Home » Anbefalt »Konsertanmeldelse » Currently Reading:

Konsertoppførsel

april 29, 2010 Anbefalt, Konsertanmeldelse 9 Comments

At band og artister av og til drar ut i verden for å spille foran levende mennesker har pågått en god stund. At voksne mennesker fortsatt ikke vet hvordan de skal oppføre seg på konsert er en gåte for mange.

I særdeleshet er akustiske konserter et problem, da det kan virke som minst 20% av konsertpublikumet kun er «ute på by’n en tur for å skravle med venner».

At de har måttet betale 150-1000 kr for å komme inn på konserten virker IKKE å ha noen innvirkning på oppførselen.
At det sitter en artist på scenen med en akustisk gitar og prøver å få sitt budskap ut til publikum blir også ignorert.
At 80% av de som er i lokalet står eller sitter og lytter til nevnte artist gir HELLER ingen reaksjon hos disse fjøsnissene.

(Husk nå på at jo mer høylydt bandet er, jo færre av disse reglene er gyldige.)

Hvem er disse menneskene? Hva er faresignalene?

Vi har noen enkle kjøreregler, disse er spesialbygget for akustiske og ofte lavmælte konserter.

Lars Winnerbäck, overdøvet av svensker og fulle trøndere.

  • Hvis du ikke kan teksten skikkelig, IKKE syng med.
  • Hvis du KAN teksten, men erfaring viser at du faktisk overdøver artisten når du synger med, IKKE syng med!
  • Hvis du KAN teksten, og er imponert over artistens skrivekunst, vær snill å ikke GJENTA tekstlinjer til kjæresten din etter at artisten har sunget dem.
   (jfr: den gjenglemte hippien som stod ved siden av meg på Lars Winnerbäck på Ricks under Bergenfest 2005)
  • Hvis du ikke lengre har glassbyggestein i dusjen fordi de sprakk når du sang i dusjen… IKKE syng med!
  • Og for ALT i verden, du skal IKKE under NOEN omstendighet plystre melodien som spilles! Med mindre du heter Atle Antonsen så høres du HELT elendig ut. OG du plystrer falskt. Tro meg, selv om det høres bra ut inne i hodet ditt, så høres det helt grusomt ut for alle oss andre.
  • Hvis artisten prøver å fortelle en historie mellom låtene, HOLD kjeft! Det er (stort sett) et poeng i det han prøver å si.
  • Hvisking? INGEN god idé. Det høres om mulig enda mer irriterende ut enn noen som snakker høyt… tenk på hvor komisk det virker når Homer Simpson forsøker å hviske… akkurat slik høres du ut. AKKURAT slik…
  • Hvis mobiltelefonen din ringer, IKKE ta den! Slå av! Du skulle uansett slått av telefonen før konserten startet.
   Hvis du allikevel må svare, (det kan jo være din kone som gir beskjed om at fødselen har startet?), gå UT av lokalet. For all del ikke snakk høyere og høyere for å overdøve artisten…. til slutt klarer du nemlig nettopp det… (jfr: svensken som satt ved siden av meg på Lars Winnerbäck på Bergenfest 2005)
  • Hvis store deler av lokalet snur seg med jevne mellomrom og stirrer stygt på deg, og/eller hysjer på deg gjentatte ganger; ta et hint og HOLD kjeft!
   Hvis du er så full (eller er sammen med noen som ER så full) at slike hint ikke oppfattes: gå HJEM! Eller ta ansvar og sørg for at din alt for fulle venn går hjem.
  • Hvis du er på en sittekonsert, IKKE reis deg opp hele tiden.
   Du irriterer da alle bak deg. De har også betalt for å komme inn, og vil heller se artisten du sperrer utsikten til, enn ditt bakhode…

 

Generelt kan vi oppsummere:

Hvis navnet ditt IKKE står trykket på konsertbilletten ELLER konsertplakaten, så er det et tydelig tegn på at du faktisk skal være STILLE mens konserten pågår.

Hva skal vi andre se etter, hvis vi vil prøve å unngå disse menneskene?

