Home » Americana » Currently Reading:

Robert Smith-Hald – Thou Mayest

juni 1, 2012 Americana 1 Comment

Robert Smith-Hald er klar med oppfølgeren til den kritikerroste og riktig så gode platen «Innocence Said», og han innfrir så til de grader med «Thou Mayest». Fullspekket med gode tekster, glitrende melodier og en tilstedeværelse som forlater deg med både gåsehud og hjerteklapp i ren begeistring.

Jeg har ingen problemer med å utrope denne til årets foreløpig beste norske plate, og garanterer samtidig en plate som kommer til å havne høyt høyt HØYT på listene over årets beste utgivelser når alt skal oppsummeres mot slutten året. Jeg ser ikke helt hva som skal klare å fravriste denne platen plassen. En ting er at jeg er blitt veldig glad i platen de siste månedene, men jeg blir heller ikke lei den – og spiller den i gjennomsnitt et par ganger hver uke – noe jeg har gjort siden i fjor høst. Vi snakker altså om en sjelden stayer i min kraftig roterende platebunke.

Første gang jeg hørte platen så var det en litt hemmelighetsfull men tilsvarende stolt produsent som ga meg en sniklytt. Platen var fortsatt bare en råmiks, men det var ganske tydelig at vi her snakket om noe som virkelig vil finne sitt publikum. Og jeg overdriver ikke når jeg sier at jeg må ha hørt denne platen tett opp mot 100 ganger siden jeg for første gang fikk kloa på godbiten.

Smith-Hald skriver låter og tekster som det er få andre forunt, han er snarlik Elvis og han synger jo som en blanding mellom Tom Petty og Bob Dylan. Og plutselig høres han ut som Johnny Cash og Paul Simon på en gang. Det en inderlighet tilstede som du sjelden hører, og i hvertfall ikke blant vokalister her i Norge.

Kombinasjonen gjør at Smith-Hald må ha noe i nærheten av den perfekte stemmen for en singer/songwriter. Men samtidig funker han både når bandet bak trøkker til med en skikkelig rockelåt, eller legger seg tett opp til en sigøynerinspirert countrygroove. Det er godt med grunnfjell bak stemmen til Smith-Hald – noe alle som så NRK dokumentaren Underveis om hans oppvekst har fått med seg. Han har opplevd litt mer enn mange av oss andre, og bruker livserfaringen sin for alt det er verdt i musikken sin. Noe som gjør at han fremstår som ekte og vi uten problem aksepterer tekster som dette fra «Poisonous Tree» – som gjerne ville virket platt og påtatt hvis det kom fra noen med mindre troverdighet:

«I don’t want anybody close to me.
I don’t need anybody so close to me.
I don’t want anybody, so just leave me be.
I don’t need anybody so close to me.» 

Første gang jeg så Robert live så gjorde han en oppvarmingsjobb for ORBO & The Longshots. Jeg hadde aldri hørt om fyren før, men Orbo hadde garantert meg på forhånd at dette var gode greier. En mann med antydning til en Elvis-look med en Dylan-stemme inntok scenen med mørke solbriller og blåste gåsehud over hele forsamlingen. Og samarbeidet med ORBO har fortsatt, til den grad at ORBO fikk jobben med å produsere oppfølgeren til «Innocence Said».

Robert Smith-Hald og produsent Berg-Olsen (ORBO) tok turen til Nashville for å spille inn denne platen, og det å få en total avstand til alt – kombinert med folkene de samlet for å gjøre innspillingen har ført med seg det som har blitt «Thou Mayest». Her får vi som sagt rock, country, bluegrass, sigøynerfeler og fantastiske kordamer som leverer en soul-trøkk du ikke finner maken til utenfor de amerikanske sørstatene. Kanskje den største styrken til denne platen er det at den er så variert, samtidig som den har en rød tråd og et tydelig fokus som gjør at den aldri blir kjedelig.

De fikk hjelp av en lang rekke fantastiske musikere i studioet hos Erick Jaskowiak, blant annet vår gamle kjenning Fats Kaplin. Og ikke minst Reese Wynans fra Stevie Ray Vaughans Double Trouble.

