og alle godsaker som trengs for å virkelig lage godlyd.

Vokalist BJ Barham leverer tekstene med akkurat den fortvilelsen som trengs for at tekstene skal bli troverdige, og det er tydelig at han har gått sine timer langs øde gater i en amerikansk småby.

Kjærlighet er selvsagt også et tema, f.eks i Meredith.

“The hardest part of falling out of love is falling back in”.

Den mørke orgellyden understreker tungsinnet i låten perfekt, og vi hører godt at Meredith ikke akkurat var den snilleste jenta i byen.

Platas høydepunkt er “Water In The  Well”. En akustisk perle om en fyr som har mistet gården sin…

“The great state of Georgia came and took the farm away because of all the bills that I could not pay”.

Elegant understreket av en glitrende banjo får vi historien fra den fortvilte farmer, som ikke har stort igjen å selge – og nå vurderer hvor han skal dra for å få seg en jobb – han har aldri vært utenfor eget county og er ved veis ende…

“The bottle in my left hand, a pistol to my brow”.

Selvmordsstatistikken blant farmere i USA gikk gjennom taket i fjor, og det er ikke vanskelig å skjønne hvor Barham har inspirasjonen fra – historier som denne florerer på amerikanske nettaviser.

Litt optimisme er det plass til, spesielt i “Rattlesnake” – der Barham får hjelp av legendariske Caitlin Cary fra Whiskeytown. Det er tydelig at jentene i amerikanske småbyer er farligere enn andre – men likevel verdt å jakte på…

Låten “Brother, oh brother” – et annet av de store høydepunktene på plata – er en amerikansk soldats brev fra et sted i en krig han ikke helt forstår, hjem til sin bror. “I’m sick of dodging bullets for another man’s war…” sier han, det er ikke store optimistmen å spore hos den fortapte soldat…

En Drive-By Truckers lignende sak er nest siste låt, “Long Gone Long” er en kjapp fortelling fra en fyr som er blitt dumpet. Og tydeligvis forstår at det er egen innsats (eller mangel på sådan) som ligger til grunn for det…

Plata slutter med mer brudd, “Hard To Quit” fungerer som en bro mellom “Meredith” og “Rattlesnake”, og uten å ha en konklusjon så er det vel tydelig at damer ikke er mulig å forstå seg på…

Plata kan nok virke litt mørk, men lydbildet gjør at det hele fungerer aldeles utmerket. Selv om tekstene er mørke så er musikken alt annet enn mørk. American Aquarium er i ferd med å finne sin helt egne sound, og er du ute etter americana med kvalitetstekster så er dette plata.

Denne er garantert høyt oppe på topp10 over årets beste plater når den tid kommer, løp og KJØP!
Kjøp plata hos American Aquarium..

Hør “Water In The Well”:

[media id=64 width=700 height=120]

Hør “Rattlesnake”:

[media id=65 width=700 height=120]

Forrige artikkelØnskeliste – Bergenfest 2011
Neste artikkelTodd Snider – tar grep på nett…
Rune Letrud
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

3 COMMENTS

Comments are closed.