Før konserten kan man ta en titt på lokalet, og hvis man ikke er tilordnet faste plasser så kan man til en viss grad unngå Skravlerne ved å se etter noen enkle faresignaler:

  • - Gjenger av middelaldrene kvinner som alle nipper til sitt glass rødvin og allerede før konserten starter har tilegnet seg et lydnivå som gjør at de høres over alt.
   Hvis disse i tillegg sitter kliss inntil scenen så har man et problem.
   (jfr. gjengen med godt fulle, middelaldrende damer som satt på bordet foran meg på Mary Gauthier på Garage)
  • - EN full trønder i en gruppe med lokalbefolkning.
   Denne vil raskt prøve å skjule sin hjemlengsel med å slenge rundt seg høylydte kommentarer om alt han vet (eller i store tilfeller tror han vet) om artisten.
   (jfr: trønderen med pipestemme som stod bak meg på Lars Winnerbäck på Kamelon)
  • - Gjenger av fulle ungdommer (eller gjerne også voksene) som tydelig har vært på vorspiel der de har spilt den mest kjente plata til artisten de er på konsert med.
   Allerede før konserten synger de i vei på den største hiten, og hoier og skråler høyt nok til å overdøve lokalets stereoanlegg.
  • - Den litt sleipe fyren som har bestemt seg for å sjekke opp hun fine dama fra vorspielet, gjerne ved å kombinere flere av punktene over. Full skråling av den mest kjente hiten, forsøk på overdøving, høylydt forklaring av tekstene under gitarsoloer, og … ja, de fleste har vel sett poenget.

 

Hvis du befinner deg i nærheten av noen av disse menneskene, gjør ditt ytterste for å bytte plass…

 

Mary Gauthier, STRENG dame!

Mary Gauthier sa det så fint når hun spilte på Garage, og de fulle damene på bordet foran scenen skravlet HØYT for at de skulle høre hverandre.

Frk. Gauthier lente seg ut over scenekanten og SKREK til den mest høylydte damen:

«HEY LADY!!!! Why don’t you try to SHUT UP!!!»

Applausen ville ingen ende ta, og det var stille fra den kanten resten av konserten.

Føler du deg truffet av noe av dette?

Tenk deg i såfall om en gang til neste gang du går på en forholdsvis akustisk konsert… velg heller et lokalt DeathMetal-band.

Din oppførsel har bevist at du uansett ikke er på konsert for tekstene sin del… og klarer man å overdøve et DeathMetal-band så er man trolig på rett sted til rett tid uansett.

(tidligere publisert på nrk.no/herreavdelingen)

Related Posts with Thumbnails

Lik oss på Facebook, så unngår du å gå glipp av oppdateringer fra Dust of Daylight.

Og del gjerne dette med noen du føler fortjener det:

Stikkord: , , , , , , , , , ,


Currently there are "9 comments" on this Article:

 1. Tommy sier:

  Som en blod-fan av trash/døds/black og ekstrem-metall, så skal det sies at det finnes fans som skriker som voldtatte katter og litt til, som FAKTISK overdøver en del av musikkopplevelsen.. Personer som ikke liker dødsmetall eller lignende, og ikke har vært på en konsert tror kanskje det er bare støy, men for oss som er helt inn i musikken, vi hører faktisk etter, hver basslinje, hvert riff, vokalen (hører hva de sier om du lærer deg teksta og hører etter).

  Eneste jeg vil frem til her er det faktum at er man på en konsert, så er det ikke kun DU, alle vil ha konsertopplevelsen, og det gjelder også bandet. Vis respekt til bandet først og fremst, så til publikummerne.. Du vil heller reise fra konserten med tårer i øynene, eller i mitt tilfelle «FY F*** I H****** SÅ BRUTALT BRA», enn å gå å irritere deg over folk som ikke klarer å holde kjeften igjen.
  Handler om gjensidig respekt, og musikere har det IKKE lett om dagen, så de fortjener den respekten de kan få!

 2. [...] This post was mentioned on Twitter by Bjørn Bruun-Olsen, Jan Eiesland. Jan Eiesland said: Anbefaler alle å lese @musikkbloggen sine kjøreregler for konsertoppførsel. http://bit.ly/c5gdk8 [...]