En låt som «Tumblin’ Into You» hadde ikke gjort seg bort på Traveling Wilburys «Volume 1″, og det sier vel egentlig alt om nivået på låtene og på platen.  Den er nok en av mine tre største favoritter på platen. Og hadde det eksistert litt rettferdighet i verden (noe vi vet er sterk mangelvare), så hadde denne låten allerede vært årets sommerhit.

Tittelsporet «Thou Mayest» er en låt som starter som en nydelig liten ballade, som bare vokser seg gigantisk via et orgel som bare stadig finner nye høyder. Han høres ut som en blanding av en ung Johnny Cash og en moden Elvis. Låten drives hele tiden fremover av orgelet og vokalen som har et unikt samspill – og tangentmaestro Wynans uttalte etterpå at åpningslinjen på «Thou Mayest» var det beste han hadde hørt.

«There’s a black wind blowin’,
and it’s haunting you so bad.
There’s a smooth stream flowing,
and the stars have lost the clutch they once had.»

«Dead Dogs» er låten som ORBO kunne hatt i sitt reportoir, og er en saftig rocker som virkelig krever oppmerksomhet. Koringen er intet mindre enn monumental. Stemmene til Robert og de to kordamene fungerer sammen på en helt utsøkt måte, og løfter virkelig denne låten.

Og så har vi «When You’re Gone». For en låt. FOR en tekst. For en duett. For en opplevelse. Gåsehuden stod rett ut første gang jeg hørte låten, og gjør det fortsatt ved hver gjennomspilling. Robert omtaler dette som den ultimate break-up sang, og jeg kan være tilbøyelig til å være enig. Lisa Torres leverer den perfekte kvinnelige motvekten til Robert, og fungerer som den andre delen av en samtale som virkelig tar et oppgjør med et stygt brudd.

«Forever young, forever blue.
Forever lonely, when I see you.
Young at heart, and though the too
Forever happy, when I’m without you.»

Før jeg avslutter må jeg nevne «Wait For Me», en nydelig ballade der Robert tar kassegitaren til hjelp, og lar stemmen demonstrere den inderligheten han virkelig kan by på – i en sak som mest av alt minner meg om Don McLeans mesterverk «Vincent».

Platen kan du kjøpe på MP3 hos Platekompaniet  eller på CD hos CDON.com

Releaseparty på Herr Nilsen i Oslo i dag, og på Garage i Bergen neste fredag.

Hør «Tumblin’ Into You»:

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Related Posts with Thumbnails

Lik oss på Facebook, så unngår du å gå glipp av oppdateringer fra Dust of Daylight.

Og del gjerne dette med noen du føler fortjener det:

Stikkord: , , , ,


Currently there is "1 comment" on this Article:

 1. [...] Smith-Hald ga ut den aldeles glitrende platen «Thou Mayest» i starten av juni, og nå er videoen til singelen «Tumblin’ Into You» [...]

Comment on this Article:Finn oss på sosiale medierDust of Daylight på Facebook

Les arkivet fra No Deal Music

No Deal Music og Musikkbloggen er som kjent samlet under navnet Dust of Daylight. Arkivet til Musikkbloggen finner man her, men No Deal Music har et rikt arkiv det er verdt å lese seg gjennom. Klikk bildet over for å finne No Deal Musics arkiv.

Let i arkivet

 • 2015 (244)
 • 2014 (223)
 • 2013 (323)
 • 2012 (154)
 • 2011 (342)
 • 2010 (204)

The Monthly Iceberg
Vår gode venn Howard Iceberg presenterer hver måned bakgrunnen for en av sine låter.

Ønsker du omtale?


Send en mail til review@musikkbloggen.no

HVORDAN:
Link til en smakebit som er representativ for din musikk (Soundcloud, Bandcamp, YouTube), og link til digitale filer for nedlasting samt EPK om du ønsker omtale. Mailer med kun Spotify/Wimp/iTunes-linker blir ikke vurdert.

Please email us at the above adress, for review consideration.
Send us a link to a taste that's representative of your music. (Soundcloud/YouTube). Link us digital files for download and your EPK if you want to be featured.
Emails where the only available links are to Spotify or Wimp/Tidal/iTunes will not be considered.
 

Translate:

Møt forfatterne:

Rune Letrud

Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet.

Noenlunde fast plass på spillelista:
Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers...

Topp 3 på spillelista:
Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på ... Les hele profilen

Har du lest denne?

