fbpx

Chatham County Line – Wildwood

Det er få band som utstråler en så intens spilleglede, og skaper så fantastisk stemning på sine konserter som Chatham County Line.

Og omsider er de ute med oppfølgeren til “IV” fra 2008. Og SOM vi har gledet oss…

I Norge er det kanskje mest kjent som bluegrassbandet som turnerer med Jonas Fjeld, men de har besøkt Norge flere ganger på egenhånd, og jeg glemmer aldri den gangen jeg ramlet over de velkledde unge herrer i en gang på Hotell Norge i Bergen. Det var under Bergenfest, og de bare stod der og spilte og sang og underholdt en stadig strøm av det som i utgangspunktet var forbipasserende.

Gjennom to plater og stadige turneer med Jonas Fjeld så har de også bygget seg et publikum i Norge. En av mitt livs beste konsertopplevelser fikk jeg i en ombygget låve på Rudi Gård i Sør-Fron, der Chatham County Line og Jonas Fjeld skapte en stemning som jeg sjelden har opplevd maken til noe sted noen gang. Konserten kan du lovlig høre og laste ned på archive.org

Chatham County Line er et ekte bluegrassorkester, der alle sentreres rundt en enkelt mikrofon på scenen. Vi snakker kassegitar, banjo, mandolin, fele og kontrabass. Og flerstemt vokal. Og ikke minst er alle korrekt antrukket i tøffe retrodresser. Ingen forsterkere, kun en mikrofon som plukker opp instrumenter og vokal.

Bandet består av Dave Wilson på vokal, akustisk gitar og munnspill, John Teer på fele, mandolin og vokal, den brilliante Chandler Holt på banjo og vokal og den bånnsolide kontrabassisten Greg Readling, som foruten å håndtere kontrabassen også tar seg av pedal steel, piano og vokal.

Wildwood treffer blink fra første låt. Den velkjente lyden fra CCL er der den skal være, vokalen er klar og tydelig og koringen sitter som ei kule.

Utfordringen for et bluegrassband er å lage en plate som er variert nok til at man henger med hele veien, det kan fort bli ensformig – men CCL vet hvordan de skal holde oppmerksomheten til publikum. Låtene går fra de enkle små ballader med en kassegitar og litt mandolin i bakgrunnen samt buebruk på kontrabassen til de heidundrende svingende låtene som garantert vil sette publikum i kok i konsertlokaler verden over.

For CCL er et eksepsjonelt godt liveband. Spillegleden som disse gutta utstråler er helt uovertruffen, og det lyser lang vei at de har det gøy!
Heldigvis er de også i stand til å bringe dette over på plate. Og mye av hemmeligheten ligger i låtene og tekstene. De skriver utrolig gode melodier, og topper det hele med gode tekster som fungerer i bluegrassformatet uten å bli hjerte&smerte og hesten min har forlatt meg.

Det er veldig vanskelig å velge ut høydepunkter på plata, den er utrolig jevn og fylt med utsøkte godbiter.

Men noen favoritter er den spretne åpningslåten “Wildwood” – der de viser hva som bor i bandet, spesielt gjennom koringen.

Ensomhet og tomhet blir malt med bred pensel i “Alone In New York”; “Is there someone out there? // Someone for me? //Is everyone alone in New York?”.

To låter som garantert blir livefavoritter i “Saturdays & Sundays” og spesielt den litt Ryan Adamske “Out Of The Running”.

Vi får litt politikk i den Dylaninspirerte  “The Ghost of Woody Guthrie”;

“The ghost of Woody Guthrie came to me and told me to write this song // There’s men in prison that shouldn’t be there”

For ikke å glemme balladen Blue Jay Way! Som du også får i liveopptak som bonusdownload hvis du kjøper plata hos Yep Roc.

Vel, jeg kunne strengt tatt nevnt resten av låtene også, for dette er uten tvil CCLs beste plate til nå, og så absolutt den mest jevne.

Kjøpes hos nærmeste platepusher eller hos Chatham County Lines plateselskap Yep Roc Records (ps… de har den på vinyl!)

Får du sjansen til å se disse gutta live, så grip den med begge hender. Jeg garanterer deg en unik aften med et fantastisk band.
Om ikke annet for å høre sistelåta “End Of The Line”, som trolig kommer til å bli høydepunktet på CCL-konsertene fremover…

Hør “Wildwood”:
[media id=69 width=650 height=20]

Hør “Alone In New York”:
[media id=70 width=650 height=20]

Siste artikler

Lest dette?