 3. Lisbeth sier:

  Er stolt av at jeg sa: HOLD KJEFT til 2 av de som prata høyt på Beth Hart i Bergen. De holdt kjeft, og det var fulle menn i 30åra.. respekt til meg:-)

 4. Tom sier:

  De værste bråkmakerne, iallfall på NattJazz, er ofte 40-50-åringer med sponsorbilletter i lomma de har fått av jobben, bare fordi de jobber i en svær bedrift som har donert mange penger til festivalen. De er gjerne der kun fordi de kan komme gratis inn, og for å kunne skryte i ettertid av at de har vært der, men oppfører seg som om de eier lokalet og liker å vise at de slipper unna med hva som helst.

 5. Nikko sier:

  Min teori er at en stor del av disse konsertplagerne er folk som kom gratis inn på et eller annet VIP/firma-opplegg og at de derfor ikke har «grunn» til å oppføre seg. De skal bare blir sett. Og så har vi dem som «kjenner» artisten. De har et behov for å bekjentgjøre at de gjør så og at de derfor ikke trenger oppføre seg som folk. Så har vi dem som har vært på «så mange konserter» at de ikke lenger anser seg som «publikum» og står bakerst med armene i kors og prater.
  Min løsning er å gi dem iskalde skuldre, hysje på dem, gå bort og be dem om å vise hensyn og, om ikke det hjelper, gå sammen flere folk om å bære dem ut av lokalet.

  Vi har fått nok av de hensynsløses tyranni!

  • Rune sier:

   Jeg var en gang på en konsert med Vibeke Saugestad. Hun spilte på Den Stundesløse i Bergen – etter Linda Gail Lewis (sittekonsert). Etterpå ryddet man dansegulvet for bord, med unntak av fire bord helt foran scenen – som noen av en eller annen grunn lot stå. Der satt det en gjeng som skravlet og skravlet og skravlet så selv artisten ble oppgitt.

   Til sist fant jeg frem billetten min, bøyde meg frem over bordet og sa HØYT – «Står noen av navnene deres på denne billetten???»
   I en litt flau tone mumlet de «neeeiii?» – hvorpå jeg eksatisk kunne si «Neimen så HOLD KJEFT DA! Det er dermed ikke dere jeg har betalt for å høre!».

   Merkelig nok så flyttet de seg vekk etter det. Og vi fikk nyte konserten i fred.

 6. Rune sier:

  I går var jeg på Young Neils på Logen, der hele den bakerste avdelingen bestod av skravlere. Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor folk gidder.
  Jeg vet det er flere utenlandske artister som ofte drar Europa rundt med akustiske konserter som ikke vil spille i Norge fordi publikumet her er notorisk skravlete.

  Samtidig opplever man også i Bergen de perfekte, magiske øyeblikkene der alle er musestille og bare LYTTER – så det gjelder bare å aldri gi opp jakten på den perfekte konserten…

 7. Lisbeth sier:

  APPLAUS!! Skulle tro du var på Beth Hart-konserten i Bergen? Fy for et RÆVA publikum.. værste jeg har vært borti. Jeg var på Rockefeller med samme dame 2 dager før Bergen, og det var rett og slett magisk, som hun selv sa I BERGEN på scenen ( altså om Oslo-konserten ). Og folk begynte og BUE! Man buer ikke på en konsert med en så utrolig artist. Folk kranglet, holdt på å fly på hverandre, snakket høyt.. jeg er sjokkert, skal aldri til Bergen på konsert mer. Har aldri hatt noe imot bergensere før, men det der.. sykt!

 8. [...] så var det tydelig at de fleste som var der IKKE hadde lest gårsdagens post om konsertoppførsel. Det var veldig mange som reagerte på skravling i går. Det stod sikkert 20 personer i forkant av [...]

Comment on this Article:Finn oss på sosiale medierDust of Daylight på Facebook

Les arkivet fra No Deal Music

No Deal Music og Musikkbloggen er som kjent samlet under navnet Dust of Daylight. Arkivet til Musikkbloggen finner man her, men No Deal Music har et rikt arkiv det er verdt å lese seg gjennom. Klikk bildet over for å finne No Deal Musics arkiv.

Let i arkivet

 • 2015 (242)
 • 2014 (223)
 • 2013 (323)
 • 2012 (154)
 • 2011 (342)
 • 2010 (204)

The Monthly Iceberg
Vår gode venn Howard Iceberg presenterer hver måned bakgrunnen for en av sine låter.

Ønsker du omtale?