3. mai, 2012

Logo ved Pål Hilmar Sollie The Monthly Iceberg

Her finner du alle innlegg i serien The Monthly Iceberg, hvor vi i samarbeid med Howard Iceberg presenterer hans låter.

 • The Monthly Iceberg: Indescreet Howard Iceberg har nok en gang sagt seg villig til å dele sine tanker rundt sin enorme katalog. 2015 starter med en saftig coverlåt. Det er selvsagt en Howardlåt som blir covret, og bandet som står for coverversjonen er Kansas Citybandet Victor and Penny. Vi lar Howard presentere både band og låt. This is a cover of ...
 • The Monthly Iceberg: How We Fall Apart Howard Iceberg er tilbake, og denne måneden byr vi på en uutgitt låt fra hans studiosessions i mai i år. Låten heter «How We Fall Apart», og er en herlig liten sak med et temmelig omfattende tema. Vi lar som vanlig Howard selv presentere låten;   «How We Fall Apart»—Another one of those reflections on mortality, and how ...
 • The Monthly Iceberg: Now That It’s Too Late Ny måned. Nytt Iceberg. I dag byr vi på nok en uutgitt låt fra Howard Iceberg, som ble fullført i mai i år. Det er en sterk tekst og et viktig budskap som finner veien til sitt publikum gjennom Howards låt «Now That It’s Too Late». Ikke vent for lenge med å si de viktige ...
 • The Monthly Iceberg: All I Hear Is Goodbye Vi har hatt en liten pause i The Monthly Iceberg, for Howard har vært temmelig opptatt i studio den siste tiden. Hans faste trommeslager og studiotekniker Pat Tomek hadde med en cd med et knippe flett nye låter, da Rainmakers gjestet Norge tidligere i sommer – og tro meg når jeg sier at dette må ...
 • The Monthly Iceberg: Leavin’ Kansas City Howard Iceberg & The Titanics ga i 1999 ut den fantastiske Hindu Equations, som er et perfekt stykke musikk i mine ører. Jeg valgte ut en låt fra denne platen til Howards mai-utgave av The Monthly Iceberg. Årsaken er rett og slett at denne låten er en riktig så frisk og fjong countrylåt med fele og ...
 • The Monthly Iceberg: In Any Other Lifetime Vi er endelig på track igjen med The Monthly Iceberg – etter at en hektisk timeplan i Kansas City førte mars-utgaven ut over sidelinjen for aldri å bli sett igjen. Låten «In Any Other Lifetime» ble utgitt på platen John The Baptist & Sanders The Colonel i 1992, og er en av mine favoritter fra Howards penn. Han ...
 • The Monthly Iceberg: When It All Falls Down Etter en liten januarpause, så er vi nå tilbake med The Monthly Iceberg. Howard er som vanlig på besøk i studio hos Pat Tomek hver uke, hvor de spiller inn nye låter – og av og til finpusser de også på tidligere opptak. I november gjorde de «ferdig» (i den grad en av Howards låter noen ...
 • Adventskalender 2013: 2. desember: Howard Iceberg I år har vi invitert et knippe av våre favorittmusikere fra inn- og utland til å si noen ord om SIN favorittjulesang. Hver dag gjennom adventstiden vil vi presentere én låt, og artistenes personlige forhold til låten. 2. desember tilhører Howard Iceberg. Denne måneden slår vi sammen The Monthly Iceberg, hvor Howard Iceberg selv presenterer en av ...
 • The Monthly Iceberg: Throw ‘Em Out Det er første mandag i november, og vi er tilbake i rute med The Monthly Iceberg. Vår gode venn fra Kansas City presenterer idag en låt fra sitt monumentale bok-sett Welcome Aboard. «Throw ‘em Out» ble skrevet i en periode hvor USA så med håp frem mot et nytt presidentskap, etter 8 år med Bush-administrasjonens til ...
 • The Monthly Iceberg: High Up In Portugal Vi har atter en gang hatt en måned med prioriteringer mot et stadig mer hektisk privatliv, både bloggredaktøren og Howard Iceberg. Men trofaste lesere og lyttere av The Monthly Iceberg har ikke ventet forgjeves, for her er vi igjen – bare en uke og en dag forsinket! Også denne gangen presenterer vi en flett ny og ...
 • The Monthly Iceberg – In This Lonesome Town Det har vært en tung uke for våre venner i Kansas City. Et av navene i byens musikkliv, Abigail «Abby» Henderson gikk bort forrige tirsdag, etter mange års kamp mot kreft. Og Howard ønsker å hylle sin gode venn i månedens Iceberg. Etter en opplevelse i New Orleans, der de hadde en gratisklinikk for musikere, så ...
 • The Monthly Iceberg: Something Comes Through I 1995 ga Howard Iceberg ut platen Short Songs For Temporary People. En aldeles glitrende samling som viser Howard i en av sine absolutt sterkeste perioder. Låten er spekket av utrolig fengende melodier til Howard å være, og er ganske gjennomført på produksjonssiden, sammenlignet med bunkene med demoer jeg har liggende. Tekstene er til tider hakesleppende ...