Send en mail til review@musikkbloggen.no

HVORDAN:
Link til en smakebit som er representativ for din musikk (Soundcloud, Bandcamp, YouTube), og link til digitale filer for nedlasting samt EPK om du ønsker omtale. Mailer med kun Spotify/Wimp/iTunes-linker blir ikke vurdert.

Please email us at the above adress, for review consideration.
Send us a link to a taste that's representative of your music. (Soundcloud/YouTube). Link us digital files for download and your EPK if you want to be featured.
Emails where the only available links are to Spotify or Wimp/Tidal/iTunes will not be considered.
 

Translate:

Møt forfatterne:

Rune Letrud

Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet.

Noenlunde fast plass på spillelista:
Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers...

Topp 3 på spillelista:
Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på ... Les hele profilen

Har du lest denne?

9. desember, 2010

Julevideo: Blues Traveler – Comes A Time For Christmas Julevideo: Blues Traveler – Comes A Time For Christmas

Merkelig nok lages det ganske få julemusikkvideoer. Derfor må vi ofte ta til takke med musikk + bilde. Men når det låter slik som dette, så får det heller være greit.

Anbefalte artikler

Spilleliste – August 2015

Spilleliste Logo

Og der var ferien unnagjort, ihvertfall den delen som inneholder sommer og varme. Den siste uken har for egen del blitt benyttet til sol og bading i sydligere strøk. På slike steder er det som kjent ikke mye annet å finne på enn de ganske grunnleggende behov som spising og …

Anbefalte album 1.halvår 2015

kollasj2015-1

Nå er det ikke mange timene igjen til undertegnede tar seg en velfortjent ferie fra den jobben som betaler huslån og mat, og det nærmer seg sikkert for mange av dere andre også. I den forbindelse er det virkelig på tide å oppsummere det musikalske 1.halvår 2015. Ikke med en …

Fyrverkeriet St. Paul & The Broken Bones

StPaul01

Selv om vi spådde at St. Paul & The Broken Bones ville bli et av festivalens høydepunkt, kunne vi aldri forestilt oss hvilket ukontrollerbart fyrverkeri som dukket opp scenen denne fredags ettermiddagen på Bergenfest. Hele veien fra Birmingham, Alabama kommer St. Paul & The Broken Bones og med røtter i …

Daniel Romano – live på Garage, Bergen – 30.05.2015

Daniel Romano1

Omkring 150 smilende Bergensere ble lørdag kveld forflyttet til en svett og svingende Honky Tonk et sted i USA en gang på 50-tallet. Daniel Romano stilte seg opp med sitt Trilliums Band, og overbeviste alle de oppmøtte om hvem som for tiden er sjefen innenfor genuin amerikansk countrymusikk. Det må …

GISKE – Carousel Magic Spell

Giske vinyl.indd

GISKE består av Alex Rinde, Rune Berg og Ronnie MAG Larsen, som de fleste av oss kjenner som 3/5 av legendariske The Margarets. Etter at The Margarets gikk i oppløsning, fortsatte trioen, som lenge kalte seg Rune, Ronnie & Alex, å turnére med Rikskonsertene. Etterhvert begynte låtene å hope seg …

The Northern Belle – The Northern Belle

TheNorthernBelle_Album_Digital

 
The Northern Belle gir oss vakker popmusikk infusert med tydelige country- og americana-elementer og referanser fra norsk folkemusikk, komplett med gode tekster, lettbeinte melodier og en rett ut sagt nydelig vokal. Tekstene byr på kjærlighet, lengsel, glede og smerte. De er elegant oppbygget, og glimrende gjennomført.
Vi har fulgt The Northern Belle …

Bohannons – Black Cross, Black Shield

bohannons

Eg har eigentleg kvidd meg litt til denne plata. Grunnen er sjølvsagt at eg vil samanlikne den med deira førre plate, «Unaka Rising» frå 2012. Ei plate dei fleste andre (plater) fell i gjennom mot. Legg til at den plata, av diverse årsakar, framleis betyr veldig mykje for meg. Så …

Konsertoppførsel

Konsertpublikum_fremhevet

At band og artister av og til drar ut i verden for å spille foran levende mennesker har pågått en god stund. At voksne mennesker fortsatt ikke vet hvordan de skal oppføre seg på konsert er en gåte for mange.