 • The Monthly Iceberg: Life’s Supposed To Hurt Junibidraget til The Monthly Iceberg ble av mystiske årsaker liggende upublisert. Vi er tilbake på skinnene igjen nå, og månedens bidrag til The Monthly Iceberg er en helt fersk låt fra Howard og hans pågående innspillingsprosjekt i Pat Tomeks studio i Kansas City – denne gangen med en litt uvanlig bandsammensetning… Fra en bunke låter jeg ...
 • The Monthly Iceberg: Lonely For Your Love Det er første mandag i mai, og tid for The Montly Iceberg! Denne gangen har vi en saftig godbit som heter «Lonely For Your Love». Howard sier jo selv at han samarbeider med alt og alle, og enhver som han spiller med er automatisk en Titanic. I dette tilfellet har han med seg garagebandet Bleachbloodz – ...
 • The Monthly Iceberg: More Than Friends   Månedens Iceberg er nok en blodfersk låt fra Howard Iceberg og Pat Tomeks evigvarende studioprosjekt. Hver eneste uke møtes de to i Pat Tomeks studio i Kansas City, hvor de flikker videre på allerede innspilte låter – samt spiller inn rammeverket til de nye låtene Howard har skrevet i løpet av uken. Månedens låt heter «More ...
 • The Monthy Iceberg: «All I See Is You» Denne måneden tok Son Volt litt over, og mandagen for det månedlige isfjellet seilte forbi helt usett og uhørt. Som en liten erstatning så har vi linet opp en virkelig godbit i dag. Dette er så ferskt som det kan få blitt, og ble spilt inn i Pat Tomeks studio i Kansas City i løpet ...
 • The Monthly Iceberg: Moonlight on Missouri Første mandag i februar, første Monthly Iceberg på Dust of Daylight – og det tiende Isberget i serien. Da er det intet mindre enn på sin plass å feire, og det gjør vi ved at Howard Iceberg presenterer en av sine aller fineste sanger, den nydelige «Moonlight On Missouri» – innspilt med de fantastiske Tummons ...
 • The Monthly Iceberg: Maybe You’re Missing Me Too Det er første mandag i januar, og det betyr årets første utgave av «The Monthly Iceberg». Dagens lille fortelling fra Howard Iceberg innbefatter løgn og fanteri, et trekkspill og hvordan han (som Todd Snider sier det) befant seg på The Right Place At The Right Time – og plutselig fant seg selv som medlem i ...
 • The Monthly Iceberg: Christmas In Missouri Vi har startet på julemåneden, så hva er mer naturlig enn å la årets siste Monthly Iceberg tilfalle låten «Christmas In Missouri». Låten finner man på Howards plate «Final Fade», og ved siden av en herlig mandolinsolo så har den en tekst som handler om å dele høytiden med venner, familie og de som ikke har ...
 • The Monthly Iceberg: LA When You’re All Alone Howard har en helt spesiell sak til oss denne gangen, nemlig tre forskjellige versjoner av låten «L.A. When You’re All Alone». En tidlig soloversjon, en med fullt band – og en coverversjon fra den store hyllestkonserten i fjor høst. Jeg presenterte denne låten på denne måten i min anmeldelse av Howards monumentale boks «Welcome Aboard»: Fra et ...
 • The Monthly Iceberg: The Ron Express The Monthly Iceberg # 6 : The Ron Express. En fantastisk historie om Howards reise til Costa Rica, der han møtte Fidel Castro… FacebookTwitterGoogle
 • The Monthly Iceberg: Hotel Alhambra The Monthly Iceberg # 5: Hotel Alhambra i Granada er et imponerende skue, og inspirerte Howard Iceberg til å skrive denne sangen om forsvinnende lys, tilbakeblikk og venner og kjære. FacebookTwitterGoogle
 • The Monthly Iceberg: Shake Your Sugar The Monthly Iceberg # 4 – Shake Your Sugar. Et obskurt opptak fra et radioshow er det eneste opptaket av denne låten, som har noen av de beste tekstlinjene Howard har produsert. FacebookTwitterGoogle
 • The Monthly Iceberg: Calling Robert Burns The Monthly Iceberg # 3 – Calling Robert Burns. The Wilders fremfører «Calling Robert Burns». Fra hyllestshowet «Raising The Titanic». FacebookTwitterGoogle
 • The Monthly Iceberg: Lauren The Monthly Iceberg # 2 – Lauren. Fremført av Howard Iceberg & The Titanics. Video fra hyllestshowet «Raising The Titanic». FacebookTwitterGoogle
 • The Monthly Iceberg: Count On Me The Monthly Iceberg #1 – Count On Me, fra hyllestshowet «Raising The Titanic». Fremført av Atlantic Fadeout FacebookTwitterGoogle

Anbefalte artikler

Spilleliste – August 2015

Spilleliste Logo

Og der var ferien unnagjort, ihvertfall den delen som inneholder sommer og varme. Den siste uken har for egen del blitt benyttet til sol og bading i sydligere strøk. På slike steder er det som kjent ikke mye annet å finne på enn de ganske grunnleggende behov som spising og …

Anbefalte album 1.halvår 2015

kollasj2015-1

Nå er det ikke mange timene igjen til undertegnede tar seg en velfortjent ferie fra den jobben som betaler huslån og mat, og det nærmer seg sikkert for mange av dere andre også. I den forbindelse er det virkelig på tide å oppsummere det musikalske 1.halvår 2015. Ikke med en …

Fyrverkeriet St. Paul & The Broken Bones

StPaul01

Selv om vi spådde at St. Paul & The Broken Bones ville bli et av festivalens høydepunkt, kunne vi aldri forestilt oss hvilket ukontrollerbart fyrverkeri som dukket opp scenen denne fredags ettermiddagen på Bergenfest. Hele veien fra Birmingham, Alabama kommer St. Paul & The Broken Bones og med røtter i …

Daniel Romano – live på Garage, Bergen – 30.05.2015

Daniel Romano1

Omkring 150 smilende Bergensere ble lørdag kveld forflyttet til en svett og svingende Honky Tonk et sted i USA en gang på 50-tallet. Daniel Romano stilte seg opp med sitt Trilliums Band, og overbeviste alle de oppmøtte om hvem som for tiden er sjefen innenfor genuin amerikansk countrymusikk. Det må …

GISKE – Carousel Magic Spell

Giske vinyl.indd

GISKE består av Alex Rinde, Rune Berg og Ronnie MAG Larsen, som de fleste av oss kjenner som 3/5 av legendariske The Margarets. Etter at The Margarets gikk i oppløsning, fortsatte trioen, som lenge kalte seg Rune, Ronnie & Alex, å turnére med Rikskonsertene. Etterhvert begynte låtene å hope seg …

The Northern Belle – The Northern Belle

TheNorthernBelle_Album_Digital

 
The Northern Belle gir oss vakker popmusikk infusert med tydelige country- og americana-elementer og referanser fra norsk folkemusikk, komplett med gode tekster, lettbeinte melodier og en rett ut sagt nydelig vokal. Tekstene byr på kjærlighet, lengsel, glede og smerte. De er elegant oppbygget, og glimrende gjennomført.
Vi har fulgt The Northern Belle …

Bohannons – Black Cross, Black Shield

bohannons

Eg har eigentleg kvidd meg litt til denne plata. Grunnen er sjølvsagt at eg vil samanlikne den med deira førre plate, «Unaka Rising» frå 2012. Ei plate dei fleste andre (plater) fell i gjennom mot. Legg til at den plata, av diverse årsakar, framleis betyr veldig mykje for meg. Så …

Konsertoppførsel

Konsertpublikum_fremhevet

At band og artister av og til drar ut i verden for å spille foran levende mennesker har pågått en god stund. At voksne mennesker fortsatt ikke vet hvordan de skal oppføre seg på konsert er en gåte for mange.